Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

Sayı45404237-130[ I-14-133]-110726

25.05.2018

KonuTehlikeli atıkların imha ettirilmesi hizmeti karşılığında yurt dışındaki bertaraf tesislerine yapılacak ödemelerden sorumlu sıfatıyla KDV ve kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, esas faaliyetinizin tehlikeli atıkların toplanması ve bertaraf tesislerinde imha ettirilmesi işi olduğu, tehlikeli atıkların yurt dışında bulunan imha tesislerine nakledilmesi ve bertaraf ettirilmesi durumunda, yurt dışındaki bertaraf tesislerine yapılacak ödemelerden sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi (KDV) ve kurumlar vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; birinci maddede yazılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye içinde bulunmayanların, yalnız Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış, üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluştuğu belirtilmiştir. Anılan maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde, Türkiye'de işyeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde ve bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen ticari kazançların; (c) bendinde, Türkiye'de elde edilen serbest meslek kazançlarının; (ç) bendinde de taşınır ve taşınmazlar ile hakların Türkiye'de kiralanmasından elde edilen iratların dar mükellefiyet konusuna giren kurum kazancı olarak vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin de, dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiştir. Maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde, dar mükellef kurumların elde edecekleri serbest meslek kazançları ile ikinci fıkrasında yer alan ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden üzerinden vergi kesintisi yapılması öngörülmüş olup kesinti oranı 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 3/2/2009 tarihinden itibaren söz konusu kazançlar için %20 olarak belirlenmiştir.

Buna göre, mükellefin esas faaliyeti olan tehlikeli atıkların toplanması ve bertaraf tesislerinde imha ettirilmesi işi kapsamında yurt dışındaki imha tesislerine nakledilen tehlikeli atıkların söz konusu tesislerde bertaraf ettirilmesi ticari faaliyet kapsamında bulunduğundan, bu hizmetleri karşılığında yurt dışındaki bertaraf tesislerine yapılacak ödemeler üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

Ancak, yurt dışına yapılan ödemelerin bertaraf tesisinin kullanım hakkının kiralanmasını veya imha edilecek tehlikeli atıklara yönelik analiz gibi hizmetleri de içermesi halinde, söz konusu ödemeler sırasıyla gayrimaddi hak veya serbest meslek ödemesi olarak değerlendirilecek ve Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi kapsamında kesintiye tabi olacaktır.

Diğer taraftan, bertaraf hizmeti aldığınız yurt dışındaki şirketin mukimi bulunduğu ülke ile ülkemiz arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunması durumunda, öncelikle söz konusu anlaşma hükümlerinin uygulanacağı tabiidir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

-1/1 maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

-6/b maddesinde, hizmetin Türkiye'de yapılmasının veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasının işlemlerin Türkiye'de yapıldığını ifade ettiği,

hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, tehlikeli atıkların yurt dışına nakledilerek yurt dışında mukim firmalardan alınan bertaraf hizmeti, hizmet Türkiye dışında gerçekleştiğinden ve hizmetten fiilen Türkiye'de yararlanılmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.