Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörünü,

d) Sorumlu yönetici: Merkeze bağlı alt birimlere Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen öğretim üyesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5

(1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde sağlık, fen bilimleri ve sağlık alanları ile ilişkili mühendislik bilimleri alanlarında yapılan temel ve ileri deneysel araştırmalara ortam sağlamak ve destek olmak.

b) Yeni buluş, ürün ve patent çalışmalarıyla ilgili uygulamalı araştırma, test ve ürün hizmetleri vermek.

c) Araştırmacılara deneysel tıp uygulamalarıyla ilgili teorik ve uygulamalı eğitim vererek bilgi ve becerilerini geliştirmek.

ç) Bilimsel araştırma projelerinde iş birliği yaparak yeni yayın, metot ve ürünler geliştirmek.

d) Deneysel tıp alanında ortaya çıkan yeni metot ve teknolojileri araştırmacıların hizmetine sunmak.

e) Özgün metot, ürün ve teknolojiler geliştirerek araştırmacıların hizmetine sunmak.

f) Daha geniş bir araştırmacı kitlesine hizmet vermek üzere farklı kampüs veya araştırma hastanelerinde Merkeze bağlı alt birimler açarak yurt içi ve yurt dışındaki kamu kurumları ve özel kuruluşlara alanında ücretli veya ücretsiz Ar-Ge, eğitim, test, analiz ve danışmanlık hizmeti vermek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Fen bilimleri ve sağlık alanları ile ilişkili mühendislik bilimleri alanlarında temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, yeni yöntemler geliştirmek ve bu alanlardaki araştırma projelerine destek olmak.

b) Gerektiğinde farklı kampüs veya araştırma hastanelerinde Merkeze bağlı alt birimler açmak.

c) Merkez ve bağlı alt birimlerde yürütülmesi kararlaştırılan projeler için gerekli olan malzemelerin teminini sağlamak.

ç) İlgi alanına giren konulara ilişkin yayınlar yapmak ve bilimsel yayınları takip etmek.

d) İlgi alanına giren konulara ilişkin ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, kurs, seminer ve kongre gibi toplantılar düzenlemek ve katılmak.

e) İlgi alanına giren konularda ilgili mevzuat çerçevesinde yurt içindeki ve yurt dışındaki benzer merkezlerle ve ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kısa ya da uzun süreli yurt içi ve yurt dışına personel göndermek ya da bu amaçla gönderilenleri kabul etmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür, Üniversitenin Tıp Fakültesi öğretim üyeleri arasından dört yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi ve bağlı alt birimleri yönetmek ve temsil etmek.

b) Merkezin ve bağlı alt birimlerin yürüteceği kurs, seminer, eğitim, test, analiz ve benzeri faaliyetleri kararlaştırmak ve düzenlemek.

c) Merkez tarafından yürütülen faaliyetlere ilişkin çalışma esaslarını, hizmet haklarına ait esasları, gelir ve giderlerin dağılış ve kullanılış şekillerini ilgili mevzuata uygun olarak belirlemek.

ç) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

d) Yönetim Kurulu toplantı gündemini oluşturmak ve alınan kararları uygulamak.

e) Merkez faaliyetlerinin, Merkezin amaçları doğrultusunda yürütülmesini sağlamak.

f) Merkezin idari işlerini yürütmek, gelir ve giderlerine ilişkin işlemleri yapmak.

g) Merkezin çalışmalarını ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek.

ğ) Merkeze bağlı yeni alt birimlerin açılmasını teklif etmek, organize etmek ve yönetmek.

