Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

6/11/2004 tarihli ve 25635 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Standardları Enstitüsü Organlar Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İhtisas Kurulları, Teknik Komiteler, Özel Komiteler, Milli Teknik Komiteler ve Çalışma Gruplarının kuruluşu, görev ve yetkileri, görev süreleri, toplantıları ile çalışma usulleri, bu organlara ilişkin diğer hususlar hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5

TSE Genel Kurulu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Başbakanlık ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevlendirilecek üçer temsilci,

b) Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı tarafından görevlendirilecek ikişer temsilci,

c) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Sayıştay Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından görevlendirilecek birer temsilci,

d) Üniversitelerden Yükseköğretim Kurulunca seçilecek yedi temsilci,

e) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince görevlendirilecek onbir temsilci.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (i) bendinde yer alan “yurtta” ibaresi ile (e) ve (f) bentleri yürürlükten kaldırılmış ve (h) bendinde yer alan “Hazırlık Grublarını” ibaresi “İhtisas kurullarını” olarak değiştirilmiştir.

“a) Enstitü Başkanını ve Yönetim Kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçmek,”

“g) Teknik Kurula katılacak olan; Başbakanlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığından Genel Kurulda bulunan üyeleri arasından birer asil birer yedek temsilci, Üniversitelerin Genel Kurulda bulunan üyeleri arasından 3 asıl ve 3 yedek temsilci ile; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genel Kurulda bulunan üyeleri arasından 3 asıl ve 3 yedek temsilciyi seçmek,”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin son cümlesi aşağıdaki şekilde, (d) bendinde yer alan “Enstitü Başkanı,” ibaresi “Enstitü Başkanı ile Yönetim Kurulunun asıl ve yedek üyeleri” şeklinde değiştirilmiştir.

“Tüm konuşmalar yazılı metin haline getirilmek üzere kayıt cihazı ile de tespit edilir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Başbakanlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının Genel Kurulda bulunan temsilcilerinden Genel Kurulca seçilecek birer asil üye; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını Genel Kurulca temsil eden üyeler,

d) Üniversitelerin Genel Kurulda bulunan temsilcilerinden Genel Kurulca seçilecek üç asil üye,

e) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genel Kurulda bulunan temsilcilerinden Genel Kurulca seçilecek üç asil üye,”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve yazılı davet” ibaresi “yazılı davet ve internetten yapılacak duyuru ya da üyelerin elektronik posta adresine gönderilecek yazı” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “teslim edilmek” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve internette yayınlanmak ya da elektronik posta adresine yazı gönderilmek” ibaresi eklenmiş, aynı maddenin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Kurulda birden fazla üye bulunduran kurumlardan Teknik Kurula seçilen üyeler, özürsüz olarak üst üste üç toplantıya katılmadıkları takdirde, bu durum Enstitü Başkanınca yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Dördüncü toplantıya gelmeyenler çekilmiş sayılır ve yerlerine yedek üye çağrılır. Yedek üyeler, asıl üyelerin süresini tamamlar.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Hazırlık Grubuna” ibaresi “İhtisas Kuruluna” şeklinde, (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ç) bendinde yer alan “,mecburi uygulamadan kaldırılması gerekenleri tespit ederek gereğinin yapılmasını Genel Sekreterliğe bildirmek” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

c) Kabul ettiği standartların yürürlüğe konulmasına karar vermek,”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, dördüncü fıkrasında yer alan “Hazırlık Grubu” ibaresi “Teknik Komite” şeklinde, “Teknik Komite üyeleri” ibaresi “Teknik Komite ve Çalışma Grubu Başkan, üye ve raportörleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasında geçen “Yönetim Kurul Başkanı” ibaresi “Yönetim Kurulu Başkanı” şeklinde, “(a), (b) ve (c) fıkralarında” ibaresi “(a), (b), (c) ve (d) fıkralarında” şeklinde, “3 yıl için” ibaresi “görevde kaldığı sürece” şeklinde değiştirilmiştir.

“Yönetim Kurulu, Enstitünün yürütme organıdır. Yönetim Kurulu; üç üyesi 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen temsilciler arasından, birer üyesi aynı fıkranın (d) ve (e) bentlerinde belirtilen temsilciler arasından Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen beş üyeden oluşur. Yedek üyeler de Genel Kurul tarafından aynı usulle belirlenir. Başkan ile asıl ve yedek üyelerin görev süresi 3 yıldır. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilirler.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Hazırlık Grupları ve Komiteler” ibaresi “Teknik Komiteler” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Kuruluş Kanunu ve bu Yönetmelik ile Genel Kurulca kabul olunan yönetmeliklerin” ibaresi “Kuruluş Kanununun, TSE Yönetmeliklerinin” şeklinde, (g) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (b) bendinde yer alan “ve personel kadrosunu” ibaresi, (l) bendinde yer alan “talimatları ve yönergeleri hazırlamak,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.

