Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, bu organların görevlerine ve çalışma şekillerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, bu organların görevlerine ve çalışma şekillerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Erciyes Üniversitesi Rektörünü,

ç) Üniversite: Erciyes Üniversitesini,

d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5

(1) Merkezin amacı, bilgisayar bilimleri ve bilgi sistemleri ile ilgili konularda akademik araştırmalar yapmak ve bu konularla ilgili araştırmaları, uygulamaları ve eğitim çalışmalarını teşvik etmek, desteklemek ve söz konusu çalışmalara aktif katkı yapmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bilgisayar bilimleri ile ilgili konularda araştırma ve uygulama yapacak öğrenci ve eğitimcilerin yetiştirilmesini teşvik etmek.

b) Bilgi toplumuna geçiş sürecinde Türkiye’nin kalkınmasına ve gelişmesine yardımcı nitelikte bilgisayar destekli bilimsel ve teknolojik araştırmalar planlamak ve bu alanlarda ulusal veya uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak.

c) Ülkemizin bilgisayar bilimleri alanında ilerleme ve gelişmesini ilgilendiren konu ve sorunları, ilgili kurumlar ile iş birliği yaparak incelemek ve çözümlemeye yardımcı olmak.

ç) Üniversitenin bölüm ve birimleri arasındaki ortak kullanımda olan bilgisayar sistemlerinin etkin kullanımı için gerekli iş birliğini sağlamak.

d) Bilgisayar bilimleri ile ilgili konularda seminer, eğitim, kurs düzenlemek ve gerektiğinde sertifikalar vermek.

e) Akıllı sistemler ve yapay zekâ sistemleri konularında araştırmalar yapmak ve bu konularda araştırmaları ve uygulamaları teşvik etmek.

f) Kamu ve özel sektör kuruluşlarında bilgi güvenliği farkındalığı oluşturulmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak ve bu kuruluşlara Siber Zafiyet Testleri, Adli Bilişim, Bilgi Güvenliği Eğitimi hizmetleri ile Bilgi Güvenliği Yönetimi ve Risk Analizi, Bilgi Güvenliği Teknolojileri Projelendirilme alanlarında hizmetler vermek.

g) Üniversite, sanayi kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ve yurt dışındaki organizasyonlar ile iş birliği çerçevesinde talep edilen bilişim hizmetlerini (yazılım, donanım, web tasarımı, web programlama, bilgi güvenliği vb.) döner sermaye kapsamında yaptırmak.

ğ) Açık kaynak yazılımlar ve teknolojiler üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapmak; açık kaynak yazılımların ve teknolojilerin kullanımı ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak.

h) Merkezin kuruluş amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür, Merkezin çalışma alanlarında eğitim yapan fakülte veya yüksekokullarda görev yapan kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Müdür, görev süresi dolduğu zaman tekrar görevlendirilebileceği gibi görev süresi dolmadan Rektör tarafından görevden alınabilir.

(2) Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından, Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki Müdür yardımcısı görevlendirilir. Müdür yardımcıları, Merkezin yönetim ve işleyişinde Müdüre yardımcı olur, Müdür tarafından belirlenen görevleri yürütür ve Müdüre vekâlet eder.

(3) Müdür ve Müdür yardımcılarının yokluğunda Müdüre ait görevler en kıdemli Yönetim Kurulu üyesi tarafından yerine getirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak ve başkanlık etmek.

b) Merkezin çalışma, hedef ve planlarını hazırlayarak Yönetim Kurulunun görüşü üzerine Rektöre sunmak.

c) Merkezin yıllık faaliyet raporlarını hazırlayarak, Rektöre sunmak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmek.

d) Personel ihtiyacını, değişikliğini belirlemek ve Rektöre sunmak.

e) Yurt içi ve yurt dışındaki araştırma ve uygulama merkezleri ile iş birliği yapmak.

f) Araştırma ve uygulama projelerini yapacak proje elemanlarını, proje yürütücülerini belirlemek ve görevlendirilmelerini sağlamak üzere Yönetim Kuruluna sunmak.

g) Merkezin genel gözetim ve denetim görevini yürütmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10

(1) Yönetim Kurulu, Müdür, Müdür yardımcıları ve Merkezin çalışma alanlarıyla ilgili Rektör tarafından görevlendirilecek üç öğretim üyesinden oluşur. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti ile yılda en az bir defa Merkezin faaliyetlerini görüşmek üzere toplanır. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma düzenini tespit etmek.

b) Merkezin kuruluş amacına uygun olan müracaatları inceleyerek uygun görülen destekleme şeklini karara bağlamak.

c) Merkezce desteklenen araştırma ve uygulamalarla ilgili araştırıcı ve patent haklarına ilişkin esasları, gelirlerin dağılımı ve kullanım şekillerini ilgili mevzuata göre belirlemek.

ç) Araştırıcı ve uygulayıcı elemanların araştırma ve yayın konularındaki mali destek isteklerini karara bağlamak.

d) Müdürün önerisi üzerine, görevlendirmeler ile ilgili önerileri karara bağlayarak Rektörün onayına sunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarınca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 13

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Senato kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14

(1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15

(1) 9/2/1989 tarihli ve 20075 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erciyes Üniversitesi Rektörü yürütür.