Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, 23/6/2010 tarihli ve 2010/643 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak, ev tipi fırınların, ev tipi ocakların ve ev tipi aspiratörlerin piyasaya arz edilmesi ve hizmete sunulması ile ilgili çevreye duyarlı tasarım gereklerini belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ; evde kullanım amacı dışında satılmış olsa dahi, ocakla birleştirilenler dahil ev tipi fırınları, ev tipi ocakları ve ev tipi elektrikli aspiratörleri kapsar.
(2) Bu Tebliğ;
a) Elektrik veya gaz harici enerji kaynaklarını kullanan cihazları,
b) Mikrodalga işlevi sunan cihazları,
c) Taşınabilir fırınları,
ç) Küçük fırınları,
d) Isı muhafazalı fırınları,
e) Temel ısıtma işlevi olarak buharla ısıtılan fırınları,
f) Ocaklardaki kapalı gazlı fırınları,
g) Dış ortam yemek pişirme cihazlarını,
ğ) Yalnızca üçüncü aileden gazlar olan propan ve bütan ile kullanılmak amacıyla tasarlanmış cihazları,
h) Izgaraları,
kapsamaz.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ;
a) Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak,
b) Ev Tipi Fırınlar, Ev Tipi Ocaklar ve Ev Tipi Aspiratörler ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Avrupa Birliğinin (EU) 66/2014 sayılı Komisyon Tüzüğüne paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğin amaçları bakımından Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelikte yer alan tanımlara ek olarak bu Tebliğde geçen;
a) Aspiratör: Kontrol ettiği bir motor ile çalışan, kirli havayı bir ev tipi ocağın üzerinden toplamak üzere tasarlanan veya buharı havalandırma kanalına çekmek için pişirme bölgesine, set üstü ocaklara ve benzer pişirme ürünlerine monte edilmek amacıyla ters çekiş sistemi bulunan cihazı,
b) Bilgi veya durum göstergesi: Cihaz hakkında saatler dahil süreklilik arz edecek şekilde bilgi veren veya durum belirten işlevini,
c) Bölme: Yiyeceğin hazırlanması sırasında sıcaklığın kontrol edilebildiği iç bölümü,
ç) Çalışma modu: Fırın veya ocağın kullanım anındaki durumunu,
d) Çok sayıda bölmeli fırın: Her biri ayrı ayrı ısıtılan bir veya daha fazla bölmesi olan fırını,
e) Döngü: Standart yükün, belirlenmiş şartlar altında fırının bölmesinde ısıtıldığı süreyi,
f) Elektrikli ocak: Bir veya daha fazla pişirme bölgesini ve/veya kontrol birimi de olan pişirme alanlarını içeren ve elektrikle ısıtılan cihazı veya bir cihazın parçasını,
g) En iyi verimlilik noktası (BEP): Vantilatörün azami sıvı dinamiği verimliliği (FDEhood) ile çalışma noktasını,
ğ) Eşdeğer model: Aynı üretici veya ithalatçı tarafından aynı teknik parametrelere sahip olarak farklı bir ticari kod ile piyasaya arz edilmiş modeli,
h) Fırın: Bir veya daha fazla bölmesi olan, elektrik ve/veya gaz ile çalışan, konvansiyonel veya fanlı mod kullanılarak yiyecek hazırlanan cihaz veya bir cihazın parçasını,
ı) Gazlı ocak: Bir veya daha fazla pişirme bölgesini ve/veya kontrol birimi de olan pişirme alanlarını içeren ve asgari 1,16 kW güçteki gaz yakıcılarla ısıtılan cihazı veya bir cihazın parçasını,
i) Hazır bekleme modu: Cihazın ana güç kaynağına bağlı bir şekildeyken yeniden devreye girmek üzere belirsiz bir süre boyunca güç kaynağından enerji girişini beklediği ve sadece yeniden devreye girmeyi beklediğini ve/veya durum göstergesini belirttiği modu,
j) Isı kaynağı: Fırın veya ocağın ısıtılması amacıyla kullanılan ana enerji çeşidini,
k) Kapalı gaz yakıcılar: Pürüzsüz ve kesintisiz pişirme yüzeyi oluşturan ağır cam veya seramik muhafaza ile kaplı kapalı veya mühürlü gaz yakıcıları,
l) Kapalı mod: Cihazın ana güç kaynağına bağlı olduğu, fakat herhangi bir işlev gerçekleştirmediği durumdur. Bu mod, aynı zamanda sadece 24/10/2007 tarihli ve 26680 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (2004/108AT)’ne uygunluğu sağlayan işlevlerin yerine getirildiği durumu da kapsar.
m) Karışık ocak: Bir veya daha fazla elektrikle ısıtılan pişirme bölgesi veya alanı ve bir veya daha fazla gazla ısıtılan pişirme bölgesi olan cihazı,
n) Konvansiyonel mod: Fırının, ısıtılmış havanın fırının bölmesi içerisindeki dolaşımını sağlamak için sadece doğal konveksiyon kullanan işlev modunu,
o) Küçük fırın: Her bölmesi 250 mm veya daha az en ve derinliğe, 120 mm veya daha az yüksekliğe sahip olan fırını,
ö) Mikrodalga ısıtma: Yiyeceği elektromanyetik enerji kullanarak ısıtmayı,
p) Nihai kullanıcı: Bir ürünü alan veya alması beklenen tüketiciyi,
r) Ocak: Bir fırın ve ocaktan oluşan ve gaz veya elektrikle çalışan cihazı,
s) Ortalama aydınlatma (Emiddle): Aspiratörün ışıklandırma sistemi tarafından pişirme yüzeyi üzerinde sağlanan ve lux biriminde ölçülen ortalama aydınlatmasını,