Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Ekli “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın yürürlüğe konulması; 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Kanunun değişik 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 12/6/1991 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

MADDE 1

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 2’nci maddesinin (b), (f), (i), (j), (n) ve (o) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (r) fıkrası eklenmiştir.

"b) Türkiye’de yerleşik kişiler: yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahipleri dahil Türkiye’de ikametgah sahibi gerçek ve tüzel kişiler ile yerleşmek niyetiyle bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanları, (Dışarıda yerleşik kişilerden Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre bir sermaye tahsisi sureliyle Türkiye’de şube açmış olan veya bir şirkete katılmış veya şirket kurmuş gerçek ve tüzel kişiler yalnızca bu faaliyetleri dolayısıyla Türkiye'de yerleşik sayılırlar)’’

“f) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler: Türk parası ile ödemede bulunmayı sağlayan ticari ve adi senetler, kredi mektubu, kredi kartı, seyahat çekleri, havale, mektup gibi her türlü belge ve vasıtaları, ”

''i) Menkul kıymetler: sermaye ve para piyasalarında işlem gören her türlü Türk ve yabancı menkul kıymetleri, (menkul kıymet yatırım fonu katılma belgesi bu Karar’ın uygulanmasında menkul kıymet olarak mütalaa olunur). ”

“j) Kıymetli madenler: Her tür ve şekilde altın ve platini,

i) İşlenmemiş altın: 995/1000, 999/1000 veya 999.9/1000 saflıkta, uluslararası kabul görmüş bir kuruluşun damgasını seri numarasını taşıyan, sertifikalı I kilograma kadar olan barlar ve 400 onsluk (12,5 Kg. ) külçeler halinde alım-satımı yapılan altını,

ii) İşlenmiş altın: Gerek bir işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş, gerekse içine ilave madde katılarak veya katılmaksızın alım-satımı yapılan uluslararası kabul görmüş bir kuruluşun damga ve seri numarasını taşımayan sertifikasız altını,”

“n) Banka: Bankalar Kanununa göre Türkiye’de faaliyette bulunan bankaları, ”

“o) Yetkili müesseseler: Bakanlıkça tesbit edilen usul ve esaslar çerçevesinde dövize ilişkin işlemler yapmasına izin verilen ve kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemler de yapabilen anonim şirketleri, ”

“r) PTT: PTT İşletme Genel Müdürlüğünü,”

MADDE 2

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 3’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 3

a) Türk parası ve Türk parasıyla ödemeyi sağlayan belgelerin yurda ithali ile aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde ihracı serbesttir.

i) Türkiye’de yerleşik kişiler ile, dışarıda yerleşik kişiler, bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yurtdışına serbestçe Türk parası gönderebilirler.

ii) Yolcuların beraberlerinde en çok 5.000, - ABD Doları karşılığı Türk parasını yurtdışına çıkarmaları serbesttir.

iii) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerin ihracı serbesttir. ”

b) Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de Türk parası ile ödeme, tahsilat ve tevdiatta bulunmaları serbesttir.

c) Bankalar ve özel finans kurumları, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurtdışına yapılan 50.000 ABD Doları karşılığını aşan Türk Lirası transferlerine ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde Bakanlıkça belirlenecek mercilere bildirirler.

MADDE 3

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 4’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4

a) Türkiye’ye döviz ithali serbesttir

b) Türkiye’de yerleşik kişilerin beraberlerinde döviz bulundurmaları; bankalar, yetkili müesseseler ve özel finans kurulularından döviz satın almaları, dövizleri bankalarda açacakları döviz hesaplarında tutmaları, efektif olarak kullanmaları, bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yurt içinde ve yurt dışında tasarruf etmeleri serbesttir.

c) Türkiye’de yerleşik kişilerin, dışarıda yerleşik kişilerden, Türkiye’de yapacakları işlemler nedeniyle döviz kabul etmeleri serbesttir,

d) Dışarıda yerleşik kişiler; bankalar, yetkili müesseseler ve özel finans kurumlarından döviz satın alabilirler.

e) Türkiye’de yerleşik kişiler ile dışarıda yerleşik kişilerin, bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yurtdışına döviz transfer ettirmeleri serbesttir.

Bankalar ve özel finans kurumları, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurtdışına yapılan 50.000 ABD Doları ve eşiti dövizi aşan transferlere (Döviz tevdiat hesaplarından yapılan transferler dahil) ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde Bakanlıkça belirlenecek mercilere bildirirler.

f) Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar efektifi beraberlerinde yurtdışına çıkarabilirler.

Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik sayılmakla birlikte yurtdışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye'de yerleşik kişiler ise görünmeyen işlemler çerçevesinde bankalar ve özel finans kurumlarından döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5. 000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurtdışına serbestçe, çıkarabilirler. ’’

MADDE 4

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 6’ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“PTT, Bakanlıkça uygun görülecek esaslar çerçevesinde dövize ilişkin işlemler yapabilir. ”

MADDE 5

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 7’nci maddesinin (a), (b) ve (c) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların dış ticaret rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak işlenmemiş altının ithali Merkez Bankasınca belirlenecek esas ve usuller dahilinde yapılır. ”

“b) İşlenmiş kıymetli madenler ile bankalar, yetkili müesseseler ve özel finans kurumlarınca döviz ve efektif piyasalarından Merkez Bankasınca belirlenecek esaslar dahilinde satın alınan işlenmemiş kıymetli madenlerin yurt içinde alım ve satımı serbesttir. ”

“c) Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000 ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyaları yurda getirebilirler ve yurtdışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyalarının yurtdışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye’de satın alındığını tevsik etme şartına bağlıdır. ”

MADDE 6

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 8’inci maddesinin (a), (b) ve (c) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘‘a) Ticari amaçlarla ihraç edilen malların bedelinin, bu Karar’da öngörülen özel haller ile Bakanlıkça uygun görülen mücbir sebeplerden kaynaklanan gecikmeler hariç, fiili ihraç tarihinden itibaren en çok 180 gün içinde ihracatçılar tarafından yurda getirilerek bankalara veya özel finans kurumlarına, Türk parası olması halinde tevsiki, döviz ise satılması zorunludur.

Ancak;

i) Sözkonusu ihracat dövizlerinin en az % 70 inin fiili ihraç tarihinden itibaren 90 gün içerisinde getirilerek bankalara veya özel finans kurumlarına satılması halinde bakiye % 30 una tekabül eden kısmı üzerinde ihracatçı serbestçe tasarruf edebilir.

ii) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında yerleşik kişilere yaptıkları teknik hizmet sözleşmelerine istinaden yurtdışındaki kişilere verdikleri hizmetler kapsamında (tamir, bakım, montaj hizmetleri ve benzerleri dahil) ve sözleşmede belirtilen hizmet bedeli içinde yurtdışına götürecekleri yedek parça ve malzemelerin ihraç işlemleri yürürlükteki ihracat rejimi hükümlerine tabidir. ”

“b) Bakanlık,

i) İhracat bedelinin süresinde, yurda getirilmesine engel olan haklı ve mücbir sebep hallerinde uygulanacak süre, ek süre ve döviz kuru konusundaki esasları,

ii) Özelliği olan ihracat konusu mal bedellerinin yurda getirilme süresine ilişkin usul ve esasları,

iii) İhracat bedellerinin süresi içinde yurda getirilmemesi halinde yapılacak işlemleri,

iv) Faktoring, leasing ve forfaiting işlemlerinde ihracat hesaplarının kapatılmasına ilişkin usul ve esasları,

v) İhracatta ödeme şekillerine ilişkin usul ve esasları, belirlemeye yetkilidir.”

"c) Yurda getirilmesi zorunlu ihracat bedeli dövizlerin, bu maddede öngörülen sürelerden sonra yurda getirilmesi halinde, ek süreler içinde olsa dahi, sürenin sonuncu gününde geçerli kur ile dövizin satıldığı günün kuru arasında meydana gelen olumlu fark, ilgililere ödenmeyip Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’na aktarılır.

Bakanlıkça belirlenen mücbir sebep hallerinde verilen ek süreler içinde yurda getirilen ihracat bedeli dövizlerin alışı ise cari kurdan yapılır.”

MADDE 7

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 9’uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9

İthalat bedelleri, ithalata aracılık eden bankalar ve özel finans kurulularının kendi kaynaklarından ve Bakanlıkça belirlenecek usuller dahilinde ilgililere ait döviz hesaplarından bankacılık teamüllerine ve alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmalara uygun şekilde Türk parası veya döviz olarak ödenir.

Bakanlık;

a) İthalat bedelinin ödenmesinden hesapların kapatılması safhasına kadar yapılacak işlemlere,

b) Bedelsiz ithalata (ticari ve gayri ticari dahil),

c) Özelliği olan ithalat ile istisnai ithalata,

d) İthalatta ödeme usullerine, ilişkin esasları tespit eder.

Bu Karara ve ilgili mevzuata göre geçici olarak veya muafen yurda girmiş bulunan vasıta, mal ve eşyalar süreleri bitiminde aynen yurt dışına çıkarılır veya gümrüğe terk edilir. Bu vasıta, mat ve eşyaların her ne suretle olursa olsun ahara devri ya da satışı yahut Türkiye’de yerleşik kişilerce iktisabı, kesin ithali ve gerektiğinde bedelinin transferi Bakanlığın iznine tabidir. ”

MADDE 8

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 12’nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 12

Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de şirket kurmak, mevcut ve kurulacak şirketlere iştirak etmek ve şube açmak suretiyle yatırım yapmaları ve her türlü mal ve hizmet üretimine yönelik faaliyetlerde bulunmaları ile irtibat bürosu açmaları 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanununa göre gerekli izni almak, verilen izinler çerçevesinde faaliyette bulunmak ve öngörülen sermayeyi getirmek kaydıyla serbesttir.

Türkiye’de yerleşik kişilerin dışarıda yerleşik kişilerle lisans, know-how, teknik yardım ve yönetim anlaşmaları yapmaları 6224 sayılı Kanuna göre gerekli izinleri almak kaydıyla serbesttir.

Dışarıda yerleşik kişilerin, Türkiye’de, yabancı sermaye mevzuatına ve Petrol Kanununa göre şirket kurmaları, şube ve irtibat bürosu açmaları dışında, ticari faaliyette bulunmaları ve adi ortaklık tesis etmeleri (Uluslararası ihaleler için oluşturulan adi ortaklıklar hariç), Türkiye’de yerleşik kişilerin, yurt dışında yerleşik kredi kartı kuruluşları ile lisans ve temsilcilik sözleşmeleri yapmaları Bakanlığın iznine tabidir. Buna ilişkin esaslar ile kâr, satış ve tasfiye bedellerinin lisans ve temsilcilik sözleşmeleri karşılığında ödenecek meblağların transferi ile ilgili hususlar Bakanlıkça belirlenir."

MADDE 9

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 13’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 13

Türkiye’de yerleşik kişilerin, yurt dışında veya Türkiye’deki serbest bölgelerde yatırım yapmak veya ticari faaliyette bulunmak üzere şirket kurmaları, ortaklığa katılmaları ve şube açmaları için, 5 milyon ABD Doları veya eşiti dövize kadar nakdi sermayeyi bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla, ayni sermayeyi gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbesttir.

Bu kişilerin, 5 milyondan 50 milyon ABD Doları veya eşiti dövize kadar nakdi ve/veya ayni sermaye ihracına Bakanlıkça izin verilir.

Yurtdışına 50 milyon ABD Doları veya eşiti döviz miktarının üzerinde sermaye ihracı Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca karara bağlanır.

Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kurmaları serbesttir.

Bankalar, özel finans kurumları ve gümrük idareleri, yurtdışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere 5 milyon ABD Doları veya eşiti dövize kadar sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bildirirler.

Yurtdışına sermaye ihraç eden Türkiye’de yerleşik kişiler, sermaye ihracından itibaren bir yıl içinde yurtdışında oluşturdukları şube, şirket, ortaklıklarla ilgili olarak, yerel resmî makamlardan alınmış izin belgesi, işe başlama tarihi ve faaliyette bulundukları adresi, yıllık faaliyet raporları, yurda getirilen kârları ile sermaye yapısı ve/veya miktarlarındaki değişiklikler ve faaliyetin sona ermesi halini belgeleyerek Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bildirirler.”

Yurtdışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kuran Türkiye’de yerleşik kişiler kuruluştan itibaren 90 gün içinde kuruluşla ilgili olarak yerel resmi makamlardan alınmış izin belgesi, faaliyete başlama tarihi, faaliyette bulundukları adres ile faaliyetin sona ermesi halini belgeleyerek Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bildirirler.

MADDE 10

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 15'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘‘MADDE 15

a) Menkul kıymetlerin yurda girişi ve çıkışı serbesttir.

b) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında menkul kıymet ihraç etmeleri ve menkul kıymetlerinin yurtdışındaki mali piyasalarda arz ve satışı serbesttir.

c) Dışarıda yerleşik kişilerin, Türkiye’de menkul kıymet ihraç etmeleri ve bu kişilerin menkul kıymetlerinin halka arz ve satışı Sermaye Piyasası Mevzuatı hükümleri çerçevesinde yapılır.

d) i) Dışarıda yerleşik kişilerin, (yurtdışındaki yatırım ortaklıkları ve yatırım-fonları dahil) borsada kote edilmiş her türlü menkul kıymetler ile Sermaye Piyasası Kurulu’nca ihracına izin verilen veya kamu kurum ve kuruluşlarınca ihraç edilen menkul kıymetleri, Türkiye’de Sermaye Piyasası Kanunu’na göre faaliyet gösteren bankalar dahil aracı kurumlar vasıtasıyla satın almaları, satmaları, bu kıymetlere ait gelirler ile bunların satış bedellerini bankalar ve özel finans kurumları aracılığıyla transfer ettirmeleri ile,

ii) Türkiye’de yerleşik kişilerin bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla yabancı borsalarda kote edilmiş her türlü menkul kıymetler ile yabancı ülkeler tarafından, Merkez Bankası'nca alım-satım konusu yapılan dövizler üzerinden ihraç edilen Hazine Bonolarım ve Devlet Tahvillerini satın almaları, satmaları ve bu kıymetlerin alış bedellerini yurtdışına transfer ettirmeleri serbesttir.

e) Bankalar ve aracı kurumlar, bu işlemlerle ilgili olarak üçer aylık dönemler halinde Bakanlığa bilgi verirler.

f) Bu Karar’a göre Türkiye’de yerleşik şirketlerin hisselerini satın alan, yurtdışındaki yatırım ortaklıkları veya Fon yönetimleri dahil dışarıda yerleşik kişilerin, hisse sahibi oldukları şirketlerin yönetim kurullarına veya genel kurullarına katılmak veya başka bir şekilde faaliyetlerine müdahale etmek istemeleri halinde, iştirakin Yabancı Sermaye Mevzuatı çerçevesinde tescili şarttır.”

MADDE 11

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 16’ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 16

Dışarıda yerleşik kişilerin döviz bozdurmak suretiyle satın aldıkları veya bu kişilerin döviz bozdurmaksızın sahip oldukları gayrimenkul ve gayrimenkule müteferri ayni hakların gelirleri ve satış bedellerinin bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla transfer ettirilmesi serbesttir.

Dışarıda yerleşik kişilerin gayrimenkul ve gayrimenkule müteferri ayni hakları iktisabı ve satışı ile ilgili işlemler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile bankalar ve özel finans kurumlarınca üçer aylık dönemler itibariyle dönemi izleyen 30 gün içinde Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bildirilir.”

MADDE 12

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 17’nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Krediler

MADDE 17

a) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışından ayni ve nakdi kredi temin etmeleri, bu kredileri bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla kullanmaları kaydıyla serbesttir. Ancak prefinansman, emtia ve kabul kredilerinin vadesi bir yıldır.

Bir yıldan uzun vadeli olarak yurt dışından temin edilen her çeşit kredilerin, kredi anlaşmalarının Bakanlık nezdindeki Borç Kütüğüne kayıt ve tescil ettirilmek üzere anlaşma tarihinden itibaren 30 gün içinde Bakanlığa gönderilmesi zorunludur.

Bir yıldan kısa vadeli kredilerin takibi ile ilgili esaslar Merkez Bankasınca belirlenir.

Sözkonusu dış kredilere ait faiz ve diğer masraflar ile ana para taksitlerinin transferleri bankalarca kendi kaynaklarından karşılanır.

Yurtdışından temin edilen kredileri gerçek ve tüzel kişiler bazında izlemeye, gerektiğinde yasak ve sınır koymaya Borç Kütüğüne kaydettirilmesi gerektiği halde kaydettirilmeyen kredilerin geri ödemelerini durdurmaya Bakanlık yetkilidir.

b) Türkiye'de yerleşik kişiler aşağıda belirtilen şekillerde döviz kredisi açabilirler.

i) İthalat ve ihracat rejimlerine göre açılacak emtia kredileri,

Bankaların;

ii) İhracatın, ihracat sayıları satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı için Türkiye’de yerleşik kişilere açacakları 1 yıl vadeli döviz kredileri,

iii) Yatırım teşvik belgesi kapsamında dış kredi almaları öngörülen Türkiye’de yerleşik kişilere açacakları döviz kredileri ile yatırım mallarının finansmanı için açacakları döviz kredileri,

iv) Yurtdışında iş yapan Türk müteşebbislerine ve ödemeleri dövizle yapılacak uluslararası ihalelerle ilgili işleri üstlenen Türkiye’de yerleşik kişilere açacakları döviz kredileri,

v) Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde Türkiye’de yerleşik kişilere açacakları döviz kredileri,

vi) Sağladıkları döviz kredileri ile döviz tevdiat hesapları tutarını geçmemek üzere yurtdışına açacakları nakdi döviz kredileri.

c) Bankaların bankacılık teamülleri çerçevesinde yurtdışına Türk Lirası kredi açmaları serbesttir.

d) Bu maddede belirtilen kredilere ait faiz ve diğer masraflar ilgililer arasında serbestçe tesbit edilir. Krediler nedeniyle doğacak teine ve aleyhteki kur farktan ilgililere aittir.

Kredilerle ilgili uygulama usulleri Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda Merkez Bankasınca tesbit edilir.

Bankalar kullandıracakları döviz kredilerine ait ana para, faiz ve diğer masraf karşılıklarının zamanında yurda getirilmesi ile ilgili önlemleri alır ve bu hususu izlerler, zamanında yurda getirilmeyen dövizler hakkında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bilgi verirler."

MADDE 13

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 18'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Gayrinakdi krediler, garanti ve kefaletler

MADDE 18

Türkiye'de yerleşik kişilerin yurtdışından gayrinakdi kredi, garanti ve kefalet sağlamaları serbesttir.

Bankaların;

i) Türkiye’de ve dışarıda yerleşik kişiler lehine dışarıda yerleşik kişilere muhatap döviz ve Türk Lirası üzerinden,

ii) Yurt içinde açılacak uluslararası ihalelerle ilgili olarak Türkiye’de ve dışarıda yerleşik kişiler lehine Türkiye’de yerleşik kişilere muhatap döviz üzerinden, teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri serbesttir.

Bankalar dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin, dışticaret, görünmeyen işlemler veya sermaye hareketleri işlemlerine taraf olan Türkiye’de yerleşik kişiler lehine dışarıda yerleşik kişilere muhatap garanti ve kefalet vermeleri serbesttir. Türkiye’de yerleşik kişiler dışarıda yerleşik kişilere hitaben verdikleri garanti ve kefaletler hakkında, düzenleme tarihinden itibaren 30 gün içinde Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’na bilgi verirler.

14/1/1982 tarihli ve 2581 sayılı Deniz Ticaret Filosunun Geliştirilmesi ve Gemi İnşa Tesislerinin Teşviki Hakkında Kanun ile bu Kanun’a ilişkin karar ve yönetmelikler kapsamında yurtdışından satın alınacak gemiler için temin edilen kredilerle ilgili olarak yabancı para üzerinden gemi ipoteği tesis edilmesi serbesttir.

Bankalar ve özel finans kurumları, yurtdışına ödenen teminat mektubu, garanti ve kefalet bedelleri hakkında transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bilgi verirler. ”

MADDE 14

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 20’nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Alacağın tahsili veya diğer sebeplerle adli veya idari makamlardan sadır olacak, yurda mat ithaline müncer ilam ve kararların infazı bu Karar hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça sonuçlandırılır. "

MADDE 15

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 23'üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘‘Döviz alım ve satım belgeleri ile Türk Lirası transfer belgeleri

MADDE 23

Bu Karar ve bu Karara ilişkin işlemlerde bankalar, özel finans kuruluları, yetkili müesseseler ve PTT’ce döviz alım satım belgeleri ile Türk Lirası transfer belgeleri düzenlenir ve bu belgelerle ilgili usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenir. "

MADDE 16

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın Geçici 2’nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18

Bu Kararı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.