“g) Enstitüde yeni birimler kurulmasına veya mevcut birimlerin birleştirilmesine ya da kaldırılmasına karar vermek, Enstitü kadrolarını belirlemek, Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları ve diğer personeli atamak ve İhtisas Kurulu ile Teknik Komite üyelerini tespit etmek,”

“k) Yönetmelik ve diğer düzenleyici işlem tasarılarını onaylamak,”

“i) Enstitü personelinin ücretleri ile diğer malî ve sosyal haklarını, kurum içi hiyerarşi gözetilerek tespit etmek, inceleme elemanlarının günlük inceleme ücretini belirlemek,”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde geçen “Sanayi ve Ticaret” ibaresi, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İhtisas Kurulları

MADDE 31

İhtisas Kurulları, Türk Standardları Enstitüsünün ilmi inceleme ve standardları hazırlama kurullarıdır. Bunlar Genel Kurul kararıyla kurulurlar. Enstitü çalışmalarının gerektirdiği konularda görev yaparlar. Bu Kurullar, idari yönden, görevlerinin mevzuata, Yönetim Kurulu kararlarına ve yıllık iş programlarına göre tam ve eksiksiz olarak yapılmasından Enstitü Başkanına karşı sorumludurlar.

İhtisas Kurulları, Teknik Komiteler ve komiteler halinde çalışırlar. Gerektiğinde Teknik Komitelere bağlı Çalışma Grupları kurulabilir.

İhtisas Kurullarının Başkan ve yardımcıları kendilerine bağlı bulunan Teknik Komite Başkan ve üyeleri arasından Yönetim Kurulunca seçilirler.”

MADDE 14

Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik Komiteler

MADDE 32

Teknik Komiteler, standart hazırlama faaliyetleriyle ilgili görevleri kapsamında bilimsel incelemelerde bulunmak ve standart hazırlamak amacıyla, Yönetim Kurulu kararıyla kurulur. Kurulan Teknik Komiteler ilgili oldukları ürün, hizmet ya da sektörün adını alırlar.

Teknik Komiteler biri Başkan olmak üzere en fazla beş üyeden oluşur. Komitelerde yeteri kadar raportör görevlendirilebilir. Başkan ve üyeler, Yönetim Kurulunca bu alanda teknik bilgi, birikim, tecrübe ve ihtisas sahibi kişiler arasından ve üç yıl için görevlendirilir. Bu üç yılın sonunda aynı kişiler yeniden görevlendirilebilirler. Ancak görevi sırasında çalışması yeterli bulunmayan veya hizmeti aksatan veya diğer sebeplerden dolayı Teknik Komite Başkan veya üyeleri gerekçesi de belirtilerek Yönetim Kurulunca her an değiştirilebilir.

Başkanın hazır bulunmadığı durumlarda Komite çalışmalarına başkanlık etmek üzere Yönetim Kurulunca komite üyeleri arasından en az bir kişi Başkan Yardımcısı olarak tayin edilir.

Enstitü personeli, Teknik Komitelerde üye olarak çalışabilir, ancak Başkan seçilemezler.

Teknik Komite Başkanının bu görevden ayrılması halinde yerine Yönetim Kurulunca yeni bir Başkan görevlendirilir ve yeni Başkan eskisinin süresini tamamlar.

Teknik Komitelerde raportör belirlenmesi, sekreterlik işleri ve bunların idari yönden çalışmalarının takip edilmesi Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığı tarafından, denetimi ise Genel Sekreterlik tarafından yapılır.”

MADDE 15

Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Çalışma Grupları

MADDE 33

Çalışma Grupları; herhangi bir Teknik Komitenin çalışma alanına giren özel konularda, Teknik Komiteye bağlı olarak çalışmak üzere oluşturulan gruplardır. Çalışma Grupları Genel Sekreterin teklifi ve TSE Başkanının onayı ile kurulur.

Çalışma Grubunun görevi, verilen görevin tamamlanmasıyla birlikte sona erer.

Enstitü Personeli; Çalışma Gruplarında Başkan, Başkan Yardımcısı ve üye olarak çalışabilir.

Çalışma Gruplarının çalışma usulleri Teknik Komitelerde olduğu gibidir.”

MADDE 16

Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Milli Teknik Komiteler

MADDE 34

Milli Teknik Komiteler; standart hazırlama çalışmalarına ilgili tarafların etkin katılımını sağlamak, uluslararası ve bölgesel standart hazırlama kuruluşları tarafından hazırlanan standart tasarıları ile ilgili ülke görüşünün oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Teknik Komitelerle koordineli çalışmak üzere Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığınca oluşturulan komitelerdir. Bu komiteler Ayna Komiteler olarak da adlandırılır.

Komite üyeleri gönüllülük esasına göre çalışırlar. Milli Teknik Komite üyelerine, çalışmaları karşılığında herhangi bir ücret ödenmez.

Enstitü personeli, Milli Teknik Komitelerde üye olarak çalışabilir. Bu komitelerin kurulması, görev, yetki, sorumlulukları ve çalışma usullerine ilişkin diğer hususlar yönerge ile düzenlenir.”

MADDE 17

Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin başlığı “Özel Komiteler” olarak değiştirilmiş ve aynı maddede geçen “a) Özel Komiteler:” ibaresi ile (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18

Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Toplantı usulü

MADDE 36

Teknik Komitelerin ve Çalışma Gruplarının yıl içerisinde hangi tarihler arasında çalışacakları Yönetim Kurulunca belirlenir. Bunlar ihtiyaç olması durumunda belirlenen tarihler dışında da Yönetim Kurulu kararı ile çalışabilirler.

Teknik Komiteler Başkanlarının çağrısı üzerine TSE Merkezinde toplanırlar.

Gerek duyulması halinde, Teknik Komiteler ve Özel Komiteler Genel Sekreterlikçe, Çalışma Grupları ilgili Teknik Komite Başkanları tarafından, Milli Teknik Komiteler ise Milli Teknik Komite Başkanları tarafından toplantıya çağrılabilirler.

Tüm toplantılar, gerektiğinde Genel Sekreterlikçe koordine edilebilir.

Teknik Komite toplantıları mutat toplantı mahallerinin dışında da yapılabilir. Ancak bu konuda Genel Sekreterliğin teklifi ve Enstitü Başkanının onayı gerekir.

Çalışma Grupları toplantılarını, Standart Hazırlama Merkezi Başkanının bilgisi dahilinde TSE merkezinde veya merkez dışında yapabilirler.

Üst üste üç toplantıya mazeretsiz olarak gelmeyen Başkan ve üyeler istifa etmiş sayılır ve yerine yenileri görevlendirilebilir. Bu durumda keyfiyet, TSE Başkanınca istifa etmiş sayılan üyeye de bildirilir.”

MADDE 19

Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik Komitelerin Görev ve Yetkileri

MADDE 37

Teknik Komitelerin görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

a) Teknik Komiteler, yıllık iş programındaki konularda ve öncelik sırasına göre Türk Standart tasarılarının hazırlanmasını sağlar, tasarılara son şeklini vererek Teknik Kurula sunulmak üzere Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığına tevdi eder.

b) Teknik Komiteler, bölgesel ve uluslararası düzeyde hazırlanmış kendi çalışma alanlarındaki standart tasarıları için Milli Teknik Komitelerin de görüşlerini alarak oluşturduğu nihai görüşünü ilgili taraflara iletilmek üzere Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığına sunar.

c) Teknik Komiteler, Çalışma Gruplarına verecekleri işlerin ne kadar süre içinde yapılabileceğini tahmin ederek bir programa bağlar ve bu programın uygulanmasını denetler.

d) Teknik Komiteler, kendi çalışma alanı dahilinde istenilen bilimsel görüşleri oluşturur ve ilgili taraflara iletilmek üzere Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığına sunar.

e) Teknik Komiteler yıl içerisinde ihtiyaç duyulacak standart revizyon ve tadil çalışmalarını Standart Hazırlama Merkezi Başkanının onayı ile yaparlar.”

MADDE 20

Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Çalışma Gruplarının Görev ve Yetkileri

MADDE 38

Çalışma Grupları Teknik Komite tarafından kendilerine verilen standart hazırlama çalışmalarını belirtilen süre içinde yapıp, bağlı oldukları Teknik Komitelere yazılı olarak sunarlar.

Çalışma gruplarının görev ve yetkilerine ilişkin diğer hususlar yönerge ile düzenlenir.”

MADDE 21

Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik Komitelerin Çalışma Usulleri

MADDE 39

Teknik Komiteler aşağıdaki usullere göre çalışırlar:

a) Teknik Komiteler, salt çoğunlukla toplanır ve kararlarını çoğunlukla alır. Eşitlik halinde Başkanın katıldığı tarafın görüşüne göre işlem yapılır. Oylamada çekimser kalınmaz.

