Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ufuk Üniversitesi Sporcu Sağlığı ve Performansı Değerlendirme, Uygulama, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Merkezinin yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Ufuk Üniversitesi Sporcu Sağlığı ve Performansı Değerlendirme, Uygulama, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (SAPEDAG): Ufuk Üniversitesi Sporcu Sağlığı ve Performansı Değerlendirme, Uygulama, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Mütevelli Heyet: Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

d) Rektör: Ufuk Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Ufuk Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5

(1) Merkezin amaçları; Türkiye’nin millî takımlar düzeyindeki elit sporcularının, altyapı, amatör ve profesyonel kulüp takımı sporcularının ve diğer ferdi lisanslı ve lisanssız, kadın, erkek, çocuk, erişkin, veteran sporcuların, sağlık ve performans durumlarının saptanması, değerlendirilmesi ve başarının sağlanmasıdır.

(2) Merkeze bağlı spor hekimliği, sporcu sağlığı, sportif performansın geliştirilmesi, spor yaralanmalarının tedavisi, spor cerrahisi, sporcu rehabilitasyonu, spor psikolojisi ve psikiyatrisi, sporcu beslenmesi, doping, egzersiz biyokimyası, antrenman bilimi, fizik tedavi ve rehabilitasyonu, klinik bilimler ve bunun gibi sporla ilgili tüm konulardaki diğer birimlerle ortak araştırma ve geliştirme konularında çalışmalar yapılır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Sporcu sağlık kontrolleri ve tedavileri ile dopingle etkin mücadele çalışmaları yapılması, performans ve antrenman parametrelerinin değerlendirilmesi, beslenme ile ilgili araştırmalar yapılması ve spor hukuku, spor maliyesi, sporda sigorta güvencesi konularında Üniversitede çeşitli birimlerin kurulmasına katkıda bulunmak veya Üniversitenin ilgili merkez, fakülte ve yüksekokullarıyla işbirliği yapmak.

b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına danışmanlık yapmak, yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği olanakları sağlamak.

c) Kamuoyunu Merkezin amaçları ve çalışmaları doğrultusunda aydınlatmak amacıyla panel, kongre, konferanslar düzenlemek.

ç) Merkezin amaçlarına yönelik ulusal ve uluslararası nitelikteki kongre ve konferanslara katılmak.

d) Üniversitenin ilgili merkez, fakülte ve yüksekokullarıyla işbirliği yaparak spor eksenli konularda her düzeyde öğrenci, öğretim elemanı ile diğer personelin eğitimlerinde yardımcı olmak.

e) Bilimsel gelişmelere bağlı olarak Merkezin amaçları doğrultusunda çalışma grupları ile sporcu sağlığı, sporcu performans ve antrenman parametrelerinin değerlendirilmesi, doping, sporcu beslenmesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve benzeri birimleri oluşturmak.

f) Sporcularla ilgili Merkezin faaliyet alanına giren konuların yürütülmesinde Üniversitenin ilgili merkez, fakülte ve yüksekokullarıyla işbirliği içinde olmak, buna ilişkin koordinasyon ve eğitimden sorumlu olmak.

g) Özellikle engellilerin sportif aktiviteleri konusunda ilgili birimlerle iletişim kurmak, sorunlarını çözmeye çalışmak, sosyal, kültürel, spor eğitimi ve müsabaka stratejileri geliştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür; Rektörün teklifi doğrultusunda Mütevelli Heyet tarafından, üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, Müdüre görevlerinde yardımcı olması amacıyla kendi içinden iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcılarının görev süresi Müdürün görev süresiyle sınırlıdır. Müdürün yokluğunda, görevlendireceği müdür yardımcısı, Müdüre vekâlet eder. Müdürün istifa etmesi veya altı aydan fazla bir süre görevinden ayrı kalması halinde aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunda görev alabilecek üyeleri belirleyerek görevlendirilmesi için Rektöre öneride bulunmak.

b) Merkezi temsil etmek ve Merkezin idari işlerini yürütmek ve Merkezin çalışmaları hakkında Rektöre bilgi vermek.

c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek, Yönetim Kurulunun toplantı gündemini belirlemek ve toplantıya çağırmak.

ç) Merkeze bağlı çalışma gruplarının düzenli ve eşgüdümlü olarak çalışmasını sağlamak.

d) Yönetim Kurulunca karara bağlanan çalışma raporlarını ilgililere sunmak ve sonuçlandırmak.

e) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10

(1) Yönetim Kurulu üyeleri Müdürün önerdiği öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdür dâhil yedi kişiden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün en az bir hafta önce yapacağı davet üzerine ayda en az bir kez olağan veya en az iki üyenin gündemi belirten yazılı başvurusu üzerine veya Müdürün gerekli gördüğü hallerde olağanüstü olarak salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar verilmiş sayılır. Yönetim Kurulu başkanı, Müdürdür.

(3) Yönetim Kurulu üyeleri iki yıl süreyle görev yapar. Görev süresi dolan Yönetim Kurulu üyesi aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılma veya altı aydan fazla süreyle başka bir yerde görevlendirilmesi nedeniyle toplantılara katılamayacak Yönetim Kurulu üyesinin yerine yeni üye görevlendirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma düzenini planlamak, idari ve teknik kadro ihtiyacını belirlemek.

b) Merkez bünyesinde çalışma gruplarını oluşturmak ve bu çalışma gruplarında görevlendirilecek personeli belirlemek.

c) Kuruluş amacına uygun araştırma, proje ve eğitim müracaatlarını inceleyerek karara bağlamak, uygun gördüğü müracaata ait çalışmayı ilgili çalışma grubuna yaptırmak.

ç) Çalışma grupları tarafından hazırlanan raporları incelemek ve karara bağlamak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporlarını ve dönemler halindeki çalışma planlarını hazırlamak ve uygulamaya koymak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurtiçi, yurtdışı bilim, araştırma, inceleme kurumları, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve derneklerle işbirliği yaparak amaç ve görevlerine uygun proje ve karşılıklı yardımı gerçekleştirmek.

f) Müdürün Merkezin faaliyet alanları ile ilgili gündeme getirdiği diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

g) Yıllık faaliyet programında yer almayan konulara ilişkin olarak Mütevelli Heyetinin ve Rektörün onayını alarak Merkezin amaçları doğrultusunda diğer faaliyetlerin başlatılmasına karar vermek.

Danışma Kurulu

MADDE 12

(1) Danışma Kurulu; Üniversitede, istekleri halinde kamu/özel sektör kurum ve kuruluşları ile uluslararası alanlardaki konunun uzmanı kişiler arasından, Rektör tarafından görevlendirilen yedi kişiden oluşur. Danışma Kurulu, Merkez Müdürünün daveti ile altı ayda bir en az bir defa toplanır.

(2) Danışma Kurulu üyeleri iki yıl süreyle görev yapar. Görev süresi dolan Danışma Kurulu üyeleri aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılma veya bir yıldan fazla süreyle başka bir yerde görevlendirilmesi nedeniyle toplantılara katılamayan Danışma Kurulu üyesinin yerine yeni üye görevlendirilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13

(1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin görevleri ile ilgili olarak yapılacak çalışmalar, uygulamalar ve alınacak önlemler hakkında tavsiyelerde bulunmak.

b) Merkezin diğer kişi ve kuruluşlarla ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.

c) Merkezin faaliyet veya dönem raporlarını incelemek ve önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin çalışma alanına giren konularda Yönetim Kuruluna yardımcı olmak.

d) Müdürün isteği halinde Yönetim Kurulu çalışmalarına katılmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Çalışma grupları

MADDE 14

(1) Yönetim Kurulu, Merkez faaliyetlerini ve araştırmaları daha hızlı ve verimli yürütmek ve düzenlemek için çalışma grupları oluşturabilir.

(2) Çalışma gruplarında görevlendirilecek olan personel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Çalışma gruplarının başkanları, Müdürün önerdiği öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilir.

(3) Çalışma grupları, altı aylık sürelerde çalışma raporlarını Yönetim Kuruluna sunar. Yönetim Kurulu, çalışma gruplarının çalışmalarını değerlendirir.

Personel ihtiyacı

MADDE 15

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre, Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ufuk Üniversitesi Rektörü yürütür.