Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (RUPAM) amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (RUPAM) amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

1

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (RUPAM): İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Müdür yardımcısı: Merkezin müdür yardımcısını,

d) Rektör: İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5

(1) Merkezin amaçları; sosyo-kültürel, ekonomik ve politik küresel gelişmeleri izlemek, bilimsel araştırma, yayın ve projeler yapmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

1

(1) Merkezin faaliyet alanları aşağıda belirtilmiştir:

a) Üniversite bünyesinde başta uluslararası ilişkiler, hukuk, iktisat olmak üzere sosyal-beşeri bilimlere yönelik örgün ya da yaygın eğitim faaliyetlerini desteklemek üzere, bilimsel araştırmalar, projeler, bilimsel çalışmalar düzenlemek, yayınlar ve raporlar çıkarmak; bu faaliyetlere yönelik olarak yurt içi ve yurt dışı akademik, bilimsel, entelektüel kuruluşlarla işbirlikleri gerçekleştirmek; ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak proje gerçekleştirme ve ortak araştırma olanaklarını sağlamak.

b) Ülkelerin ülkemizle ilişkilerine ve politikalarına yönelik bilimsel araştırma ve stratejik içerikli çalışmalar hazırlamak, raporlar düzenlemek.

c) Üniversiteler ve araştırma merkezleriyle işbirliği olanaklarını geliştirmek, bilgi alışverişinde bulunmak.

ç) Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı bilimsel yayınlardan ve açık haber kaynaklarından elde edilen bilgilerin analiz ve değerlendirilmelerini yapmak; üretilen bilgileri ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı ve yayınlarla ilgililere ve kamuoyuna aktarmak, ders materyallerinin güncelleştirilmesi ve benzeri amaçlar için kullanıma açmak; stratejik araştırmalar arşivinin geliştirilmesini sağlamak.

d) Araştırma, inceleme, toplantı düzenleme, yayın ve benzeri akademik faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı bilim insanları, tüzel kişi ve kurumlarla ortak çaba içinde bulunmak.

e) Merkezin faaliyet alanına giren araştırmaları teşvik etmek ve çalışmaları duyurmak amacıyla değerlendirme toplantıları, seminerler, konferanslar, sempozyum, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek ve bilimsel etkinliklerde bulunmak.

f) Üniversitede uluslararası ilişkiler ve bölgesel kapsamda uzman, deneyimli eleman ve öğrenci yetiştirmek, bunun için eğitim ve araştırmaya yönelik kurslar ve programlar düzenleyerek sertifikalar vermek.

g) Öncelikle Üniversite İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü olmak üzere Üniversitenin diğer akademik birimleri ile disiplinler arası projeleri geliştirmek ve bu alanda yapılacak çalışmaları özendirmek.

ğ) Merkezin ihtiyacı olan elemanların yurt içi ve yurt dışı eğitimini sağlamak, gerektiğinde yabancı uzmanları bu amaçla davet etmek.

h) Proje hazırlamak, dokümantasyon ve yayın faaliyetinde bulunmak.

ı) Talepte bulunan kamu ve özel kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti vermek.

i) Rektörün talep edeceği konularda çalışmalar yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8

1

(1) Müdür; Rektör tarafından Üniversite öğretim üyeleri arasından üç yıl süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcılarının görev süresi en çok üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının görevi de sona erer. Müdür yardımcıları, Müdürün verdiği görevleri yapar. Müdür, görevi başında bulunmadığı durumlarda, yardımcılarından birini vekil tayin eder. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9

1

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Çalışma programını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna önermek, Yönetim Kurulunca karara bağlanan çalışma programını yürütmek.

c) Yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

ç) Merkezi, kuruluş amaç ve faaliyetleri doğrultusunda yönetmek.

d) Merkezin amaç ve faaliyetleri doğrultusunda ilgili taraflarla görüşmeler yapmak, projeler hazırlamak ya da hazırlatmak, sözleşme ve benzeri işlemleri yapmak.

e) Fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, araştırma merkezleri ve Rektörlüğe bağlı bölüm başkanlıklarının, Merkezin programlarıyla ilgili koordinasyonunu sağlamak.

f) Eğitim, sosyal etkinlik ve diğer programların başarılı ve amacına uygun olarak gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almak.

g) Merkezin akademik, idari, mali ve teknik yönden işleyişini sağlamak.

ğ) Merkez adına gerekli koordinasyonu sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10

1

(1) Yönetim Kurulu, Müdür ve Üniversite öğretim elemanlarından Rektör tarafından görevlendirilen dört üye olmak üzere beş üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yenileri görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, başkanın davetiyle toplanır ve gündem maddelerini görüşerek karar alır. Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

(4) Üst üste iki kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulu kararı ile sona erer.

(5) Rektör, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Rektörün olmadığı toplantılarda Yönetim Kuruluna tayin edeceği Yönetim Kurulu üyesi başkanlık eder.

(6) Yönetim Kurulu başkanının ve üyelerinin önerisiyle, gerekli durumlarda Üniversite içinden veya dışından konuyla ilgili bilgi, beceri ve deneyim sahibi kişiler de görüş bildirmek amacıyla Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir; ancak bu kişiler oy kullanamaz.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11

1

(1) Yönetim Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda kararlar almak.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporu ile yıllık çalışma programını görüşerek karara bağlamak.

c) Araştırma, yayın, proje, etkinlik konularında kararlar almak.

ç) Merkezin çalışmaları için gerekli geçici çalışma gruplarını ve komisyonları kurmak ve görevlendirmeler için Rektörün onayına sunmak.

d) Merkezin orta ve uzun vadeli bilimsel ve idari plan ve programlarını hazırlamak.

e) Merkezin çalışma alanına giren diğer konularda kararlar almak.

f) Projeler Koordinatörünü Müdürün önerisiyle görevlendirmek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12

1

(1) Danışma Kurulu; Yönetim Kurulunun önerisi üzerine, yurt içi ve yurt dışında bilimsel, akademik, sosyal, politik, ekonomik ve kültürel alanlarda seçkin çalışmaları bulunan kişiler ile Merkez faaliyetlerinin kalitesini, verimliliğini artıracak kurumların temsilcilerinden olmak üzere Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen en fazla 25 üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu, Yönetim Kuruluna bilimsel konularda danışmanlık yapar ve kendisine sunulan konularda incelemeler yaparak görüş bildirir.

Merkez sekreteri

MADDE 12/A

1

(1) Müdürün önerisi ile Rektör tarafından Üniversite öğretim elemanları arasından Merkezin yazı işlerini yürütmek üzere bir Merkez sekreteri görevlendirilir. Merkez sekreterinin görev süresi üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde Merkez sekreterinin de görevi sona erer. Merkez sekreteri oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Demirbaş ve donanım

MADDE 14

(1) Merkez tarafından desteklenen uygulama ve araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Faaliyetlerden elde edilecek gelirler

MADDE 15

(1) Merkezin faaliyetleri sonucu elde edilecek gelirlerin kaydı ve harcanması Üniversitenin mevcut mevzuatı doğrultusunda yapılır. Gelirlerin, öncelikle Merkezin çalışmalarının geliştirilmesi doğrultusunda harcanması esastır.

Harcama yetkilisi

MADDE 16

(1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre kısmen ya da tümüyle devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü yürütür.