Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Optik Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Optik Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Optik Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkez Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5

(1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Optik teknolojilerinin endüstriye transferini kolaylaştırmak ve endüstri ile iş birliği projeleri yürütmek.

b) Optik alanındaki akademik araştırma ve yenilikçi çalışmaları teşvik ederek Üniversitenin araştırma mükemmelliğini artırmak.

c) Optik konularında öğrencileri ve araştırmacıları desteklemek, eğitimlerini ve kariyerlerini geliştirmelerine yardımcı olmak.

ç) Optik alanının topluma faydalarını vurgulamak ve genel halkın bu konularda bilinçlenmesine katkıda bulunmak.

d) Optik alanındaki ulusal ve uluslararası iş birliği ile uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı değişimini teşvik etmek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Optik alanda Üniversite ve endüstri iş birliği mekanizmalarının oluşturulmasına ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak, elde edilen bilimsel sonuçların üretim sektörüne aktarılmasına katkıda bulunmak.

b) İç ve dış paydaşlarla optik alanında çok disiplinli araştırma projelerinin geliştirilmesini ve uygulama alanlarına aktarılmasını sağlamak.

c) Optik alanlarında ileri düzeyde bilimsel araştırmaların yapılmasını teşvik etmek ve bu alandaki yayınları desteklemek.

ç) Merkezin çalışma alanlarına giren konularda yaz-kış okulu, kurs, seminer, sempozyum, kongre, konferans gibi bilimsel toplantılar düzenlemek, fuar düzenlemek veya bu tür etkinliklere katılmak.

d) Optik alanında sanayi sektöründe, üniversitelerde, diğer araştırma kurumlarında ve Merkezde çalışan araştırmacı ve teknik personelin eğitimine katkı sağlamak üzere kurs ve benzeri eğitim programları düzenlemek.

e) Optik alanında uluslararası iş birliğini teşvik etmek, Merkezin amacına yönelik ortak çalışmalar yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak.

f) Optik alanında ürüne yönelik çalışmalar yaparak Türkiye’nin uluslararası alandaki bilimsel ve ticari rekabet gücüne katkıda bulunmak.

g) Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalarla ilgili fikri ve sınaî mülkiyet haklarına ait esasları ve kullanış şekillerini ilgili mevzuat hükümlerine göre tespit etmek, araştırmacı ve uygulayıcı elemanlara araştırma ve yayın konularında Merkezin imkanları ölçüsünde destek sağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7

(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür, Rektör tarafından üç yıl süre ile Merkezin faaliyet alanı ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından görevlendirilir.

(2) Müdürün, Merkezin çalışma alanları kapsamında araştırmalar yapan Üniversite öğretim üyeleri arasından önereceği iki kişi, Rektör tarafından üç yıl süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcılarının görevi Müdürün görev süresi ile sınırlıdır.

(3) Müdür yardımcısı, görevlendirme süresinin sonunda aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce Rektör onayı ile görevine son verilebilir.

(4) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek.

c) Merkezin faaliyet raporlarını hazırlayarak Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

ç) Danışma kuruluna başkanlık etmek.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9

(1) Yönetim Kurulu; Rektör tarafından görevlendirilecek olan bir rektör yardımcısının başkanlığında, Müdür, müdür yardımcıları ve Rektör tarafından Merkezin ilgili çalışma birimlerinden üç yıl süre ile görevlendirilen üç Üniversite öğretim elemanı olmak üzere toplam yedi kişiden oluşur.

(2) Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayacak olan Yönetim Kurulu üyesinin yerine aynı usulle yeni üye belirlenir. Bu şekilde görevlendirilen yeni üyelerin görev süresi, diğer üyelerin görev süresi tamamlanana kadardır.

(3) Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine aynı usulle son verilebilir.

(4) Yönetim Kurulu, Başkanın daveti ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile ayda en az bir defa toplanır ve toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar alır.

(5) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Bu Yönetmeliğe ve kuruluş amacına göre Merkezin çalışma düzenini tespit etmek.

b) Merkezin kuruluş amacına uygun olan müracaatları inceleyerek uygun görülen destekleme şeklini karara bağlamak.

c) Merkez faaliyetlerini geliştirmek amacıyla alt birimler oluşturmak.

ç) Müdür tarafından hazırlanan Merkezin yıl sonu raporunu Rektörlük makamına sunulmak üzere değerlendirmek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 10

(1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri alanında araştırma ve uygulamaları ile birikime sahip öğretim üyeleri, istekleri halinde, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcileri arasından olmak üzere en fazla dokuz üyeden oluşur. Bu üyeler; Müdür tarafından belirlenir ve Danışma Kurulu üyeliğine bir yıllığına davet edilir. Süresi biten üye yeniden Danışma Kurulu üyeliğine davet edilebilir.

(2) Danışma Kurulu toplantılarına Müdür başkanlık eder. Müdürün yokluğunda müdür yardımcılarından biri Danışma Kuruluna başkanlık eder. Danışma Kurulunun kararları tavsiye niteliğindedir.

(3) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık çalışma planı, araştırma-geliştirme projeleri, sektör iş birlikleri ve uygulama etkinlikleri ile ilgili görüş bildirmek.

b) Araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları konusunda önerilerde bulunmak.

c) Yapılan ve yürütülen çalışmaları, sektör iş birliklerini değerlendirmek.

ç) Merkezin faaliyet alanı kapsamında üretim sektörünün ihtiyaçlarını tartışmak ve yeni proje önerilerinde bulunmak.

d) Yılda en az bir defa toplanarak Merkezin çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak, yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 11

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 12

(1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 13

(1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü yürütür.