Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 3 ncü maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 3

Avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak veya yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş bulunmak,

c) Avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmak,

d) Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgâhı bulunmak,

e) Bu Kanuna göre avukatlığa engel bir hali olmamak gerekir.

MADDE 2

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 4 ncü maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 4

Adli ve askeri hakimlik ve savcılıkta, Anayasa Mahkemesi asli ve geçici raportörlüklerinde ve Danıştay dava daireleri başkan ve üyelikleri ile başkamın sözcülüğü, kanun sözlüğü ve bu daireler başyardımcılıkları ve yardımcılıklarında veya kuruluşlarında avukat bulunan bakanlıklar ve katma bütçe ile yürütülen genel müdürlükler hukuk müşavirliği görevlerinde veyahut Üniversitelerdeki veya diğer yükseköğretim kurulularındaki hukuk ilmi dersleri profesörlük veya doçentliklerinde veya doktor asistanlıklarında yahut Hakimler Kanununa göre hakimlik veya savcılık sınıflarından sayılan hizmetlerde, en az dört yıl süre ile hizmet etmiş olanlar, 3 ncü maddenin (c) bendinde yazılı kayıttan vareste tutulurlar.

Yabancılardan Türk uyruğuna kabul olunanlardan, yabancı bir hukuk fakültesinden mezun olup da, geldikleri yerlerde, beş yıl süre ile mahkemelerin her derecesinde avukatlık etmiş ve avukatlığı meslek edinmiş bulunanlar 3 ncü maddenin (b) bendinde yazılı olduğu şekilde Türk hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden, usulüne uygun olarak yapılan sınavı başarıyla vererek tasdikname almış ve ayrıca Türkçeyi iyi bilir oldukları da bir sınavla anlaşılmış bulunursa, 3 ncü maddenin (c) bendinde yazılı kayıttan vareste tutulurlar. Birinci fıkrada gösterilenlerin baro levhasına yazılmasında, 17 nci maddenin (1) ve (2) nci bendlerinde yazılı belgelerden başka sicil özetlerinin onanmış bir örneğinin de verilmesi gereklidir.

MADDE 3

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 6 ncı maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 6

Mahkemeler ve avukat yanındaki stajlarını bitirdiklerine dair belge alanlar veya 4 ncü maddedeki şartları haiz bulunanlar, başvurdukları yer barosuna ait levhaya yazılmalarını dilekçe ile isteyebilirler.

MADDE 4

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 15 nci maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 15

Avukatlık stajı bir yıldır. Stajın bu kısmında yer alan hükümler uyarınca ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da en az beş yıl kıdemi olan (bu beş yıllık kıdem hesabına Kanunun 4 ncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler de dahildir.) bir avukat yanında yapılır.

Stajın hangi mahkeme ve adalet dairelerinde, ne surette yapılacağı yönetmelikte gösterilir.

MADDE 5

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 24 üncü maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 24

Staj, Adalet Komisyonunun, baronun ve yanında çalışılan avukatın gözetimi altında yapılır.

Stajyer hakkında, yanında staj gördüğü hakimler, Cumhuriyet savcıları tarafından staj durumu, mesleki ilgisi ve ahlâki durumunu belirten bir belge verilir.

Yanında staj görülen avukat tarafından, ilk üç ayın bitiminde ve staj süresinin sonunda da kesin olarak, staj durumunu ve adayın meslekî ilgisi ile ahlâki durumunu da kapsayan bir rapor verir.

MADDE 6

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 25 inci maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 25

Baro yönetim kurulu, staj hakkındaki kesin rapor üzerine, staj bitim belgesinin verilmesine veya staj süresinin azami 6 ay uzatılmasına karar verir. Yönetim kurulunun bu kararları kesindir.

MADDE 7

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 26 ncı maddesi aşağıda yazılı olduğu şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 26

Stajiyerler, avukat yanında staja başladıktan üç ay sonra, avukatın yazılı muvafakati ile ve onun gözetimi altında, icra tetkik mercii hakimlikleri ile sulh mahkemelerinde ve icra ve iflâs dairelerinde görülen dava ve işlerde vekâlet alabilirler.

Stajiyerlerin bu yetkisi, stajiyere baro yönetim kurulunca, staj bitim belgesi verilmesi isteğinin reddi kararının kesinleşmesi halinde sona erer.

MADDE 8

1136 sayılı Avukatlık Kanununun, avukatlık sınavına dair bulunan 28, 29, 30, 31, 32 ve 33 üncü maddeleri ile aynı Kanunun 2018 sayılı Kanunla tadil gören geçici 7 nci maddesi kaldırılmıştır.

MADDE 9

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10

Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.