Dosya olarak kaydet: PDF - TIFF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı K1 vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı F1 Özel Eğitim Kurumları Ltd. Şirketinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,

2-Davacı, davalılardan F2 Dershanesinde 26.08.2010 tarihinde Türkçe öğretmeni olarak işe başladığını, davalılar arasında yapılan protokol sonucu F2 Dershanesi öğrenci ve öğretmenlerinin 27.12.2010 tarihinde aynı binadaki Özel F3 Dershanesine devredildiğini, F3 Dershanesinde ders vermeye devam ettiğini, 14.02.2011 tarihinde şirket yetkilisi tarafından iş akdinin feshedildiğinin bildirildiğini, aynı şartlarda birkaç öğretmenin de iş akdinin feshedildiğini, feshin haksız ve kötü niyetli olduğunu ileri sürerek, ihbar tazminatı ile ücret ve kötü niyet tazminatı alacaklarının tahsilini istemiştir.

Davalı F1 Özel Eğitim Kurumları Ltd. Şirketi, davacının davalı dershanede eğitim verdiği hususunun doğru olmadığını, davalılar arasında öğrenci devrine ilişkin bir anlaşma olduğunu, davacının davalı şirkette çalışması olmadığını, diğer davalı şirketin kendisini tasfiye etmesi nedeniyle davacının davalı şirkete başvurarak emekliliğe 27 iş günü kaldığını ve sadece bu süre için 27 günlük SGK primlerinin yatırılmasını rica ettiğini, bu nedenle davacının 27 günlük SGK priminin yatırıldığını, emekli olmasından ötürü çıkışının yapıldığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak iş sözleşmesinin ihbar tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek şekilde sona erdirildiğini işverenin ispatlaması gerektiği, işverence ispat külfetinin yerine getirilmediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun 9. maddesinin 1’nci fıkrasına göre kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olmak üzere belirli süreli yapılır.

Böylece özel okul öğretmenleri, müdür ve diğer yöneticileri ile yapılacak iş sözleşmelerinin belirli süreli olması ve bir yıldan az süreli olmaması zorunludur.

Yasa gereği belirli süreli olan iş sözleşmesinin sona erdirilmesi nedeniyle ihbar tazminatına hak kazanılamayacağı düşünülmeden davacının ihbar tazminatı isteminin kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalı K1'ne iadesine, 22/10/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.