BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Süt Ürünleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Süt Ürünleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Hayvancılık Projesi: Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında Üniversite tarafından yürütülen Burdur İli Sektörel Rekabet Gücünün Artırılması: Tarım ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma Projesini,
c) Merkez: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Süt Ürünleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezini,
ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,
d) Rektör: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörünü,
e) Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
(1) Merkezin amacı; Üniversite tarafından yürütülen Hayvancılık Projesi kapsamında süt ürünleri ve teknolojilerine yönelik Ar-Ge ve yenilikçi projelerin yürütülmesi ve geliştirilmesine yönelik işlevleri gerçekleştirmek, projeler ile ilgili gerekli iş ve işlemleri yapmak, gelişim ve sonuçları hakkında Rektörlüğe bilgi sunmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Geleneksel süt ürünlerinin üretimi, depolanması ve pazarlanması sırasında karakteristik özelliklerinin muhafaza edilmesini sağlayıcı unsurları geliştirmeye yönelik çözüm odaklı projeler üretmek.
b) Firmaların ürünlerinin test maliyetlerinin düşürülmesi, gerçekleştirilmesinde zorlanılan ileri test hizmetlerini verecek donanımların sağlanması, hizmetlerin verilmesi, tasarım ortamının yaratılması ile bu çalışmaları yürütecek personel eğitilmesini sağlamak.
c) Üniversite-sanayi iş birliği ilişkilerini geliştirmek, elde edilen veriler ışığında Ar-Ge ve yenilikçi potansiyelini ortaya çıkarmak ve stratejilere katkı sağlanmak.
ç) Yeni ürünler geliştirmek ve geliştirilen projelerle yüksek fiyatla süt sanayicisine sunulan ithal ürünlerin yerini alabilecek ve tüketici tercihlerine uygun yapı, tat ve kokuya sahip ürünlerin üretilmesini sağlamak.
d) Üretim maliyetlerini azaltmak.
e) Bölgeye özgü geleneksel ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliğin en önemli teminatlarından biri olan coğrafi işaret tescili alınması ile ilgili faaliyetleri gerçekleştirici projeler üretmek ve patentli ürünler geliştirmek suretiyle bölge ekonomisine katkı sağlamak.
f) Hayvan hastalıkları tanı merkezi ile iş birliği halinde süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal kontaminasyonu belirlemeye yönelik serolojik, moleküler ve hızlı tanı kitleri geliştirmek ve Merkezde bu alanda bir tanı birimi oluşturmak.
g) Bölgede sektörel anlamda yenilikçiliği ve yeni ürün grubu oluşumunu özendirmek, rekabet gücünü arttırmak ve ekonomik kalkınmayı sağlamaya yardımcı olmak.
ğ) Merkezde üretilen bilgi ve teknolojik altyapının gıda sektörü ve kamuya aktarılabilmesini sağlamak.
h) Üniversitede hayvancılık alanına hizmet eden birimleri geliştirecek projeler oluşturmak.
ı) Bölgede yapılmakta olan hayvansal üretim ile ilgili kayıpların nedenlerini incelemek.
i) Merkezden elde edilen ürünleri değerlendirmek, marka ürünler elde etmek ve pazara sunmak.
j) Kalkınma planları ilke ve hedefleri doğrultusunda toplam üretim artışını sağlayacak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak.
k) Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarında öngörülen uygulama ve araştırmaları mevcut hedefler doğrultusunda bir araya getirmek.
l) Geliştirilecek ve uygulanacak üretim model ve yöntemleri ile bölge üreticilerine rehberlik etmek.
m) Üniversite tarafından yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler, enstitüler, ajanslar, merkezler ve kamu kuruluşları ile iş birliği çerçevesinde eğitim, araştırma ve üretim konularında ortak çalışmalar ve projeler yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
(1) Merkezin yönetim organları şunlardır: