Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 5)

Ekli “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilât Yönetmeliği”nin yürürlüğe konulması; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı’nın 16/12/2005 tarihli ve 3624 sayılı yazısı üzerine, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 111 inci ve 120 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 13/2/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve kapsam

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun idare ve temsili ile hizmet birimleri ve görevlerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Hukuki dayanak

MADDE 2

Bu Yönetmelik, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 111 inci ve 120 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte geçen;

Kanun: 5411 sayılı Bankacılık Kanununu,

Fon: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunu,

Kurul: Fon Kurulunu,

Başkan: Kurul Başkanını/Fon Başkanını,

Kuruluş: 5411 sayılı Kanun kapsamındaki banka ve diğer kuruluşları,

BDDK: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunu,

ifade eder.

Bu Yönetmelikte geçen diğer kavramlar, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan anlamları ile kullanılmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu

Kuruluş, idari ve hukuki yapı

MADDE 4

2

Fon, Kanun ve ilgili diğer mevzuat ile verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulan kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kuruluştur.

Fon, Başkan ve üyelerden müteşekkil Kurul ile Başkana bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Başkanlık teşkilâtından oluşur.

Fonun merkezi İstanbul'dadır. Fon, görevli ve yetkili olduğu alanın yoğun olduğu illerde olmak ve sayısı üçü geçmemek kaydıyla Cumhurbaşkanı kararıyla yurt içi temsilcilik ve tahsilat birimleri açabilir. Ankara İl Temsilciliği bu kapsamda faaliyetlerine devam eder.

Değişik fıkra: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.1

Fon görevini yaparken bağımsızdır. Fonun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurulun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

Fon, 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir.

Fonun malları Devlet malı hükmündedir. Fonun mal, hak ve alacakları haczedilemez ve rehnedilemez.

Fonun görev ve yetkileri

MADDE 5

Fon, Kanun ve ilgili diğer mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde;

a) Kurul kararlarının uygulanmasını sağlamak,

b) Fonun insan kaynakları politikalarını belirlemek,

c) Yurt içi ve yurt dışı muadil kurumların katıldığı uluslararası mali, iktisadi ve mesleki teşekküllere üye olmak, görev alanına giren hususlarda yabancı ülkelerin yetkili mercileri ile mutabakat zaptı imzalamak,

ç) Kredi kuruluşları nezdindeki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarını sigorta etmek,

d) Sigortaya tâbi olacak tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamı ve tutarını, Merkez Bankası, BDDK ve Hazine Müsteşarlığının olumlu görüşünü almak suretiyle belirlemek, risk esaslı sigorta priminin tarifesini, tahsil zamanını, şeklini ve diğer hususları BDDK’nın görüşünü almak suretiyle belirlemek,

e) Faaliyet izni kaldırılan kredi kuruluşları nezdinde bulunan ve doğruluğu hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanan mevduat ve katılım fonunun sigorta kapsamındaki kısmını doğrudan veya ilan edeceği başka bir banka aracılığı ile kaynaklarından ödemek,

f) BDDK tarafından kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin Fona devrini müteakip, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devir, satış veya birleştirilmesi işlemlerini gerçekleştirmek,

g) BDDK tarafından bankanın faaliyet izninin kaldırılmasını müteakip, bankanın yönetim ve denetimini devralarak iflas ve tasfiye işlemlerini gerçekleştirmek,

ğ) Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden, Kanunun 123 üncü maddesi kapsamında her türlü bilgi ve belgenin uygun süre ve ortamda, sürekli veya münferit olarak verilmesini, defter ve belgelerin ibrazını görevlendireceği personel vasıtasıyla veya yazışma yapmak suretiyle talep etmek,

h) Kurul kararıyla Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler ve tebliğler çıkarmak,

ı) Kanunla ve ilgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak,

ile görevli ve yetkilidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu

Kurulun yapısı

MADDE 6

Kurul Fonun karar organıdır. Kurul Başkanı Fonun da Başkanıdır. Kurul, biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere yedi üyeden oluşur.

Kurulun görev ve yetkileri

MADDE 7

Kurul Kanun ve diğer mevzuatla verilen görevler yanında ayrıca aşağıdaki görevleri yapar ve yetkileri kullanır.

a) Fonun ana stratejisini, performans ölçütlerini, amaç ve hedeflerini, hizmet kalite standartlarını belirlemek, insan kaynakları ve çalışma politikalarını oluşturmak, Fonun hizmet birimleri ve bunların görevleri hakkında öneride bulunmak.

b) Fonun ana stratejisi ile amaç ve hedeflerine uygun olarak hazırlanan bütçe teklifini görüşmek ve karara bağlamak.

c) Fonun performansını ve mali durumunu gösteren raporları onaylamak.

ç) Başkanın önerisi üzerine, başkan yardımcıları ve daire başkanlarını atamak.

d) Kanunun ekinde yer alan, (II) sayılı cetveldeki toplam kadro sayısı geçilmemek üzere, kadro unvan ve derecelerinin ihtiyaca göre değiştirilmesi ile bu kadroların kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek, (III) sayılı cetvelde yer alan toplam pozisyon sayısı geçilmemek üzere pozisyon unvanlarında ihtiyaca göre değişiklik yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Başkanlık Teşkilâtı

Başkanlık teşkilâtı

MADDE 8

Başkanlık teşkilâtı; Başkan, Başkan yardımcıları, Başkanlık müşavirleri ve hizmet birimlerinden oluşur.

Başkan

MADDE 9

Fonun en üst yöneticisi olan Başkan, Fonun genel yönetiminden, temsilinden ve Kurulca alınan kararların yürütülmesinden sorumludur.

Başkanın izin, hastalık, yurt içi ve yurt dışı görevlendirme ve görevde bulunmadığı diğer hâller ile görevden alınması durumunda ikinci başkan, onun da bulunmadığı hâllerde Kurul tarafından belirlenecek bir üye Başkana vekâlet eder.

Başkanın görev ve yetkileri

MADDE 10

Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:

a) Kurul toplantılarının gündemini, gün ve saatini belirlemek, toplantıları idare etmek, gündeme alınmayan başvurular hakkında gerekli işlemleri yapmak ve bunlara ilişkin olarak Kurula bilgi vermek.

b) Kurul kararlarının yayımlanmasını veya tebliğini sağlamak, bu kararların gereğinin yerine getirilmesini temin etmek ve uygulanmasını izlemek.

c) Hizmet birimlerinden gelen önerileri uygun görmesi halinde son şeklini vererek Kurula sunmak.

ç) Kurulun belirlediği stratejilere, amaç ve hedeflere uygun olarak, Fonun yıllık bütçesi ile mali tablolarını hazırlamak.

d) Hizmet birimlerinin verimli ve uyumlu bir biçimde çalışmasının en üst düzeyde organizasyonu ve koordinasyonunu sağlamak, Fon hizmet birimleri arasında çıkabilecek görev ve yetki sorunlarını çözmek.

e) Yıllık faaliyet raporlarını hazırlamak, amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine göre faaliyetlerin değerlendirilmesini yaptırmak ve bunları Kurula sunmak.

f) Fonun faaliyet gösterdiği alanda strateji, politikalar ve ilgili mevzuat ile Başkanlığın ve çalışanların performans ölçütleri hakkında değerlendirme yapmak.

g) Fonun diğer kuruluşlarla ilişkilerini yürütmek ve Fonu temsil etmek.

ğ) Kurul tarafından atanması öngörülenler dışındaki Fon personelini atamak.

h) Fon personelinin, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturma izni vermek.

ı) Başkan adına imzaya yetkili personelin görev ve yetki alanını belirlemek.

i) Fonun yönetim ve işleyişine ilişkin diğer görevleri yerine getirmek.

Başkan yardımcıları

MADDE 11

Başkana, Başkanlığa ilişkin görevlerinde yardımcı olmak üzere Kurul kararıyla iki başkan yardımcısı atanır. Başkan yardımcılarının Kurul üyelerinin taşımaları gereken şartları haiz olması zorunludur.

Başkan yardımcılarının sorumlu olacakları hizmet birimleri, Başkan tarafından belirlenir.

Başkan yardımcıları, Fon hizmetlerini Başkan adına ve Başkanın kendilerine devrettiği yetkiler çerçevesinde, mevzuata uygun bir şekilde, Fonun amaç ve politikaları doğrultusunda düzenler ve yürütür; sorumlulukları altındaki hizmet birimlerine gereken talimatları verir ve bunların uygulanmasını takip eder.

Başkanlık müşavirleri

MADDE 12

1

Fonda, hukuk, basın ve halkla ilişkiler, yönetim, finans ve dış ilişkiler gibi alanlarda ihtiyaca göre sayıları toplam on beşi geçmemek üzere Başkanlık müşaviri görevlendirilebilir.

Değişik fıkra: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.2

Müşavir olarak atanacakların, en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmaları ve beş yıllık mesleki deneyime sahip olmaları şarttır.

Değişik: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.2

Başkanlık müşavirlerinin görevleri şunlardır:

a) Fona, Kanun ve diğer mevzuatta yer alan düzenlemeler hakkında danışmanlık hizmeti sunmak.

b) Uzmanlık alanlarında Başkan tarafından belirlenecek projeleri hazırlamak veya katkıda bulunmak, bu projeleri yürütmek veya yürütülmesine katkıda bulunmak.

c) Görevlendirilmeleri halinde diğer kurum ve kuruluşlarla Fon arasındaki işbirliğini sağlamak.

ç) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Hizmet Birimleri ve Görevleri

Hizmet birimleri

MADDE 13

1

Fonun anahizmet ve yardımcı hizmet birimleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Anahizmet birimleri:

1-Finansman Daire Başkanlığı,

2-Hukuk İşleri Daire Başkanlığı,

3-İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı,

4-Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanlığı,

5-Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı,

6-I.Tahsilat Daire Başkanlığı,

7-II.Tahsilat Daire Başkanlığı,

8-Varlık Yönetimi Daire Başkanlığı,

9- Denetim Daire Başkanlığı.

b) Yardımcı hizmet birimi:

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı.

Finansman Daire Başkanlığı

MADDE 14

2

Finansman Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Fonun gelirlerini tahsil etmek, söz konusu gelirlerin tahsilinde gerek görülmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun gecikme zammı hükümlerini uygulamak, süresi içerisinde ödenmeyenleri ilgili Tahsilat Daire Başkanlığına bildirmek.

b) Fonun Türk Lirası ve döviz mevcutlarının verimli bir şekilde nemalandırılması için Kurul tarafından belirlenecek esaslar dahilinde gerekli işlemleri yapmak.

c) Hazine ve Maliye Bakanlığından izin almak kaydıyla borçlanmaya ve ihtiyaç hasıl olduğunda Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetlerini ikrazen almaya, özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinin faiz oranları ve geri ödeme şartları da dahil olmak üzere tabi olacağı usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile müştereken belirlemeye yönelik gerekli çalışmaları yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.3

ç) Olağanüstü hallerde Fon gelirlerinin ihtiyacı karşılamaması durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından avans talep edilmesine ve alınan avansın vadesi, tutarı, geri ödeme şekil ve şartları ile uygulanacak faiz oranı ve diğer hususların belirlenmesi ile ilgili Merkez Bankasına görüş verilmesine yönelik çalışmaları yapmak.

d) Fon mevcudunun ihtiyacı karşılayamaması durumunda bankalardan ileride doğacak prim yükümlülüklerine mahsuben bir önceki yılda ödedikleri sigorta primi toplamına kadar avans alınmasına yönelik çalışmaları yapmak.

e) Faaliyet izni kaldırılan bankalar nezdinde bulunan miktar ve şahıs itibarıyla Varlık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından belirlenen mevduat ve/veya katılım fonunun sigortaya tabi kısmının doğrudan veya ilan edilecek başka bir banka aracılığı ile ödenmesine yönelik çalışmaları Varlık Yönetimi Daire Başkanlığı ve Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanlığı ile koordineli olarak yapmak, bu suretle ödemiş bulunduğu toplam mevduat miktarının iflas masasına imtiyazlı alacak olarak kaydı için Varlık Yönetimi Daire Başkanlığına durumu bildirmek.

f) Kurulca belirlenen hesap planı çerçevesinde, Fon muhasebe kayıtlarına ilişkin gerekli defterleri tutmak ve muhafaza etmek, muhasebe sisteminin düzenli işleyişini takip etmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak.

g) Mali hususlarla ilgili olarak dahili kontroller gerçekleştirmek ve aksayan hususların düzeltilmesini ilgililerden talep etmek.

ğ) Fonun faaliyetlerine ilişkin olarak her yılın Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait mali tablolarını Türkiye Büyük Millet Meclisine ve ilgili kurumlara sunulmak üzere hazırlamak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.3

h) Fonun hazırlayacağı mali konuları içeren rapor ve dokümanları ilgili dairelerle eşgüdüm içinde hazırlamak.

ı) Fonun üçüncü kişilere yapacağı, gider bütçesiyle ve Kurul kararı ile daire başkanlıklarına ödeme yetkisi verilen konularla ilgili olanlar hariç olmak üzere her türlü ödemeyi ilgili dairelerle koordineli olarak gerçekleştirmek.

i) Kanunda gösterilen idari para cezalarının süresi içinde ödenmemesi halinde, bunların tahsilini teminen II. Tahsilat Daire Başkanlığına bildirimde bulunmak.

j) Fon gelirleri ile her türlü Fon alacaklarından ve bankalardan devralınan alacaklardan yapılan tahsilatlardan diğer dairelerle ilgili olanlarını ilgili daire başkanlığına bildirmek.

k) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

l) Fonun gelir tahminlerini yapmak.

m) Varlık Yönetimi Daire Başkanlığının teklifi üzerine Fon bankalarına mevduat yapmak.

n) Kurumlararası işbirliğine, Finansal Sektör Komisyonuna ve Eşgüdüm Komitesine ilişkin faaliyetleri Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde yerine getirmek.

o) Fona devredilme veya faaliyet izni kaldırılma ihtimali beliren bankalarla ilgili olarak Varlık Yönetimi Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde, muhtemel çözümleme seçeneklerini de içeren gerekli hazırlıkları yapmak.

ö) Fonun mali işleri ile ilgili diğer hizmetleri yürütmek.

p) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

r) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

s) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Hukuk İşleri Daire Başkanlığı

MADDE 15

2

Hukuk İşleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşlardan, Kuruldan veya Fonun diğer dairelerinden gönderilen mevzuat taslakları, sözleşme ve önergeler hakkında ve talep edilen sair hukuki konularda mütalaa vermek, Fonun taraf olduğu her türlü sözleşmenin Fonun menfaatlerine uygun olarak yapılmasını sağlamak, Fonun menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, Fonun görev alanına giren hususlarla ilgili mevzuatı hazırlamak, diğer daireler tarafından hazırlanan mevzuat taslaklarını da inceleyerek ilgili daire ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

b) İflas idarelerince tasfiyeleri yürütülen müflislere ilişkin işlemler hariç olmak üzere, yargı mercilerine intikal eden veya henüz yargı mercilerine intikal etmemiş uyuşmazlıkların, bir hakkın tanınması ya da bir menfaatten vazgeçilmesi yoluyla sulhen çözümünün sağlanması amacıyla, ilgili daire ile birlikte iç düzenlemeler doğrultusunda işlem yapmak.

c) Fonun taraf olduğu ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından takip edilen uyuşmazlıklarda adli ve idari yargı mercii, icra ve iflas daireleri ile diğer mercilerde ilgili Fon mevzuatına göre Kurumu temsil etmek veya edilmesini sağlamak.

ç) Kurul tarafından açılmasına karar verilen davaları açmak, diğer dairelerden dava açılmak üzere gönderilen veya re’sen tespit edilen konularda inceleme yaparak açılmasını gerekli gördüğü davaları açmak, gerekirse suç duyurusunda bulunmak, açılacak ceza davalarına müdahil olarak katılmak, ilgililer hakkında alınması istenilen her türlü muhafaza tedbirini almak, ilgililerden mal beyannamesi istemek, Kurul tarafından belirlenecek esas ve usuller dahilinde muhafaza tedbiri uygulanmasını veya uygulanmamasını ve açılmış bulunan hukuk davalarının yapılan anlaşma süresince durdurulmasını mahkemeden istemek.

d) Fon bünyesi dışındaki sözleşmeli avukatların çalışma usul ve esaslarını tespit etmek, tevzi edilen dosyalarla ilgili olarak rapor alınmasını, dava ve takiplerin Fonun belirlediği usul ve esaslar dahilinde yürütülmesini sağlamak.

e) Kanunun 107 nci maddesi uyarınca devralınan alacaklar nedeniyle Fona borçlu olanların iflası halinde 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 221 inci maddesindeki iflas bürosuna temsilci seçmek, 2004 sayılı Kanunun 223 üncü maddesindeki iflas idaresinin, üyelerinden en az birinin seçimi için iki kat aday göstermek, Fon alacağının tahsili bakımından gerekli görürse iflas idaresinin en az iki üyesinin önereceği iki katı aday arasından seçilmesini talep etmek.

f) Fon gelirleri ile her türlü Fon alacaklarının takip ve tahsili hakkında ilgili daireler ile koordineli olarak Kurula ve gerek duyulduğunda ilgili makamlara aylık ve üçer aylık dönemlerde raporlar sunmak.

g) Hukuk İşleri Daire Başkanlığının takibinde olan adli ve idari takip ve davaların elektronik ortamda takibi amacıyla mevcut bilgi işlem yazılımına güncel ve doğru verilerin girilmesini sağlamak.

ğ) Avukatlık ücretinin Kurulca belirlenen usul ve esaslar dahilinde dağıtılmasını sağlamak üzere düzenleme yapmak.

h) Faaliyet izni kaldırılan banka ile ilgili olarak, Kanunun 106 ncı ve 110 uncu maddeleri uyarınca Kurulca alınması gereken kararlara ilişkin önergeleri Varlık Yönetimi Daire Başkanlığı ile birlikte hazırlamak, Kurulun bu konuda aldığı kararları ilgili daire başkanlıklarına iletmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

ı) Kanunun yayımı tarihinden önce iflas etmiş olan bankaların tasfiyesinde tekemmül ettirilen işlemler ve yapılan sıra cetvelleri saklı kalmak kaydı ile bu bankaların Kanunun 106 ncı maddesinin beşinci fıkrası uyarınca iflas dairesi ve alacaklılar toplantısı ile iflas idaresi görev ve yetkilerine ilişkin işlemleri gerçekleştirmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

i) İflasına karar verilen bu bankaların ve/veya iştiraklerinin iflas idarelerinde görev yapacak kişileri Kurula önermek, Kurul kararına istinaden gerekli işlemleri yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

j) İflasına karar verilen bu bankaların oluşturulacak iflas idarelerine, müflis bankanın menkul malları ile evrakının korunması, tasnifi ve inceleme çalışmaları ile kayıt düzeninin kurulması ve tasfiyenin süratli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için yardımcı olmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

k) İflas masalarının aktifindeki paralarla tahsil ettiği paraların muhafaza ve nemalandırılması ile ilgili esasları tespit etmek.

l) Kanunun 110 uncu maddesi gereğince şahsen iflasları istenilen banka yöneticileri ve denetçileri ile banka hakim ortaklarından haklarında mahkemece şahsen iflasına karar verilenlerle ilgili gerekli tasfiye işlemlerini yapmak.

m) Bu bankaların iflas eden iştiraklerinin 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılacak olan alacaklılar toplantılarına Fon alacağını temsilen katılacak olan temsilciyi ve yetkilerini belirlemek, Kurulun onayına sunmak ve Kurul kararına istinaden gereken işlemleri yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

n) İflasına karar verilen bu bankaların tasfiyelerinin tamamlanmış ancak iflas veya tasfiye masa alacaklarının tahsil edilememiş olması halinde Kanunun 133 üncü maddesine göre açılabilecek davalar için gerekli bilgi ve belgeleri ilgili dairelerden temin etmek suretiyle gereğini yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

o) Mali hususları ilgilendiren konular ile yapılan tahsilatları, kullandırılan avansları, alınan ve iade edilen teminat mektuplarını düzenli olarak Finansman Daire Başkanlığına bildirmek.

ö) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

p) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

r) Görev alanına giren konularda Kanunun geçici 11 inci maddesinin uygulanmasını temin etmek.

s) Cumhurbaşkanlığınca Fonun takibine verilen uluslararası uyuşmazlık konusu dava, takip, tahkim ve benzeri süreçlerin yürütülmesi, bu süreçlerin takibiyle ilgili olarak yerli ve/veya yabancı avukatlık ortaklıklarından hizmet satın alınması, vekalet ücreti, yargılama giderleri ve sürecin takibine yönelik yapılacak tüm harcama ve ödeme işlemlerinin yürütülmesi hususunu Kurulun onayına sunmak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.4

ş) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasına (r) bendinden sonra gelmek üzere (s) bendi eklenmiş ve mevcut (s) bendi (ş) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı

MADDE 16

2

İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Fon iştirakleri ile ilgili olarak;

1- Her ne suretle olursa olsun Fon tarafından sahip olunan iştirakleri satmak, devretmek, birleştirmek, bölmek, yeniden yapılandırmak, iştiraklerin tasfiyesine karar vermek ve gerekli gördüğü her türlü işlemi yapmak, ihtiyaç halinde bu işlemlere ilişkin uygulama esas ve usullerini hazırlayarak Kurulun onayına sunmak ve Kurulca alınacak kararları uygulamak,

2- Fon menfaatinin gerektirdiği hallerle sınırlı olmak üzere yeni şirketlere iştirak edilmesi veya mevcut iştiraklerdeki sermaye payının artırılması veya azaltılması amacına yönelik çalışma yapmak, sermaye artırımına iştirak veya sermaye azaltılması konusunda Kurula öneri götürmek ve Kurulca alınacak kararları uygulamak,

3- İştiraklerin genel kurul toplantılarından önce, ilgili dokümanları inceleyerek, Fonun ortaklık haklarının Fon menfaatine en uygun şekilde kullanılması yönünde; Fon temsilcisini, Fon adına kullanılacak oyu, verilecek önergeleri, temsil yetkisine ilişkin olabilecek diğer hususları tespit etmek ve Kurulun onayına sunmak, genel kurul toplantılarında alınan kararları takip etmek,

4- İştiraklerin yönetim, denetim ve tasfiye kurullarında Fon adına görev alacak olanları belirleyerek Kurul kararına istinaden atamalarını gerçekleştirmek ve çalışmalarını izlemek,

5- İştirakler ile ilgili her türlü inceleme, araştırma ve değerleme çalışmaları yapmak veya yaptırmak, faaliyetlerini izlemek ve değerlendirmek, aralarında koordinasyon tesis etmek ve gerektiğinde Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş. ve diğer merciler nezdindeki işlemleri yürütmek,

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.5

6- Tasfiye halindeki ve müflis iştirakler ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesi uyarınca şirket genel kurulunda tasfiyesine veya feshine karar verilen veya iflası için mahkemeye müracaat edilen iştiraklerle ilgili her türlü bilgi, belge, iş ve işlemi takip etmek,

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.5

7- Faaliyet konuları ile ilgili olarak Hukuk İşleri Daire Başkanlığından görüş almak, faaliyetlerin yürütülmesi aşamasında doğabilecek hukuki uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak için Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile ortak çalışma yürütmek, Fon tarafından dava açılması gereken hallerde, Hukuk İşleri Daire Başkanlığından veya ilgili Tahsilat Daire Başkanlığından dava açılmasını talep etmek, Fonun taraf olduğu davalarda iddianın ispatına yarayacak her türlü bilgi ve belgeyi Hukuk İşleri Daire Başkanlığına veya ilgili Tahsilat Daire Başkanlığına göndermek, savunma dosyalarının hazırlanmasında Hukuk İşleri Daire Başkanlığına yardımcı olmak,

8- İştiraklerin muhasebe kayıtlarının tutulmasına esas olacak giriş, çıkış ve diğer değişiklik kayıtlarının yapılması konusunda Finansman Daire Başkanlığıyla müşterek çalışma yürütmek,

9- Kanunun 62 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayan ve Finansman Daire Başkanlığı tarafından gelir kaydedilen menkul kıymetlerin muhafazasını ve satışını temin etmek,

10- Faaliyet izni kaldırılan veya Fona devredilen bankaların kendisinin ekonomik değeri olan iştirakleri ile ilgili olarak 6102 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaksızın yapılacak sermaye artırımları da dahil olmak üzere, yeniden yapılandırma ve Fon alacağının tahsiline yönelik olarak söz konusu şirketlerin mal, hak ve alacaklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla Kurulca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde mali kaynak sağlamak da dahil gerekli her türlü tedbiri Finansman Daire Başkanlığıyla koordineli olarak almak,

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.5

11- İştiraklerle ilgili diğer her türlü işlemi yapmak.

b) Fona ait menkul ve gayrimenkul mallarla ilgili olarak;

1- Her ne suretle olursa olsun Fon tarafından sahip olunan gayrimenkullerin devir ve tescil işlemlerini yapmak, üçüncü şahıslara satmak ve gerekli tüm işlemleri yapmak üzere; uygulama esas ve usullerini hazırlamak, Kurulun onayına sunmak ve Kurulca alınacak kararları uygulamak,

2- Kısmen veya tamamen Fona ait olan menkul malların, mülkiyetin gayri ayni hakların, özel maliyet bedellerinin, lisans, know-how, işletme hakkı, fikri haklar gibi maddi hakların, deniz, hava ve kara taşıma araçlarının kıymet takdirini, devir, tescil ve sigorta işlemlerini yapmak veya yaptırmak, bunlar üzerinde her türlü tasarrufta bulunmak ve bunları trampa etmek, kiralamak ve satmak üzere; uygulama esas ve usullerini hazırlamak, Kurulun onayına sunmak ve Kurulca alınacak kararları uygulamak,

3- Kısmen veya tamamen Fona ait gayrimenkuller ile teferruatlarının korunması için gerekli tedbirleri almak, sigorta, bakım, onarım, tadilat ve dekorasyon işlemlerini yaptırmak, belirli aralıklarla gayrimenkullerin halihazır durumunu tespit etmek, işgal ve tecavüzlere karşı gerekli yasal işlemleri yapmak,

4- Kısmen veya tamamen Fona ait gayrimenkullere ilişkin vergi beyannamelerini vermek ve vergilerini ödemek, yeni iktisap edilen gayrimenkuller ile ilgili olarak değişiklik beyannamelerini vermek, satışı yapılan gayrimenkullerin vergilerinin terkin edilmesini sağlamak, yönetim giderlerinin, harcamalara katılma paylarının ve benzeri giderlerinin takip ve ödenmesiyle ilgili çalışmaları yapmak,

5- Kısmen veya tamamen Fona ait olan gayrimenkullerin gerek görüldüğü hallerde iktisap, tevhit, ifraz, devir, terk, cins ve isim tashihi ve benzeri işlemlerini ve bu işlemler sonrasında giriş, çıkış ve diğer değişiklik kayıtlarını yapmak veya yaptırmak,

6- Fon menfaatinin gerektirdiği durumlarda, kısmen Fona ait menkul ve gayrimenkul mallardaki müşterek mülkiyetin sona erdirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak, bu hususta Kurula öneri götürmek ve Kurulca alınacak kararları uygulamak,

7- Kısmen veya tamamen Fona ait olan gayrimenkullerin tapu, çap, imar durumu, yapı ruhsatı, iskan raporu, vergi beyannameleri, tahakkuk fişleri ve makbuzları, ekspertiz raporu, fotoğraf, halihazır durum raporu gibi belgelerin yer aldığı özlük dosyalarını oluşturmak,

8- Kısmen veya tamamen Fona ait veya Fonla ilgisi olan arsa ve inşaat halinde olan gayrimenkuller ile ilgili proje geliştirmek, her türlü işlemlerini yürütmek,

9- Kısmen veya tamamen Fona ait gayrimenkullerden kiraya verilecek olanların emsal ve güncel değerlere göre kira ekspertiz raporlarının yapılmasını sağlamak, bu raporlara göre gerektiğinde kira tespit davası açılmasını Hukuk İşleri Daire Başkanlığından talep etmek, gayrimenkullerin kiralarını veya ecrimisillerini tahsil etmek, tahliyesi gerekenlerin tahliyesinin sağlanması için Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli çalışmak,

10- Kurulca verilecek karar doğrultusunda satışa çıkarılacak gayrimenkullerin envanterini hazırlamak, emsal ve güncel değerlere göre ekspertiz raporlarının yapılmasını sağlamak,

11- Gerekli görüldüğü hallerde ve mevzuata uygun olduğu takdirde Kurul kararı ile gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurmak, yönetmek ve gayrimenkullerin tamamını veya bir kısmını bu şirkete devretmek,

12- Sermaye piyasası ve diğer mevzuat hükümleri gözetilerek gayrimenkule dayalı yatırım araçları konusunda araştırmalar yapmak, uygun koşulların sağlanması halinde Kurul kararıyla bu araçlardan yararlanmak,

13- İlgili daire başkanlıklarınca talep edilmesi halinde, gayrimenkullerin kıymet takdirini yapmak veya yaptırmak,

14- Kısmen veya tamamen Fona ait gayrimenkuller ve Fon ile ilgili taşınır ve taşınmaz varlıklar ile ilgili diğer her türlü işlemi yürütmek, diğer dairelerle işbirliği yapmak, görüş ve önerilerde bulunmak,

15- Fon tarafından dava açılması gereken hallerde iddianın ispatına yarayacak her türlü bilgi ve belgeyi Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndererek dava açılmasını talep etmek, aleyhte açılan davalara ilişkin olarak savunma dosyalarının hazırlanmasında Hukuk İşleri Daire Başkanlığına yardımcı olmak ve faaliyet konuları ile ilgili olarak Hukuk İşleri Daire Başkanlığından görüş almak,

16- Kanunun 62 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayan ve Finansman Daire Başkanlığı tarafından gelir kaydedilen hisse senetleri hariç menkul ve sair varlıkların, kendisine devrolunmasını müteakip, değer tespitlerini yaptırmak, ilgili mevzuata aykırı olmamak kaydıyla bunların satışını veya muhafazasını temin etmek,

17- Fon alacaklarının teminatında bulunan ve ilgili dairelerince sigortalanmasında yarar görülen gayrimenkul ile menkullerin sigortalanması işlemini yürütmek,

18- Fon tarafından rızaen veya icraen edinilen/edinilecek olan varlıklara ait haciz, ipotek, intifa, teferruat şerhi gibi tüm takyidatların, varlıkları Fon adına alan, tescil eden ilgili daire tarafından kaldırılmasını ve söz konusu varlıkların teslim edilmesini sağlayacak düzenlemeleri yaparak Kurulun onayına sunmak.

c) Fon tarafından yönetim ve denetimi devralınan şirketlerle ilgili olarak;

1- Fon tarafından yönetim ve denetimi devralınan şirketlerin devralma ve satış işlemleri I. Tahsilat Daire Başkanlığı uhdesinde kalmak suretiyle, anılan şirketlerin yönetim ve denetim faaliyetlerini yürütmek,

2- Tasfiye halindeki ve/veya müflis iştirakler, yönetim ve denetimi devralınan şirketler ile 6102 sayılı Kanunun 376 ncı maddesi uyarınca şirket genel kurulunda tasfiyesine veya feshine karar verilen veya iflası için mahkemeye müracaat edilen iştiraklerin ve şirketlerin faaliyetlerini izlemek, değerlendirmek, faaliyet alanı ile ilgili mercilerle birlikte işlemleri yürütmek ve bu konularda Kurulca alınması gereken kararlara ilişkin önerileri gerektiğinde Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte hazırlamak, iflas ve tasfiye süreçlerini yürütmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.5

ç) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

d) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

e) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

f) Diğer kanunlarla Fona verilen görevleri, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca ve kıyasen uygulanmak üzere yerine getirmek.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.5

g) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere (f) bendi bent eklenmiş ve mevcut (f) bendi (g) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanlığı

MADDE 17

2

Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsam ve tutarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ile BDDK’nın olumlu görüşü alınmak suretiyle belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

b) Risk esaslı sigorta priminin tarifesinin, tahsil zamanının, şeklinin ve diğer hususların BDDK'nın görüşü alınmak suretiyle tespitine yönelik çalışmalar yapmak.

c) Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla BDDK ve Merkez Bankası veri tabanlarında yer alan ve birlikte üzerinde uzlaşılan bilgileri, gizlilik hükümleri çerçevesinde paylaşmak.

ç) BDDK’dan ve Merkez Bankasından elde edilen bilgi ve belgeler ışığında bankaların taşıdıkları risklerin türleri, büyüklüğü, yönü ve diğer kuruluşları etkileme durumunu belirlemek ve projeksiyonlar yapmak.

d) Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz gelişmelerin BDDK'nın koordinasyonunda diğer kamu kurumları ile birlikte tespitine ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen olağanüstü tedbirlerin Fon tarafından derhal uygulanmasına yönelik çalışmaları koordine etmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

e) Kurumlararası işbirliği, Finansal Sektör Komisyonu ve Eşgüdüm Komitesinin faaliyetlerine yönelik çalışmaları gerektiğinde diğer hizmet birimleri ile koordineli olarak yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

f) İhtiyaç duyulan minimum Fon rezerv tutarını hesaplamaya ve izlemeye yönelik çalışmalar yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

g) Sigorta kapsamındaki mevduat ve katılım fonu üzerinden prim hesaplanmasına esas teşkil edecek gerekli bilgilerin gönderilmesinin ve bu primlerin belirlenen esaslara göre yatırılıp yatırılmadığının denetlenmesini BDDK’dan talep etmek, denetimler sonucunda hazırlanarak Fona gönderilen rapor ve mütalaalardaki tespitler doğrultusunda bankalar nezdinde gerekli işlemleri yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

ğ) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

h) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

ı) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

i) Kanuna tabi kuruluşlar bazında Fona aktarılan bilgi, belge ve istatistikleri kullanarak mevduat sigortacılığı ve risk izleme fonksiyonlarına yönelik işlemler yapmak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

j) Bankalar tarafından gönderilen sigortaya tabi mevduat/katılım fonlarına ilişkin tablolar ile prim tahsilatına esas tabloların takip, kontrol ve konsolidasyonunu yapmak, bankaların prim oranlarını ve ödeyecekleri sigorta primlerini belirlemek ve Finansman Daire Başkanlığına gerekli bildirimlerde bulunmak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

k) Kanunun 62 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların Fona devir işlemlerini yürütmek, hak sahipleri tarafından yapılan başvuruları cevaplandırmak, bankaların iade taleplerini değerlendirmek.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

l) Uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelerin mevduat sigortacıları ile iletişim ve işbirliğini sağlayıcı faaliyetleri, diğer hizmet birimleri ile koordinasyon içerisinde yürütmek.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.6

m) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinden sonra gelmek üzere (i), (j), (k) ve (l) bentleri eklenmiş ve mevcut (i) bendi (m) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

MADDE 18

2

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Fonun orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını ulusal strateji ve politikalar ile uyumlu olarak belirlemek, Fonun hedeflerini belirlemek üzere diğer birimlerle eşgüdüm içinde gerekli çalışmaları yapmak ve Fonun stratejik planını hazırlamak.

b) Fonun stratejik planının ve yıllık hedeflerinin gözetilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak, Fon faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek.

c) Üst yönetimin iç denetime yönelik işlevinin etkililiğini ve verimliliğini artırmak için gerekli çalışmaları yapmak.

ç) Fonun görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçütleri geliştirmek ve bu kapsamda gerekli araştırmaları yapmak.

d) Fonun görev alanına giren konularda, ekonomi ve bankacılık sektörü ile ilgili gelişmeleri takip etmek, veriler toplamak, analiz etmek, öneriler hazırlamak ve çalışmaların sonucundan ilgili makamları bilgilendirmek.

e) Fon yönetimi ile hizmetlerin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak, bu hizmetleri etkileyecek dış faktörleri incelemek, bunlarla ilgili raporlar hazırlamak ve sonuçları kurum içi paylaşıma açmak.

f) Kurum içi ve Kurum dışı bilgi ve belge paylaşımına dair koordinasyonu sağlamak, ilgili birimlerle koordineli olarak Kurum yönetimine ve diğer birimlere, rapor ve yayınlarla destek sağlamak.

g) Fonun faaliyetlerine ilişkin olarak her yılın Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait kararları, yaptığı düzenlemeler ile bunların ekonomik ve sosyal etkilerini analiz eden ve Fonun performans hedefleri ile uygulama sonuçlarının karşılaştırılmasını ve değerlendirilmesini de içeren bir faaliyet raporunu, 3 aylık ve diğer periyodik raporları tüm Fon birimleri ile koordineli olarak hazırlamak, yıllık faaliyet raporunun, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve ilgili kurumlara sunulmasını sağlamak.

ğ) Uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelerin mevduat sigortacıları ile iletişim ve işbirliğini sağlayıcı faaliyetleri, diğer Fon birimleri ile koordinasyon içerisinde yürütmek.

Mülga bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.7

h) Diğer dairelerden gelen kurumsal risk bilgilerini konsolide ederek Fonun kurumsal riskini izlemek ve raporlamak.

ı) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

i) Bilgi işlemleri ile ilgili olarak;

1) Fonun bilgi sistemleri ve iletişim teknolojileri ile ilgili stratejilerini oluşturmak, orta ve uzun vadeli planlar geliştirmek, bu planlar çerçevesinde proje çalışmalarını yürütmek, sonuçlandırmak ve izlemek,

2) Fonun bilgi sistemleri platformu ve gereksinimleri için uygun donanım, yazılım ve diğer unsurlarının seçimini yapmak, mevcut veya kurulacak sistemler sayesinde Fonun verimliliğinin artırılması konusunda araştırmalar yapmak, uygulamaya koymak ve sürekliliğini sağlamak,

3) Yönetilen sistemlerin erişilebilirliğini, sürekliliğini ve işler halde tutulmasını sağlamak, sistemlerin yedeklemesini, kapasite yönetimini, performans takibini, optimizasyonunu, yama yönetimini, kimlik yönetimini, erişim ve yetkilendirmesini sağlamak,

4) Kurum bünyesinde yürütülen bilgi teknolojileri projelerinin program yönetimi ilkeleri çerçevesinde yönetimi ve koordinasyonunu sağlamak, kurumun bilgi teknolojileri alanında kalite politikalarını belirlemek, sistemlerin yönetiminin, yazılım geliştirme süreçlerinin ve tedarik edilen yazılım ve donanımların kalite politikaları ile uyumlu olmasını sağlamak, kurum bünyesinde yürütülen bilgi teknolojileri projelerine en uygun yazılım geliştirme metodolojilerini belirlemek ve uygulanmasını sağlamak,

5) Kurumun bilgi güvenliğine ait süreçleri belirlemek ve izlemek, bilgi güvenliği politikaları ve kontrollerini tesis etmek ve bunlara uyumu izlemek, bilgi sistemleri ve içerdiği verinin güvenliğini garanti etmek amacı ile periyodik güvenlik denetim ve testlerini uygulamak,

6) Kanun kapsamında faaliyet izni kaldırılan veya Fona devredilen bankalara ait bilgileri Fonun gereksinimleri doğrultusunda Fonun ilgili dairelerinin ve ilgili kurumların hizmetine sunmak, güvenliğini ve sürekliliğini sağlamak,

7) Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla BDDK ve Merkez Bankası veri tabanlarında yer alan ve üzerinde uzlaşılan bilgilerin gizlilik hükümleri çerçevesinde paylaşılmasını sağlamak üzere gerekli teknik altyapıyı oluşturmak,

8) Kanun kapsamında ve Fon gereksinimleri doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilecek veya Fon tarafından aktarılacak her türlü dönemsel bilginin, ilgili birimlerle işbirliği içerisinde tasarım ve diğer hazırlıklarını yapmak, bilginin etkili ve verimli kullanımına yönelik veri tabanını kurmak, yönetmek ve tasarımında eş güdümü sağlamak,

9) Veri doğruluğunu ve bütünlüğünü sağlamak amacıyla, Kanun kapsamına dahil kuruluşlarla Fonun iletişim halinde olması için gerekli teknik altyapıyı oluşturmak, verilerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde paylaşımını sağlamak,

10) Fon yönetiminin ve Fon birimlerinin görev alanına giren konulara ilişkin bilgi sistem ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamak,

11) Kurum içi ve kurum dışı bilgi ve belge paylaşımına dair koordinasyonun sağlanmasına, ilgili birimlerle koordineli olarak kurum yönetimine ve diğer birimlere, rapor ve yayınlara destek sağlanmasına ilişkin teknik alt yapıyı oluşturmak,

12) Bankacılık ve sigortacılık sektöründe bilgi sistem ve teknolojileri standartları konusunda geliştirilecek uygulamaları izlemek ve bu gelişmeler hakkında kurumu bilgilendirmek,

13) Kurum bilgi sistem ve teknolojileri ile ilgili olarak, kurum içi ve kurum dışı kullanıcılar için destek, güvenlik ve yönetim politikaları oluşturmak ve uygulamak, kullanıcı eğitim programları geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak,

j) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

22/12/2021 tarihli ve 31697 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin 1 nci maddesiyle eklnen bent sonucu mevcut bent teselsül ettirilmiştir.

I.Tahsilat Daire Başkanlığı

MADDE 19

2

1. Tahsilat Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Kanun kapsamında, hakim ortaklarla ilgili Fon alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin olarak Kurula önerge hazırlamak ve alınacak Fon Kurulu kararları çerçevesinde gerekli işlemleri gerçekleştirmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.8

b) Hakim ortak/ortaklar ile ilgili ve/veya hakim ortak/ortaklar kaynaklı 6183 sayılı Kanun uyarınca işlem yapılacak alacakları tespit etmek, bu alacaklara ilişkin olarak hazırlanan belge ve dosyaları II. Tahsilat Daire Başkanlığına göndermek.

c) Fonun taraf olduğu hakim ortak/ortaklar ile ilgili ve/veya hakim ortak/ortaklar kaynaklı 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılmış takiplerle ilgili uyuşmazlıklar dışında kalan uyuşmazlıklarda adli ve idari yargı mercii, icra ve iflas daireleri ile diğer merciler nezdinde, ilgili Fon mevzuatına göre Kurumu temsil etmek veya edilmesini sağlamak.

ç) Hakim ortak aleyhine ve/veya hakim ortak/ortaklar kaynaklı, 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılmış takipler dışında kalan takipler aleyhine açılmış davaları takip etmek, Kurul tarafından açılmasına karar verilen davaları açmak, hakim ortak aleyhine ve/veya hakim ortak/ortaklar kaynaklı konularda inceleme yaparak dava açılmasını gerekli gördüğü hallerde davayı açmak, gerekirse suç duyurusunda bulunmak, açılacak ceza davalarına müdahil olarak katılmak, ilgililer hakkında alınması istenilen her türlü muhafaza tedbirini almak, ilgililerden mal beyannamesi istemek, Kurul tarafından belirlenecek esas ve usuller dahilinde muhafaza tedbiri uygulanmasını veya uygulanmamasını ve açılmış bulunan hukuk davalarının yapılan anlaşma süresince durdurulmasını mahkemeden istemek.

d) Fonun taraf olduğu hakim ortaklarla ilgili adli ve idari takip ve davaların elektronik ortamda takibi amacıyla mevcut bilgi işlem yazılımına güncel ve doğru verilerin girilmesini sağlamak.

e) Hakim ortak/ortaklarla bağlantılı alacakların teminatını teşkil etmek üzere, Türk Lirası ve/veya yabancı para birimi üzerinden, ticari işletme rehni, taşınmaz rehni ve taşınır rehni dahil olmak üzere her türlü ayni ve şahsi teminat almak, gerektiğinde alınacak teminatlarla ilgili ekspertiz raporlarını hazırlatmak, alınan teminatlarla ilgili her türlü işlemi yürütmek.

f) Alacakların takip ve tahsilat işlemleri sonucunda edinilen varlıklar ile Fon Kurulu kararı ile yönetim ve denetimi devralınan şirketlerin yönetim ve denetim faaliyetlerini takip etmek üzere İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığına intikal ettirmek.

g) Gerçekleştirilen işlemleri Fon muhasebe sisteminin işletilmesini teminen Finansman Daire Başkanlığına bildirmek.

ğ) Hakim ortak/ortaklarla bağlantılı davalar ve/veya hakim ortak/ortaklar kaynaklı 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen alacaklar dışında kalan alacaklarla ilgili olarak, Fonun alacaklı olduğu icra dosyalarında Fona ödenmesi gereken satış bedellerinin sıra cetvelinin kesinleşmesi beklenmeksizin teminatsız olarak ödenmesini sağlamak.

h) BDDK ve diğer kamu kurumlarınca düzenlenen yazı ve raporlar ve sair ihbar ve şikayetler üzerine, görev alanı ile ilgili Fon alacaklarının tahsiline yönelik gerekli işlemleri yapmak.

ı) Görev alanına giren konularla ilgili Fon alacaklarının takip ve tahsili hakkında Kurula aylık raporlar sunmak.

i) Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde tefevvüz, teferruğ ve temellük işlemlerini yapmak.

j) Fona intikal eden bankalarla ilgili;

1- Takipteki alacak dosyalarını izlemek, değerlendirmek ve bu dosyalardan devralınacakları tespit etmek,

2- Devralınacak alacaklarının takibine ilişkin olarak, banka defter, kayıt ve belgelerine göre anapara, her türlü faiz, komisyon ve sair giderlerin toplamından oluşan birikmiş alacak tutarını belirlemek,

3- Leh ve aleyhine açılan her türlü dava, icra ve iflas takiplerinden Kurulca uygun görülenlerle ilgili işlemleri yürütmek,

4- Devralınan ve Fonun dava veya iflas takibine konu etmekle görevli ve yetkili olduğu alacak dosyalarıyla ilgili her türlü işlemi yürütmek.

k) Görev alanına giren konularda, Kanunun geçici 11 inci maddesinin uygulanmasını temin etmek.

l) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

m) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

n) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

o) Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından takip edilen dava ve takip dosyaları ile ilgili olarak talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek.

ö) Fon bünyesi dışındaki sözleşmeli avukatlara tevzi edilen dosyalarla ilgili olarak rapor alınmasını, dava ve takiplerin Fonun belirlediği usul ve esaslar dahilinde yürütülmesini sağlamak.

p) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

II. Tahsilat Daire Başkanlığı

MADDE 20

3

II. Tahsilat Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Kanunun 132 nci maddesi kapsamında, Fon alacaklarının takip ve tahsili ile Fona verilen yetkilerin kullanılmasına ilişkin olarak Kurula önerge hazırlamak ve alınacak Fon Kurulu kararları çerçevesinde gerekli işlemleri gerçekleştirmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.9

b) 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılmış/yapılacak takibe konu dosyaların I.Tahsilat Daire Başkanlığından devralınmasını, bunların takip ve tahsilinde uygulanacak politikaların belirlenmesini ve devralınan alacak dosyaları kapsamındaki ihtiyati haciz, icra takibi veya dava ile ilgili her türlü işlemin yürütülmesini gerçekleştirmek.

c) Hakim ortak/ortaklar dışındaki alacakların teminatını teşkil etmek üzere, Türk Lirası ve/veya yabancı para birimi üzerinden, ticari işletme rehni, taşınmaz rehni ve taşınır rehni dahil olmak üzere her türlü ayni ve şahsi teminat almak, gerektiğinde alınacak teminatlarla ilgili ekspertiz raporlarını hazırlatmak, alınan teminatlarla ilgili her türlü işlemi yürütmek.

ç) BDDK ve diğer kamu kurumlarınca düzenlenen yazı ve raporlar ve sair ihbar ve şikayetler üzerine Fon alacaklarının tahsiline yönelik gerekli işlemleri yapmak.

d) Alacakların takip ve tahsilat işlemleri sonucunda edinilen varlıkları, İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığına intikal ettirmek.

e) Fon alacağının 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsili sırasında kullanılması gereken makbuz, tutanak, fiş ve diğer belgelerin şeklini ve ihtiva edeceği hususları belirlemek.

f) Kanunda gösterilen idari para cezalarının süresi içinde ödenmemesi halinde, bunların tahsilini sağlamak.

g) Faaliyet konuları ile ilgili olarak Fon tarafından dava açılması gereken hallerde, iddianın ispatına yarayacak her türlü bilgi ve belgeyi toplayarak dava açılmasını sağlamak ve aleyhte açılan davalara ilişkin olarak savunma dosyalarını hazırlamak.

ğ) Hisseleri kısmen veya tamamen Fona intikal eden bankaların her türlü kredi alacakları ve diğer alacaklarından kaynaklanan takipteki alacak dosyalarının devralınmasını, bunların takip ve tahsilinde uygulanacak politikaların belirlenmesini, devralınan alacak dosyalarıyla ilgili her türlü işlemin yürütülmesini gerçekleştirmek.

h) Görev alanına giren konularla ilgili Fon gelirleri ile her türlü Fon alacaklarının takip ve tahsili hakkında Kurula aylık raporlar sunmak.

