Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam

Amaç

MADDE 1

Bu yönetmeliğin amacı; 6831 sayılı Orman Kanununun muhafaza ormanlarına ilişkin 23 ve 24 ncü maddelerinin uygulanmasını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu yönetmelik, 6831 Sayılı Orman Kanununun 23 ve 24 ncü maddelerindeki şartları taşıyan ormanların, maki, fundalık ve sahipli yerlerin muhafaza ormanı olarak ayrılma ve yönetimine ait şekil, şart ve esasları kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM

Muhafaza Ormanlarının Ayrılma Sekil ve Esasları

Sürekli Ayrılma

MADDE 3

Bir ormanın, maki ve fundalığın veya sahipli yerin sürekli olarak muhafaza ormanına ayrılabilmesi için bu alanların;

a) Çığ, arazi kayması ve erozyon nedeni ile bir afetin oluşması muhtemel yerlerde bulunması,

b) Yerleşim merkezlerinin çevre sağlığım olumlu yönde etkilemesi,

c) Kara ve demiryolları ile yerleşim yerlerini, toz ve kum fırtınalarına karşı koruması,

d) Baraj, göl ve nehir yataklarının dolmasını önlemesi,

e) Yurt savunması için korunmasının zorunlu görülmesi,

f) Muhafaza ormanlarının tamamlanması için bunlara eklenmesi lazım gelen sahipli yerlerden olması,

Esas ve şarttır.

Öncelik

MADDE 4

Bir ormanın, maki ve fundalığın veya sahipli yerin sürekli olarak muhafaza ormanına ayrılabilmesi için 3 ncü maddedeki şartlardan en az birinin mevcudiyeti yeterlidir. Bu şartlardan hepsini veya birkaçını bünyesinde toplayan yerler muhafaza ormanına ayrılmada öncelik kazanır.

Geçici Süreli Ayrılma

MADDE 5

Devlet ormanlarının geçici süreli muhafaza ormanına ayrılabilmesi için;

a) Herhangi bir şekilde tahrip edilmiş olması,

b) Yangın görmüş olması,

c) Belli bir sürede üretim ormanı haline gelmesinin planlanmış bulunması

Şartı aranır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Etüt Heyeti ve Muhafaza Ormanlarının Ayrılma İşlemleri

Etüd Heyeti

MADDE 6

1

Bir yerin muhafaza ormanı olarak ayrılması amacıyla yapılacak etüdler Orman Bölge Müdürlüklerinde ilgili Bölge Müdürü Yardımcısının Başkanlığında ilgili birim müdürlerinden teşkil edilen etüd heyeti marifetiyle yapılır.

İnceleme Raporları

MADDE 7

Bir yerin muhafaza ormanı olarak ayrılması için etüt heyetince tanzim olunacak raporda; bulunacak hususlar ve esaslar Orman Genel Müdürlüğünce tayin ve tesbit edilir.

Görüş İsteme

MADDE 8

Yapılan etüt sonunda muhafaza ormanı olarak ayrılması etüt heyetince uygun görülen ormanlar, maki ve fundalıklar veya sahipli yerler hakkında gerekiyorsa ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından da görüş istenir.

Teklif, Onay ve Karar

MADDE 9

Muhafaza ormanları ile ilgili raporlar Başmüdürlük görüşü ile birlikte Genel Müdürlüğe gönderilir. Tetkik sonunda Başmüdürlüğün muhafaza ormanı teklifinin uygun bulunması halinde muhafaza ormanı olarak ayrılacak saha;

a) Devlet ormanı ise Orman Genel Müdürlüğünün teklifi. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının onayı,

b) Mülkiyeti devletten başkasına ait ormanların ve alelumum muhafaza ormanlarının tamamlanması için bunlara eklenmesi gereken sahipli yerlerden ise Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı,

ile muhafaza ormanı olarak ayrılır.

Kamulaştırma

MADDE 10

Muhafaza ormanı olarak ayrılması gereken mülkiyeti devletten başkasına ait ormanların alelûmum muhafaza ormanlarının tamamlanması için bunlara eklenmesi gereken sahipli yerlerin muhafaza ormanı olarak ayrılmasına sahipleri muvafakat etmedikleri takdirde bu yerler umumi hükümlere göre kamulaştırılır.