Yeterli üye gelmediği takdirde Teknik Komite toplanamaz.

b) Teknik Komitelerin toplantılarında toplantının başlama saati, toplantıya katılanlar, gündem, alınan kararlar veya çalışmanın özeti ve toplantının bitiş saati Teknik Komite Başkanları veya görevlendireceği üyeler tarafından bir tutanak defteri ile kayıt altına alınır ve toplantı bitiminde üyeler tarafından imzalanır.

c) Teknik Komiteler, Çalışma Gruplarının çalışmalarını izlemekle yükümlüdür. Bu amaçla Teknik Komite Başkanları veya görevlendirecekleri üyeler Çalışma Grubu toplantılarına katılabilirler.

d) Teknik Komiteler diğer Teknik Komiteler tarafından hazırlanmış standart tasarılarını inceleyerek görüşlerini ilgili Teknik Komiteye sunarlar.

e) Teknik Komite ve Çalışma Gruplarının çalışmaları, Genel Sekreterlikçe idari yönden sistematik olarak izlenir ve bu çalışmaların mevzuata ve kararlara uygun olması sağlanır.”

MADDE 22

Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Çalışma Gruplarının Çalışma Usulleri

MADDE 40

Çalışma Grupları aşağıdaki usullere göre çalışır:

a) Çalışma Grupları, Başkan dâhil olmak üzere en az iki kişinin katılımı ile toplanır.

b) Çalışma Grupları, konunun özelliğine göre, hizmeti üyelerine paylaştırmak veya aralarından birini görevlendirmek suretiyle gerekli ön çalışmaları raportörlerine yaptırabilirler. Hazırlanan Tasarıları birlikte değerlendirip olgunlaştırarak Teknik Komiteye sunarlar.

c) Çalışma Grupları toplantılarında da, Teknik Komitelerde olduğu gibi bir tutanak defteri tutulur ve bu deftere toplantıya katılanlar, başlama saati, gündem çalışmaların özeti ve toplantının bitiş saati yazılır ve toplantıya katılanlar tarafından imzalanır. Bu defterler de standart Hazırlama Merkezi Başkanlığınca muhafaza edilir.

Çalışma Grupları ile ilgili diğer usuller yönerge ile düzenlenir.”

MADDE 23

Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iki yardımcısı” ibaresi “üç Genel Sekreter Yardımcısı” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 24

Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Yönetim Kuruluna” ibaresi “Başkana” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 25

Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Standardlarda” ibaresi “Standartlarda/standart dışı konularda”, “standardları hazırlayan Teknik Komite ve ikinci derecede ilgili Hazırlık Grubu” ibaresi “standartları/standart dışı konuları hazırlayan Raportörü, Çalışma Grubu, Teknik Komite Başkan ve Üyeleri; ikinci derecede ilgili İhtisas Kurulu” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 26

Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Danışman ve bilirkişiler yerli ve yabancı gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Bunlar yurt içinde ve yurt dışında Enstitünün işbirliğinde bulunacağı gerçek ve tüzel kişileri tespit etmek, bu kişilerle ilgili Enstitüye bilgi toplamak, bu kişileri Enstitü ile işbirliği yapmaya yöneltmek, iş bağlantısı yapıldığı takdirde iş bağlantısı kapsamındaki hizmetlerin sonuca ulaşıp ulaşamayacağı hususlarında veri toplamak, iş bağlantısı yapılan kişilerin mali ve diğer durumları hususlarında incelemeler yapmak, bu kişilerle iş bağlantısı yapılıp yapılmamasının Enstitünün menfaatine olup olmadığı ve benzeri hususlarda hizmet verebilir.”

MADDE 27

Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Hazırlık Grupları ile Teknik ve Özel Komitelerin” ibaresi “Teknik Komiteler ile Çalışma Grupları” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 28

Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Hazırlık Grupları ile Teknik Komitelerin” ibaresi “Teknik Komiteler ve Çalışma Grupları” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 29

Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Hazırlık Grubu, Özel Daimi Komite ve Teknik Komite” ibaresi, “Teknik Komite ve Çalışma Grubu” şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 30

Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 53

İhtiyaçlara göre hazırlatılacak standart tasarılarına ilişkin her türlü telif hakkı Kuruluş Kanununun 1 inci maddesi gereğince TSE’ye aittir. Standardı hazırlayan kişi hazırladığı standartla ilgili tüm telif haklarını TSE’ye devreder ve bunun karşılığında her hangi bir ücret ve hak talep edemez.”

MADDE 31

Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Yönetim Kurulu Başkanı,” ibaresi “İkametgahı Ankara dışında olan Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin Enstitüdeki görevleri nedeniyle,” şeklinde değiştirilmiş ve “132 sayılı TSE Kuruluş Kanununun 4 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının 4 numaralı bendinde sayılan ve Ankara dışındaki Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları veya Ticaret Borsaları Birliği’nce görevlendirilen temsilcilerden herhangi birisi arasından seçildiği takdirde; Kendisinin” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 32

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 33

Bu Yönetmelik hükümlerini TSE Yönetim Kurulu yürütür.