Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Amaç

MADDE 1

Bu Yönemelik, 7303 sayılı Kanun, 66 sayılı KHK ve 85 sayılı KHK ile bazı maddeleri değiştirilen 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile 3065 sayılı KDV Kanunu gereği yapılacak mühendislik mimarlık hizmetlerinin ülkenin, mesleğin ve tekniğin gereklerine uygun bir şekilde tanımını, uygulamasını, koordinasyonunu ve gelişimini temin ve hizmetlerin asgarî niteliklerine göre bu hizmetler karşılığı alınacak asgarî ücreti tespit etmek, ve denetimini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik, 88/13181 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan idare tanımındaki kuruluşların dışındaki kişi ve kuruluşları, bunların yaptırmakta oldukları mimarlık ve mühendislik hizmetlerini ve bu hizmetlerin niteliğine göre ödenecek asgari ücretleri kapsar.

İstisnalar

MADDE 3

Maaş, ücret ve benzeri ödemeler karşılığında zamanla kayıt altına alınmış, niteliği ve türü belirtilmemiş hizmetlere ait ücretlerin tespit edilmesi bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Bilirkişilik, Hakemlik, Eksperlik, Teknik Müşavirlik, Araştırma ve Fizibilite hizmetleri ile ilgili tarifeler mevcut ilgili yönetmelik ve değişiklikleri olarak TMMOB’ce belirlenerek ayrıca Resmî Gazete'de yayımlanır.

Deyimler ve Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen deyimler ve tanımlar aşağıdadır:

a) Mühendis-Mimar: Mühendislik ve mimarlık hizmetlerini uzmanlık ve çalışma konularına, TMMOB ve bağlı bulundukları meslek odaları yasa, tüzük ve yönetmeliklerine göre yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişilerdir.

b) Mühendislik ve Mimarlık hizmetleri: (MMH) Mühendis ve mimar unvanı ve yetkisi ile mesleğin icrasında her türlü araştırma, müşavirlik, bilirkişilik, etüd, harita, plân, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve bunların uygulanması ile ilgili her türlü kontrollük hizmetlerinin uzmanlık konularına, ilgili Kanunlara, tekniğin ve mesleğin genel ilke ve menfaatlerine uygun olarak uyum ve birlik içinde yapılmasıdır.

c) Asgarî ücret: Her türlü MMH’nin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler uyarınca yapılabilmesi için TMMOB Yönetim Kurulu tarafından tespit edilip ilgili Bakanlıkça uygun bulunduktan sonra ilân olunan en az ücretlerdir.

d) Asgarî Çizim ve Düzenleme esasları: MMH ile ilgili her türlü harita, plân, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması İte ilgili Bayındırlık ve İskân Bakanlığı standartları varsa diğer resmî kuruluşların standartları gözetilerek meslek odalarınca tespit ve ilân edilen ortak norm, standart ve ifade şekilleri ite bunların tanzim ve takdimine ait esaslardır.

e) İşveren: MMH’ni yaptıracak özel kişi ve ortaklıklardır.

f) Meslekî Denetim: MMH’nin ihtisas dalları arasında uyum ve İşbirliği içinde yürütülmesi ve asgarî ücret, asgari çizim ve düzenleme esasları açısından bu hizmetlerin meslek odaları ve kontrol bürolarınca denetlenmesidir.

g) Kontrol Büroları: Bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere ilgili oda birimlerince oluşturulan ünitelerdir.

Genel Hükümler

MADDE 5

Mühendislik ve mimarlık hizmetleri uzmanlık ve çalışma konularına göre ilgili oda üyesi Mühendis ve Mimarlar tarafından yapılır.

Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri

MADDE 6

Yapı üretimi, etüd, araştırma ve diğer MMH gerektiren herhangi bir hizmet ile yapım veya imalâtın; harita, plân, proje, teknik şartname, resim, hesap fen ve sanat kurallarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği esaslarına, genel şantiye organizasyonu işlerine dair teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi, ilgili mühendis ve mimarlarca yapılır.

a) Etüd ve Proje Hizmetleri: Her türlü araştırma, müşavirlik, bilirkişilik, etüd, harita, plân, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması konularına göre ilgili mühendis ve mimarlarca yapılır,

b) Meslekî Kontrollük: Yapı üretiminin veya MMH gerektiren herhangi bir imalâtın yapımı sırasında, yürürlükteki yasa, yönetmelik, şartname ve projelerine uygunluğu, mühendis ve mimarlarca uzmanlık konularına göre ayrı ayrı denetlenir.

c) Fennî Mesuliyet: Yapı üretiminin veya MMH gerektiren herhangi bir imalatın onaylı proje, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılması, sürveyan, şantiye şefi ve meslekî kontrollük hizmetlerinin koordinasyonu MMH ile ilgili her türlü hususun yürürlükteki yasalar ve yönet melikler açısından denetlenmesi, o plânla ilgili mühendis ve mimarca yapılır. Tüm bu iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesinde işverene, resmî kontrol kurumlarına ve üyesi olduğu meslek odasına karşı bu mühendis ve mimarlar sorumludurlar.

Esas Hükümler

MADDE 7

Hizmetlerin Asgarî Ücretleri:

Kapsam maddesinde belirtilen ve ihtisas alanlarına göre yapılmış hizmetler İçin tespit edilen değerler asgari ücretler olup, hiçbir hizmet bu ücretlerin alımda yapılamaz.

Birden çok mühendislik-mimarlık hizmet dalının birlikte hizmetini gerektiren İşlerde alınacak toplam asgarî ücret; gerekli hizmet dalları için her yıl belirlenecek ve TMMOB Koordinasyon Katsayısı (KK) ile hizmet dallarının (gerektiğinde yöresel) Asgarî ücretleri (AÜ) çarpımlarının toplamı olarak hesaplanır.

Toplam Asgarî Ücret = (AÜlxKKl) + (AÜnxKKn)

Asgarî ücretin bölge katsayısı odaların yöre örgütlerince belirlenip, Oda Merkezlerinin ve TMMOB Yönetim Kurulunun onayından ve birden fazla Odanın üretim alanındaki hizmetlerin bölge katsayılarının TMMOB Yönetim Kurulunca belirlenmesinden sonra her ikiside bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümlerine göre Resmî Gazete’de yayımlanır.

MADDE 8

Bu Yönetmelik kapsamında hizmet dallarına göre her yıl tablolar halinde belirlenen asgari ücret tarifeleri ile ilgili olarak, o meslek dalındaki odanın hazırladığı ayrıntılı Asgari Ücret Tarife ve Esasları ile Büro Tescil Yönetmelikleri, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile düzenlenir ve Resmî Gazete’de yayımlanır.

MADDE 9

Klasik literatüre girmeyen özel uzmanlık ve tecrübeyi gerektiren yeni alternatif ve çözümlerin ortaya çıkacağı veya çok geniş bir araştırmayı gerektiren konulardaki mühendislik ve mimarlık hizmetleri için asgarî ücret odalarca ayrıca tespit edilir.

MADDE 10

Mühendislik, mimarlık hizmetini yüklenen mühendis ve mimarlar bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek asgari ücret tarife ve esasları ile tespit edilen ücretler karşılığı fatura kesmek ve bu faturaları odalarına ibraz etmek zorundadırlar.

Mesleki Denetim Uygulamaları

MADDE 11

MMH’nin ihtisas dallan arasında uyum ve işbirliği içinde yürütülmesi ve asgarî ücret, asgarî çizim ve düzenleme esasları açısından bu hizmetlerin meslek odaları ve kontrol bürolarınca meslekî denetim uygulamalarının nasıl yapılacağı, çıkarılacak “TMMOB Asgarî Ücret ve Çizim Standartları Tespit Komisyonu ve Kontrol Bürolarının Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”te belirlenir ve bu Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanır.

MADDE 12

a) Mühendislik ve mimarlık hizmetinin tümünün yaptırılmasından vazgeçilip, bîr bölümünün yaptırılmasının istenmesi halinde buna ait MMH ücretleri bu bölümün asgarî ücretine göre alınır.

b) MMH ayrı yıllarda yaptırılırsa ücret sözleşme yılındaki asgarî ücrete göre hesaplanır. MMH sözleşmedeki süresinde bitirilemezse MMH ücreti süre sonunda o yılın asgarî ücretleri üzerinden ek sözleşme düzenlenerek hesaplanır.

MADDE 13

Bu Yönetmelik çerçevesinde belirlenecek bölgesel katsayılar ve asgarî ücret tarifeleri, ilgili Bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra Resmî Gazete’de yayımlanır.

Yürürlükten Kaldırma

MADDE 14

29 Temmuz 1986 gün ve 19179 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “TMMOB İnşaat Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Mimarlık Hizmetleri Asgarî Ücret Yönetmeliği”nin bütün hükümleri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 15

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16

Bu Yönetmelik hükümlerini yürütmekle TMMOB Yönetim Kurulu yetkilidir.