Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Ekli “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’’ın yürürlüğe konulması; 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Kanunun değişik 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 1/12/1989 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın Bazı Maddelerinde Değişiktik Yapılmasına Dair Karar

MADDE 1

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3

a) Türk Parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurda ithali ve Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde ihracı serbesttir.

b) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ödemeler, Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler üzerinden yapılabilir.

c) Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de Türk parasıyla ödeme, tahsilat ve tevdiatla bulunmaları serbesttir.”

MADDE 2

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 4 üncü maddesinin (b) ve (d) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Türkiye'de yerleşik kişilerin beraberlerinde döviz bulundurmaları; bankalar, yetkili müesseseler ve özel finans kurumlarından döviz satın almaları, dövizleri bankalarda açacakları döviz hesaplarında tutmaları, efektif olarak kullanmaları, bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yurt içinde ve yurt dışında tasarruf etmeleri serbesttir. ”

“d) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışına bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla döviz çıkarmaları serbesttir. Türkiye’de yerleşik kişiler yurtdışına çıkışlarında beraberlerinde 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar efektif çıkarabilirler. Bu miktarın üzerinde yurtdışına efektif çıkarılması Bakanlıkça belirlenecek esaslara göre yapılır.

Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik sayılmakla birlikte yurtdışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak kaydıyla, 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki dövizlerini beraberlerinde yurtdışına serbestçe çıkarabilirler.”

MADDE 3

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 8 inci maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı ile (b) fıkrasının (iii) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ticari amaçlarla ihraç edilen malların bedelinin, bu Karar’da öngörülen özel haller ile Bakanlık’ça uygun görülen mücbir sebeplerden kaynaklanan gecikmeler hariç, fiili ihraç tarihinden itibaren en çok 180 gün içinde ihracatçılar tarafından yurda getirilerek bankalara ve özel finans kurumlarına, Türk parası olması halinde tevsiki, döviz ise satılması zorunludur. İkili hesap ilişkisi bulunan ülkelere yapılan ihracata ilişkin usul ve esaslar Bakanlık’ça düzenlenir.’’

“iii) İhracat bedellerinin süresi içinde yurda getirilmemesi halinde yapılacak işlemleri, ”

MADDE 4

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İthalat bedelleri, ithalata aracılık eden bankalar ve özel finans kurumlarının kendi kaynaklarından, bankacılık teamüllerine ve alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmalara uygun şekilde Türk parası veya döviz olarak transfer edilir."

MADDE 5

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10

Uluslararası nakliyat, bankacılık, sigortacılık, dışarıya yaptırılan hizmetler ve diğer görünmeyen işlemlerle ilgili olarak yurt dışına Türk parası transferleri ile döviz tahsis ve transferleri ve efektif satışları Merkez Bankası’nca belirlenecek usul, esas ve limitler çerçevesinde bankalar ve özel finans kurumlarınca yapılır. ”

MADDE 6

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13

Türkiye’de yerleşik kişilerin, yurtdışında veya Türkiye’deki serbest bölgelerde iş yapmak veya ticari bir ortaklığa katılmak için, 5 milyon ABD Dolar’ı veya eşiti dövize kadar nakdi sermayeyi bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla, ayni sermayeyi gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbesttir.

Bu kişilerin, 5 milyondan 50 milyon ABD Dolar’ı veya eşiti dövize kadar nakdi ve/veya ayni sermaye ihracına Bakanlıkça izin verilir.

Yurtdışına 50 milyon ABD Dolar’ı veya eşiti döviz miktarının üzerinde sermaye ihracı Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca karara bağlanır.

Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında büro, temsilcilik, acentalık ve benzerlerini kurmalarına ilişkin talepleri, Bakanlıkça incelenip sonuçlandırılır.

Yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere yurtdışına sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişiler, bu faaliyetleri ile ilgili olarak Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bilgi verirler.”

MADDE 7

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Dışarıda yerleşik kişilerin, (yurtdışındaki yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları dahil) borsada kote edilmiş her türlü menkul kıymetler ile Sermaye Piyasası Kurulu’nca ihracına izin verilen veya kamu kurum ve kuruluşlarınca ihraç edilen menkul kıymetleri, Türkiye’de Sermaye Piyasası Kanunu’na göre faaliyet gösteren bankalar dahil aracı kurumlar vasıtasıyla satın almaları, satmaları, bu kıymetlere ait gelirler ile bunların satış bedellerini bankalar ve özel finans kurumları aracılığıyla transfer ettirmeleri ile,"

''Türkiye’de yerleşik kişilerin bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yabancı borsalarda kote edilmiş her türlü menkul kıymetler ile yabancı ülkeler tarafından, Merkez Bankası’nca alım-satım konusu yapılan dövizler üzerinden ihraç edilen Hazine Bonolarını ve Devlet Tahvillerini satın almaları ve bu kıymetlerin alış bedellerini yurtdışına transfer ettirmeleri

serbesttir."

MADDE 8

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışından ayni, nakdi ve gayrinakdi kredi temin etmeleri, bu kredileri bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla kullanmaları kaydıyla serbesttir.”

MADDE 9

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10

Bu Kararı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı 'nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.