Sınır Belirtme

MADDE 11

Muhafaza ormanlarının sınırlan tabii sınırlarla veya orman kadastrosu ile belirli değilse sabit taş ve beton kazıklarla tesbit edilir. Bu sınır işaretleri mümkünse belirli röper noktalarına bağlanır.

Sınır işaretlerinin veya tesislerinin devamlılığı ilgili Orman İşletmesi tarafından sağlanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Muhafaza Ormanlarının Yönetimi

Plan, Proje Yapılması

MADDE 12

a) Muhafaza ormanı olarak ayrılması kesinleşen yerler için ayrılma amaçlarına uygun olarak 5 takım Amenajman planı düzenlenir. Planlardan bir takımı merkezde saklanır; birer takımı ilgili Başmüdürlük, İşletme Müdürlüğü, Bölge Şefliği ve planı düzenleyen Amenajman Heyetinde muhafaza edilir.

Muhafaza ormanı olarak ayrılması kesinleşen yer seriden küçükse amenajman planı 6 takım düzenlenir. Bu taktirde planın 6 ıncı takımı ait olduğu serinin planlarına eklenir.

b) Planlarda; ilgili orman veya arazinin muhafaza ormanına ayrılışına dair Bakanlık Olur'unun veya Bakanlar Kurulu Kararının bir örneği ile bu olur veya kararın dayanağı olan etüt raporunda belirlenen sınırlar içindeki muhafaza ormanı rejimine alınan yerlerin saha; servet ve yetişme muhiti envanterleri, alınmayan yerlerin ise yalnız saha envanteri, muhafaza rejimine alınma amaçları, bu amaçlara ulaşmak için yapılması gereken teknik ve idari çalışmalara ait teklifler bulunur.

Saha, servet ve yetişme muhiti envanteri «Orman Amenajman Planlarının Düzenlenmesine, Uygulanmasına ve Yenilenmesine İlişkin Yönetmelik» uyarınca Amenajman Heyetlerince düzenlenir. Planlara kararda belirtilen muhafaza ormanı sınırları, muhafaza ormanı rejimine alınan ve alınmayan alanları envanter durumlarına göre gösterir. 10/10 000 veya 1/25 000 ölçekli haritalar eklenir.

c) Muhafaza ormanı rejimine alman yerler için amenajman planından başka ayrıca Ağaçlandırma, Silvikültür, Orman Yolları, Toprak Muhafaza ve Mer’a Islahı hizmetleri için ilgili birimlerce 5 er takım plan ve proje yapılır veya yaptırılır.

Gerek Amenajman planları, gerekse diğer plan ve projeler Genel Müdürlükçe incelenir ve onaylanır.

Proje Uygulaması

MADDE 13

Amenajman, Silvikültür, Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza ve Mer'a Islahı, Yol Şebeke Plan ve Projeleri merkezce onaylandıktan sonra plan ve projelerdeki zaman ve mekan durumuna göre yıllık programlar bütçe tekliflerinde yerini alır ve yılı içinde uygulanır.

Bina, Yol ve Tesisler

MADDE 14

Muhafaza ormanlarında hizmetle ilgili olarak yapılması gereken her nevi bina, yol ve tesislere ait Başmüdürlükçe düzenlenecek projeler de merkezce onaylandıktan sonra yıllık programlara alınarak gerçekleştirilir.

Diğer Hizmetler

MADDE 15

Muhafaza ormanlarında ilgili kamu kuruluşlarını ilgilendiren hizmetler bu kuruluşların mahalli temsilcileriyle ilgili Başmüdürlükler arasında yapılacak, merkezin onayını havi protokollara göre yapılır.

MADDE 16

Sürekli Muhafaza Ormanı olarak ayrılan alanlarda amenajman, silvikültür ve imar planlarıyla Ağaçlandırma planlarına göre imar ve bakım kesimleri, gereken yerlerde de ormandan beklenen muhafaza fonksiyonunun engellemiyecek bir teknikle gençleştirme müdahaleleri yapılır.

Geçici süreli muhafaza ormanlarında ise emenajman, silvikültür ağaçlandırma v.b. plan ve projelere göre amaca uygun silvikültür teknikleri uygulanır.

Piknik ve Avcılık Yapma

MADDE 17

Muhafaza ormanlarında muhafaza amacına zarar verilmemek şartıyla halkın kara ve su avcılığı yapmasına, piknik ve mesire yeri olarak yararlanmasına izin verilebilir. Bu gibi hallerde ilgililer idarenin göstereceği şartlara uymak ve tedbirleri almak zorundadırlar. Bu şartlar ve tedbirler ormanın uygun yerlerine asılacak uyarı levhalarıylada halka duyurulur.

Otlatma ve Ot Biçme

MADDE 18

Muhafaza ormanlarında hiç bir hayvan türü için hiçbir suretle otlatma izni verilmez. Ancak idarenin göstereceği şartlara uyulmak kaydiyle ot biçmeye ilgili Orman Bölge Şefliğince izin verilebilir. Bu durum civar köy ve kasabalar halkına ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Kısıtlama

MADDE 19

Muhafaza ormanlarında ilgili mevzuat hükümlerine göre aksine bir hüküm olmasa bile muhafaza ormanı rejimine zarar verilebilecek maden arama ve işletme ruhsatnamesi verilemiyecegi gibi mermer, taş. kum, takıl, kireç ocağı açılmasına da izin verilmez.

Bu gibi yerler için evvelce verilmiş izinler geçerlilik süresinin bitimine kadar hak sahibi tarafından kullanılmak üzere yeniden düzenlenir.

Duyuru

MADDE 20

Muhafaza ormanı olarak ayrılan ormanlarda bu rejim içine alınan yerlerin sınırları ilgili yerlerde, kasaba ve köylerde mutat vasıtalarla halka duyurulur. Bu durum ayrıca mülki amirlerce ilgili kasaba ve köy muhtarlıklarına da bildirilir.

Bina ve Tesis İzni

MADDE 21

Muhafaza, ormanlarında bunların yönetim ve imarına ilişkin olanlarından başka her çeşit bina ve tesislerin yapılması için Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığından izin alınması zorunludur.

Ceza ve Tutanak

MADDE 22

Muhafaza ormanlarında suç işleyenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanununun 111 nci maddesi gereğince hak edilen cezanın iki katına hüküm olunacağından bu yerlerde işlenen suçlar için düzenlenecek tutanaklarda suçun muhafaza ormanı içinde işlenmiş olduğu kesin bir ifade ile belirtilir.

Orman Dışına Çıkarma

MADDE 23

Muhafaza ormanı statüsünün devamı süresince muhafaza ormanlarında 6831 sayılı Orman Kanununun 2 inci maddesi (a) ve (b) fıkralarının uygulanması yapılamaz.

Statünün kaldırılması ve değiştirilmesi

MADDE 24

1

Sürekli veya geçici süreli şekilde muhafaza ormanına ayrılan ormanların, ayrılma şartlarını kaybetmeleri ve ormancılık tekniği açısından, amaca ulaşması hallerinde, 6 ncı maddede belirtilen etüd heyetinin düzenleyeceği rapora istinaden muhafaza ormanı statüsünün kaldırılmasına Tarım Orman ve Köyişler Bakanlığınca karar verilebilir.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce, sürekli veya geçici süreli muhafaza ormanı statüsüne alınmış bütün ormanlar, bu yönetmelik hükümlerine göre ve 6 ncı maddede belirtilen etüd heyetince yeniden incelenmeye tabi tutularak hazırlanacak raporlara istinaden, muhafaza ormanlarının statüsünün kaldırılmasına devamına veya sürekli ve geçici süreli muhafaza ormanı statülerinin değiştirilmesine Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca karar verilebilir. Statüler bu madde hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yeniden düzenlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlükten kaldırma

MADDE 25

11/9/1959 gün ve 5/5/5879 Sayılı «Muhafaza Ormanlarının Ayrılma Şart ve Esasları ve Müddetleri ile Sureti İdare ve Islahı ve Bunlardan Faydalanma Şekilleri Hakkındaki Talimatname»

yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 26

Bu Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27

Bu Yönetmeliği Orman Genel Müdürü yürütür.