ı) Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde tefevvüz, teferruğ ve temellük işlemlerini yapmak.

i) Alacak dosyalarının arşivlenmesine, takip ve tahsilat ekiplerinin arşivdeki dosyalardan sistematik olarak faydalanmalarına ilişkin usul ve esasları tespit etmek.

j) Gerçekleştirilen işlemleri Fon muhasebe sisteminin işletilmesini teminen Finansman Daire Başkanlığına bildirmek.

k) 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen alacaklarla ilgili olarak, Fonun alacaklı olduğu icra dosyalarında Fona ödenmesi gereken satış bedellerinin sıra cetvelinin kesinleşmesi beklenmeksizin teminatsız olarak ödenmesini sağlamak.

l) Fonun alacaklı olduğu gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli bilgi ve belgeleri toplamak ve araştırmaları yapmak, bunlar hakkında istihbarat ve mali tahlil raporları düzenlemek ve düzenletmek, elde edilen bilgi ve belgeleri I. Tahsilat Daire Başkanlığı ile paylaşmak.

m) Fona intikal eden bankaların;

1- Takipteki alacak dosyalarını izlemek, değerlendirmek ve bu dosyalardan devralınacakları tespit etmek,

2- Devralınacak alacaklarının takibine ilişkin olarak, banka defter, kayıt ve belgelerine göre anapara, her türlü faiz, komisyon ve sair giderlerin toplamından oluşan birikmiş alacak tutarını belirlemek,

3- Leh ve aleyhine açılan her türlü dava, icra ve iflas takiplerinden Kurulca uygun görülenlerle ilgili işlemleri yürütmek,

4- Devralınan ve Fonun dava veya iflas takibine konu etmekle görevli ve yetkili olduğu alacak dosyalarıyla ilgili her türlü işlemi yürütmek,

5- Hisselerinin üçüncü kişilere satışı, tasfiyesi veya diğer bankalarla birleştirilmesi nedeniyle Fon tarafından gayrinakdi kredilere verilen garanti ile ilgili yükümlülükleri yönetmek ve tasfiye etmek.

6- Hisselerinin üçüncü kişilere satılması veya devredilmesi halinde imzalanan hisse devir sözleşmeleri ve devir protokolleri kapsamındaki tazmin taleplerini sonuçlandırmak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.9

n) Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından takip edilen dava ve takip dosyaları ile ilgili olarak talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek.

o) Fon gelirleri ile her türlü Fon alacaklarından aciz belgesine bağlanmış olanlar ile takip ve tahsilat işlemleri sırasında aciz belgesine bağlananlar hakkında periyodik olarak gerekli takip ve tahsilat işlemlerini yapmak.

ö) Alacak satış süreci ile ilgili planlama, koordinasyon, değerleme ve dokümantasyon çalışmalarını gerçekleştirmek.

p) Görev alanına giren konularda, Kanunun geçici 11 inci maddesinin uygulanmasını temin etmek.

r) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

s) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

ş) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

t) Fon bünyesi dışındaki sözleşmeli avukatlara tevzi edilen dosyalarla ilgili olarak rapor alınmasını, dava ve takiplerin Fonun belirlediği usul ve esaslar dahilinde yürütülmesini sağlamak.

u) Kanunun yayımı tarihinden sonra iflasına karar verilen bankaların;

1) Kanunun 106 ncı maddesinin beşinci fıkrası uyarınca iflas dairesi ve alacaklılar toplantısı ile iflas idaresi görev ve yetkilerine ilişkin işlemleri gerçekleştirmek.

2) Bankanın ve/veya iştiraklerinin iflas idarelerinde görev yapacak kişileri Kurula önermek, Fon Kurulu kararına istinaden gerekli işlemleri yapmak.

3) Oluşturulacak iflas idarelerine, müflis bankanın menkul malları ile evrakının korunması, tasnifi ve inceleme çalışmaları ile kayıt düzeninin kurulması ve tasfiyenin süratli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için yardımcı olmak.

4) İflas masalarının aktifindeki paralarla tahsil ettiği paraların muhafaza ve nemalandırılması ile ilgili esasları tespit etmek.

5) Bu bankaların iflas eden iştiraklerinin 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılacak olan alacaklılar toplantılarına varsa Fon ve/veya müflis banka alacağını temsilen katılacak olan temsilciyi ve yetkilerini belirlemek, Kurulun onayına sunmak ve Fon Kurulu kararına istinaden gereken işlemleri yapmak.

6) İflasına karar verilen bu bankaların tasfiyelerinin tamamlanmış ancak iflas veya tasfiye masa alacaklarının tahsil edilememiş olması halinde Kanunun 133 üncü maddesine göre açılabilecek davalar için gerekli bilgi ve belgeleri ilgili dairelerden temin etmek suretiyle gereğini yapmak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.9

ü) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (t) bendinden sonra gelmek üzere (u) bendi eklenmiş ve mevcut (u) bendi (ü) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

Varlık Yönetimi Daire Başkanlığı

MADDE 21

2

Varlık Yönetimi Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortakların temettü dışındaki ortaklık haklarının BDDK’nın bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılması ve Kanunun 18 inci maddesi hükümlerine göre BDDK’nın izni olmadan payların devredilmesi halinde, bu paylara ait temettü hariç ortaklık haklarının Fon tarafından kullanılmasıyla ilgili işlemleri yapmak.

b) Temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimi veya hisseleri Fona intikal eden veya faaliyet izni kaldırılarak yönetim ve denetimi Fona intikal eden bankanın tüm varlıkları ile kayıt ve belgelerin güvenliğini sağlamak üzere gerekli her türlü tedbiri almak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

c) Kanunun 71 inci maddesi hükümlerine göre ortaklarının temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankalar hakkında Kanunun 107 nci maddesinde Fona verilen yetki ve görevlerin kullanılmasına ilişkin işlemleri yürütmek ve gerekli önergeleri hazırlayarak Kurula sunmak ve alınan kararları ilgili birimlere iletmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

ç) Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi hükümlerine göre faaliyet izni kaldırılan veya Fona devredilen bankalar hakkında Kanunun 108 inci maddesi gereğince yapılacak işlemleri yürütmek ve gerekli önergeleri hazırlayarak Kurula sunmak ve alınan kararları ilgili birimlere göndermek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

d) Fona devredilen Bankalar yönünden Kanunun 110 uncu maddesinde yer alan hükümlere ilişkin önergeleri hazırlayarak Kurula sunmak ve alınan kararları ilgili birimlere göndermek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

e) Bankalardan devralınan zarar miktarlarını ilgili daire başkanlıkları ile birlikte tespit etmek.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

f) Fona devredilme veya faaliyet izni kaldırılma ihtimali bulunan bankalarla ilgili olarak Finansman Daire Başkanlığı ile koordineli bir şekilde, muhtemel çözümleme seçeneklerini de içerecek şekilde gerekli hazırlıkları yapmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

g) Fonun, kurulacak varlık yönetim şirketlerine sermaye sağlamak suretiyle kurucu ortak veya hissedar olarak katılmasına ilişkin gerekli araştırma ve hazırlıkları yapmak, önergeleri hazırlayarak Kurula sunmak.

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

ğ) Kanunun 71 inci maddesi hükümlerine göre faaliyet izni kaldırılan bankalardaki sigortalı mevduatı ve/veya sigortalı katılım fonunu miktar ve şahıs itibarıyla belirleyerek ödenmesini sağlamak üzere Finansman Daire Başkanlığına bildirmek ve bu konuda karşılaşılan sorunları çözmek.

h) Kanunun 106 ncı maddesi uyarınca yapılan ödemeler kapsamında banka nezdinde mevduat ve katılım fonu hesabı bulunmamasına rağmen sahte olarak düzenlediği belgeleri veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz ederek veya ettirerek kendisine veya bir başkasına ödeme yapılmasını talep eden kişileri tespit etmek ve gerekli işlemleri tesis etmek üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına ve Tahsilat Daire Başkanlıklarına bildirmek.

ı) Tedricen veya mülga 4389 sayılı Bankalar Kanununa veya Kanuna göre bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan ve Türk Ticaret Kanununun genel hükümlerine göre tasfiye edilmekte olan bankalarla ilgili Kurulca alınması gereken kararlara ilişkin önergeleri hazırlamak, tasfiye kurullarında görev yapacak kişileri Kurula önermek, Fon Kurulu kararına istinaden gerekli işlemleri yapmak ve sonuçlandırmak,

Değişik bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

i) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

j) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

k) İhtiyaç hasıl olması halinde Fon bankalarına mevduat yapılmasını Finansman Daire Başkanlığına bildirmek.

l) Görev alanına giren konularda, Kanunun geçici 11 inci maddesinin uygulanmasını temin etmek.

m) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

n) Her ne suretle olursa olsun iştirak bankalarını veya banka hisselerini yönetmek, satmak, devretmek, birleştirmek, bölmek, yeniden yapılandırmak, tasfiyesine karar vermek, tasfiyesini yürütmek ve gerekli gördüğü her türlü işlemi yapmak üzere önergeleri hazırlayarak Kurula sunmak, Kurulca alınacak kararları uygulamak.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

o) Kanunun 71 inci maddesi uygulanan bankalarda veya bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce ortaklarının temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen veya bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izin ve yetkileri kaldırılan bankalarda, bu bankaların Fona devrinden veya bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izin ve yetkileri kaldırılmadan önce nitelikli pay sahibi olunup olunmadığı veya kontrolün elinde bulundurulup bulundurulmadığına ilişkin işlemleri yürütmek.