(3) Üniversite öğretim üyeleri arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından en fazla iki kişi dört yıl süreyle müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Görev süresi dolan müdür yardımcıları yeniden görevlendirilebilir. Müdür yardımcıları, Müdürün görevde olmadığı hallerde süresi altı ayı geçmemek üzere Müdüre vekalet eder. Müdürün görevinin son bulması halinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Yönetim Kurulu

MADDE 9

(1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Üniversiteye bağlı farklı fakültelerin/yüksekokulların/enstitülerin ilgili bölümlerinin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından dört yıllığına görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam altı üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu; Müdürün çağrısı üzerine üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 10

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarını amacına yönelik olarak düzenlemek ve Danışma Kurulunca alınan kararların yürütülmesini sağlamak.

b) Merkezin faaliyetleriyle ilgili esaslar ve faaliyet planı ve programlarını karara bağlamak.

c) Merkezi ilgilendiren konularda, yetkili organlarla görüşülmek üzere Rektörlüğe önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin yürüteceği kurs, seminer, eğitim, test, analiz ve benzeri faaliyetlerle ilgili tavsiye kararları almak.

d) Merkez tarafından yürütülen faaliyetlerin, hizmetlerin, gelir ve giderlerin dağılış ve kullanılış şekillerinin ilgili mevzuata uygun olarak yapıldığını denetlemek ve tavsiye kararları almak.

e) Merkezin faaliyetleri ile ilgili çalışma raporunu hazırlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 11

(1) Danışma Kurulu; Yönetim Kurulu üyeleri ve Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri Dekanları ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlerinden oluşur. Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Danışma Kuruluna Rektör veya Rektör yardımcılarından birisi başkanlık eder.

(2) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin çalışmalarını yönlendirmek üzere tavsiye kararları almak ve Yönetim Kurulunun çalışma raporunu inceleyerek onaylamaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Sorumlu yönetici

MADDE 12

(1) Sorumlu yöneticinin görevleri şunlardır:

a) Müdüre veya vekiline bağlı olarak sorumlu olduğu birimin sağlıklı olarak işletimini gerçekleştirmek.

b) İlgili birimde ideal çalışma ortamının sağlanması ve her türlü gereksinimin (personel, araç, gereç, sarf malzeme, deney hayvanı, tefrişat, temizlik, bakım-onarım gibi) belirlenmesi ve bunların karşılanması için Müdüre bildirimde bulunmak.

c) Araştırıcının hizmetine sunulan birim olanaklarının, başvuru sırası dikkate alınarak, eşit şekilde kullanılabilmesi için gerekli plan ve düzenlemeleri yapmak.

ç) Sorumlu olduğu birimin işleyişi, durumu, bilançosu ve yürütülen çalışmalar hakkında Müdüre ve Yönetim Kuruluna bilgi vermek.

d) Birimiyle ilgili konularda Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak ve toplanması için gerekli yazışmaların yapılmasını sağlamak.

e) Birimde yürütülen araştırmalarda kullanılan her türlü sarf, deney hayvanı, cihaz ve ekipmanların ve birim bünyesinde yürütülen proje ve verilecek hizmetlerle ilgili ihtiyaçların temini için gerekli belgeleri ve hizmet tekliflerini hazırlamak.

f) Birimde yürütülen araştırmalarda kullanılan her türlü sarf, deney hayvanı, cihaz ve ekipmanların ve birim bünyesinde yürütülen tüm proje ve verilen hizmetlerle ilgili kayıtları tutmak, takibini yapmak ve saklamak.

g) Deneyler sonucunda ortaya çıkan, çevre ve sağlığa zararlı olan tüm tıbbi ve biyolojik atıkların imhasını sağlamak.

ğ) Birimle ilgili kayıt ve defterleri muhafaza etmek ve istenildiği takdirde ilgili bilgi ve belgeleri ilgililere, Müdüre ve Yönetim Kuruluna sunmak.

h) Birimdeki laboratuvar ve diğer alanların kontrolünü, takibini ve isleyişini sağlamak.

ı) Birim çalışanlarının nöbet çizelgesini, izin takiplerini yapmak ve gerektiğinde Müdüre ve Yönetim Kuruluna bilgi vermek.

(2) Sorumlu yönetici bu Yönetmelik dışında kalan iş ve işlemlerde Müdüre karşı sorumludur.

Personel ihtiyacı

MADDE 13

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü yürütür.