Bakanlığımız tarafından yürütülen "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı", "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" ile "Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı"nın amaçları doğrultusunda; başta obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin önlenmesi ya da tedavisi aşamasında, vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesinde tanı buğday unundan yapılan ekmeğin tüketiminin ve ekmek gibi sıklıkla tüketilen besinlerde tuzun azaltılmasının olumlu etkileri konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettiğimiz öneriler çerçevesinde Türk Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği'nde değişiklik yapılması ve ekmeklerde kullanılan unun randımanının arttırılması ve tuzun azaltılması sağlanmıştır.
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Konu: Tam Buğday Ekmeğinin Teşviki ve Ekmek İsrafının Önlenmesi
Ülkemizde ekmek günlük beslenmemizde temel enerji kaynağı olarak görülmekte ve yapılan bazı çalışmalarda kişi başı ortalama olarak günde 400 gram ekmek tüketildiği belirtilmektedir. Ancak bugüne kadar ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılması; B grubu vitamin yetersizliklerinin yüksek oranda görülmesine neden olduğu ve diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalığın artışına zemin oluşturduğu tespit edilmiş ve konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca çeşitli çalışmalar yürütülmüştür.