Ek bent: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-25/12/2020/31345) m.10

ö) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinden sonra gelmek üzere (n) ve (o) bentleri eklenmiş ve mevcut (n) bendi (ö) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

Denetim Daire Başkanlığı

MADDE 22

1

Denetim Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Fon faaliyetlerinin gerektirdiği denetim hizmetlerini sağlamak.

b) Bankacılık ve Fon mevzuatı ile diğer düzenlemelerin Fona verdiği görev ve yetkilerin gerektirdiği her türlü, kontrol, gözetim, inceleme ve denetim işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak.

c) Fon iştirakleri ve Fon bankalarının iştirakleri gibi Fonun görev ve yetki alanına giren birim, kurum ve kuruluşların Fonun faaliyetleri ile ilgili uygulamalarının Kanuna, BDDK kararları ve Kurul kararları ile diğer düzenlemelere uygun yürütülüp yürütülmediğini incelemek ve denetlemek.

ç) İhbar veya şikayet üzerine yapılan incelemeler sonucunda; görev alanına girdiği tespit edilen hususları denetlemek.

d) Fonun görev alanına giren konularda yürütülecek hizmetlere ve alınacak kararlara katkıda bulunmak üzere gelişmeleri izlemek, araştırmalarda bulunmak, görüş bildirmek, tekliflerde bulunmak, raporlar hazırlamak ve Başkana sunmak.

e) Görev alanıyla ilgili olarak Kanuna dayanılarak çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve sair mevzuat taslaklarını görüşü alınmak üzere Hukuk İşleri Daire Başkanlığına göndermek ve Hukuk İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte Kurulun onayına sunmak.

f) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına göndermek.

g) Daireye ait çalışma düzeninin, görev bölümünün, dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

ğ) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

MADDE 23

3

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı; İnsan Kaynakları Müdürlüğü, İdari ve Mali İşler Müdürlüğü, Kurul Büro Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden oluşur. Müdürlükler daire başkanının denetim ve gözetiminde faaliyetlerini yürütür. Müdürlükler itibarıyla belirlenen görevler ve Başkan tarafından verilen diğer görevler bu Dairenin görevlerini oluşturur.

İnsan Kaynakları Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Fonun iş ve insan gücü planlaması ile personel politikasıyla ilgili çalışmaları yapmak ve personel sisteminin geliştirilmesi ile ilgili tekliflerde bulunmak.

b) Personelin atama, özlük, emeklilik ve benzeri işlemlerini yürütmek ve personelin ücret ve diğer mali haklarına ilişkin düzenlemeleri hazırlamak.

c) Performans değerlendirme kriterleri ile meslek ilkelerinin tespitine yönelik çalışmalar yapmak.

ç) Personelin seçilme usul ve esasları, disiplin amirlerinin tespiti ile personele ilişkin diğer mevzuat çalışmalarını yürütmek ve uygulanmasını sağlamak.

d) Personelin yurt içi ve yurt dışı eğitim planlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, personelin kuruma bağlılığını artırıcı sosyal faaliyetlerde bulunmak.

e) Fon Kurulu kararları çerçevesinde, Fonun Kanundan ve bu Yönetmelikten doğan görevlerinin yerine getirilmesi amacıyla yapılan giderler ile personele ait aylık, yolluk ve benzeri diğer ödemeleri tahakkuk ettirmek ve ödemek, Fon personelinin yurt içi ve yurt dışı görevlendirilmeleriyle ilgili işlemleri yerine getirmek.

f) Çalışma hayatını ilgilendiren mevzuatı izlemek.

g) Fonun kütüphane hizmetlerini yürütmek.

ğ) Fon hizmet birimlerinin çalışma düzeni ve görev bölümüne ilişkin kurumsal standartları belirlemek.

h) Daireye ait çalışma düzeninin ve görev bölümünün kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

ı) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve ilgili daire başkanlığına göndermek.

İdari ve Mali İşler Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Fon Kurulu kararları çerçevesinde, Fonun Kanundan ve bu Yönetmelikten doğan görevlerinin yerine getirilmesi amacıyla yapılan giderleri tahakkuk ettirmek ve ödemek.

b) Fonun gider tahminlerini yapmak, ilgili mevzuat çerçevesinde yıllık gider bütçesini hazırlamak ve uygulamak, bütçe kesin hesabını hazırlamak, kesin hesabın bir örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Hazine ve Maliye Bakanlığına göndermek.

c) Fonun araç, gereç ve malzeme gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili hizmetleri, ihtiyaç duyulan bina ve arazinin kiralama, satın alma ve sigortalatma işlemlerini, temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım, taşıma ve güvenlik hizmetlerini yapmak veya yaptırmak.

ç) 9/6/1958 tarihli ve 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu ve diğer kanunlarla verilen görevleri yapmak üzere savunma hizmetlerini yürütmek.

d) Fon hizmet birimlerinin çalışma ortamına ilişkin düzenlemeleri yapmak, dosyalama, kayıt ve arşivleme yöntemlerine ilişkin standartları belirlemek, genel evrak ve arşiv hizmet faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.

e) Daireye ait dosyalama, kayıt ve arşivleme sistemlerinin kurumsal standartlara uygunluğunu sağlamak ve yürütmek.

f) Çalışma hayatını ilgilendiren mevzuatı izlemek.

g) Görev alanına giren hususlarda Fon açısından hukuki, mali ve operasyonel risk oluşturabilecek konuları raporlamak ve ilgili daire başkanlığına göndermek.

Kurul Büro Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Kurul toplantılarına ilişkin gündemi hazırlayarak üyelere bildirmek.

b) Kurul görüşmelerinin gerektiğinde kaydını tutmak, bu kayıtları elektronik ortamda veya mevcut teknolojinin imkan vereceği diğer sistemlerde deşifre ederek saklamak.

c) Kurulun kararlarını karar defterine kaydetmek, üyelere imzalatmak ve ilgili birimlere göndermek.

ç) Kurulun iç ve dış haberleşme işlerini yürütmek ve Kurul kararlarıyla ilgili arşivi tutmak.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Haber merkezini oluşturmak, haber merkezinin hizmet faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.

b) Fonun iletişim becerilerini geliştirmek, kurumsal amaçlar ve politikalar doğrultusunda belirlenen iletişim stratejilerini uygulamak.

c) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Fona yapılan bilgi edinme başvurularını cevaplandırmak.

ç) Fonun çalışma alanıyla ilgili hedef grupların düşünce ve görüşlerini öğrenme araçlarını geliştirmek ve Fon kimliği ve imajıyla ilgili projeleri gerçekleştirmek.

d) Fon raporlarının ve yayınlarının basım ve dağıtım hizmetlerini yürütmek.

e) Fonun görev alanıyla ilgili düzenlemeleri ilgili birimlerle koordineli olarak Fonun ve ilgililerin kullanımına sunmak.

f) Basın bültenlerini hazırlayarak ilgililere sunulmasını sağlamak.

g) Fonun basın duyurularının ve açıklamalarının hazırlanmasına yardımcı olmak ve basın yayın organlarına duyurmak.

ğ) Kamuoyunun bilgi gereksiniminin tespitine yönelik anketler yapmak veya yaptırmak.

ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler

Yetki devri

MADDE 24

Başkan, Kurula ilişkin olmayan görev ve yetkilerinden bir bölümünü, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla alt kademelere devredebilir.

Başkan yardımcıları ve diğer yöneticiler de gerektiğinde yetkilerinin bir bölümünü, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla alt kademelere devredebilir.

Yetki devri, yetki devredenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Yöneticilerin sorumlulukları

MADDE 25

Kurumun her kademedeki yöneticileri, yapmakla yükümlü bulundukları hizmet ve görevleri Başkanın kendilerine devrettiği yetkiler çerçevesinde, mevzuata, plan ve programlara uygun olarak düzenlemek ve yürütmekten bir üst yöneticiye karşı sorumludur.

Yürürlük

MADDE 26

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27

Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür.