- Doküman Bilgileri
- İndirme seçenekleri
- Referans kopyala
- Görüntüleme Ayarları
-
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin - eski sürüm (Sürüm: 5)
Kurum: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 19.04.2011
Son Değişiklik Tarihi: 19.06.2021
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 14.09.2017 - 22.06.2018
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; safkan Arap ve İngiliz atlarının soy kütüğü kayıtlarının tutulması, pedigri ve damızlık belgelerinin verilmesi, tescili, tohumlama izni ve ilgili işlemleri, Uluslararası Soy Kütüğü Kitabının hazırlanması ve yayını, soy kütüğüne kaydedilip pedigrisi verilen atların gerektiğinde yeniden muayeneleri, sahip değişiklikleri ile ilgili esasların belirlenmesi, bunların yetiştirme yönünden sağlık kontrolleri, yetiştirme kayıtları, cetvelleri ve denetimlerine ait hükümler ile ithal edilecek safkan Arap ve İngiliz atlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(1) Bu Yönetmelik, Safkan Arap Atı Soy Kütüğü ile Safkan İngiliz Atı Soy Kütüğüne kayıtlı veya kaydedilecek safkan Arap ve İngiliz atları ile ithal edilecek safkan Arap ve İngiliz atlarını kapsar.
Dayanak
(1) 10/7/1953 tarihli ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna ve 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) At: Aygır, kısrak, iğdiş, erkek ve dişi tayı,
b) At eşkal ve muayene raporu: Yurt içinde doğan tayın veya yurt dışından ithal edilen atın donu, eşkali, ırkı, ana babası, anasının tohumlanma tarihi, tayın doğum tarihi, cinsiyeti ve yetiştiricisinin adı gibi bilgileri içeren veteriner hekim raporunu,
c) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
ç) Damızlık at: Bakanlıkça soy kütüğüne kaydedilmiş ve üye olunan uluslararası kuruluşlar tarafından kabul görmüş Uluslararası Soy Kütüğü Kitabında yayınlanmış atlardan Bakanlıkça yetiştirmede kullanılmasına izin verilmiş olan atı,
d) Damızlık belgesi: Bakanlık tarafından damızlık at olarak kullanılması uygun görülen atlara verilen ve Bakanlıkça onaylanan belgeyi,
e) Don: Atların vücutlarını örten kıllara hakim olan veya bu kıllardan çoğunluğa yakın kısmının müşterek olarak gösterdiği rengi,
f) Embriyo transferi: Sağlıklı ve yüksek verimli kısraklardan elde edilen embriyonun, taze veya dondurularak, uygun dönemdeki kısrakların döl yatağına uygun teknik ve hijyenik koşullarda aktarımını,
g) Eşkal: Atın dış bakısında vücudun görünüşü ve üzerindeki şekil ile nişaneleri,
ğ) ISBC: Uluslararası Stud Book Komitesini,
h) İl At Islah Komisyonu: İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü ile iki veteriner hekimden oluşan komisyonu,
ı) Kan grubu veya DNA raporu: Atın kan veya dokusunun değişik tekniklerle yapılan analizi sonucunda genetik olarak ana babasına uygunluğunu belirten belgeyi,
i) Özel hara: Bakanlık tarafından belirlenen koşullara uygun olarak gerçek veya tüzel kişiler tarafından safkan Arap ve İngiliz atı yetiştirmek amacıyla kurulan at yetiştirme işletmesini,
j) Pedigri: Soy kütüğüne kaydedilen safkan atların numara, isim, orijin, ırk, don, eşkal, cinsiyet, doğum tarihi, yetiştiricisi, sahibi, koruyucu aşılamaları, sağlık testleri ile diğer bilgileri ihtiva eden atın kimlik belgesini,
k) Safkan Arap Atı Soy Kütüğü: Safkan Arap atlarına ilişkin pedigrilerin düzenlenmesine esas olacak bilgilerin toplandığı veri tabanını,
l) Safkan İngiliz Atı Soy Kütüğü: Safkan İngiliz atlarına ilişkin pedigrilerin düzenlenmesine esas olacak bilgilerin toplandığı veri tabanını,
m) Soy kütüğü: Pedigrinin düzenlenmesine esas olacak bilgilerin toplandığı veri tabanını,
n) Sperma: Sağlıklı ve damızlık niteliği taşıyan aygırlardan belirli yöntemlerle alınan ejakülatların spermatolojik muayeneleri yapıldıktan sonra taze veya dondurulmuş sperma porsiyonlarını,
o) Suni tohumlama: Spermanın, dişi hayvanların genital kanallarına uygun tohumlama zamanında, tekniğine uygun olarak hijyenik koşullarda nakledilmesini,
ö) Taşra kuruluşu: Bakanlık merkez teşkilatı dışındaki kurum veya kuruluşları,
p) Tohumlama belgesi: Tohumlanan kısrağın adı, damızlık belge numarası, sahibinin adı, tohumlanma şekli ve tarihi ile tohumlamada kullanılan aygırın adı, damızlık belge numarası ve diğer bilgileri ihtiva eden belgeyi,
r) Uluslararası Soy Kütüğü Kitabı (Stud Book): Üye olunan uluslararası kuruluşlarca kuralları belirlenen, yayımlanması istenilen ve bu kuruluşlarca kabul görmüş atların bilgilerinin yazılı olduğu ve belirli zaman aralıklarıyla yayımlanan uluslararası kitabı,