Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Gaye, Dayanak ve Tanımlar
Gaye
(1) Bu Genelgenin maksadı, Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, Kurum sistemine kaydedilen çalışabilir durumdaki sosyal yardım yararlanıcılarına Kurum tarafından sunulacak hizmetlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Genelge; 29.05.1986 tarihli 3294 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun Ek 5 inci maddesi; 22.06.2017 tarihli ve 30104 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik ile 09.04.2018 tarihli Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdama Yönlendirilmesi Protokolü hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
(2) Sosyal yardım yararlanıcılarını istihdam eden işverenlere yönelik teşvik uygulanmasına ilişkin yasal düzenleme 14.04.2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 6704 sayılı Yasanın 11 inci maddesiyle, 29.05.1986 tarihli 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Kanununa Ek 5 inci maddenin eklenmesi ile kabul edilerek, 26.04.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(3) Teşvik uygulamasının hayata geçirilmesi gayesiyle 22.06.2017 tarihli ve 30104 sayılı Resmî Gazete’de, yürürlük tarihi 01.01.2018 olarak belirlenen “Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik” yayımlanmıştır.
(4) Yönetmelik kapsamında yapılacak işlemlerin açıklanması maksadıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) arasında “Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdama Yönlendirilmesi Protokolü” 09.04.2018 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Tanımlar
(1) Bu Genelgede yer alan;
a) Açık İş: Kurum sisteminde aktif olan işgücü talebini,
b) Aktif İşgücü Piyasası Programları: İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarını, işbaşı eğitim programlarını ve toplum yararına programları,
c) Bakanlık: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını,
ç) Genelge: Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdama Yönlendirilme İşlemleri Genelgesi’ni,
d) İl Müdürlüğü: Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nü,
e) İMD: İş ve Meslek Danışmanını,
f) Komisyon: Genelgenin 9 uncu maddesinde açıklanan Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdam İşlemleri Komisyonu’nu,
g) Kurum: Türkiye İş Kurumu’nu,
ğ) Protokol: 09.04.2018 tarihinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu arasında imzalanan Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdama Yönlendirilmesine İlişkin Protokolü,
h) SYDV: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını,
ı) Yararlanıcı: Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında SYDV’lerce Kuruma kaydedilen sosyal yardım yararlanıcılarını,
i) Yönetmelik: 22.06.2017 tarihli ve 30104 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmeliği,
j) Yönlendirme hizmeti: Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında Kuruma kaydedilen kişilerin durumlarına uygun açık işlere veya aktif işgücü piyasası programlarına yönlendirilmesi hizmetini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sigorta Prim Desteği
Destekten yararlanma şartları
(1) Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile sigorta primi desteğinden yararlanacak sigortalı ve Yönetmeliğin 5 inci maddesi ile sigorta primi desteğinden yararlanacak işyerlerinde bulunması gereken şartlar düzenlenmiştir.
(2) Sigorta primi desteğinden yararlanılacak sigortalıda aşağıdaki şartlar birlikte aranır:
a) İşe başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde nakdî düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede bulunmak.
b) 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında olmak.
c) Kuruma kayıtlı işsizler arasında olmak.
ç) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında özel sektör işverenlerince 26/4/2016 tarihi ve sonrasında işe alınmış olmak.
(3) Sigorta primi desteğinden yararlanacak işyerlerinde aşağıdaki şartlar birlikte aranır:
a) İşyerinin özel sektör işverenine ait olması.
b) Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden SGK’ya bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya SGK tarafından belirlenen diğer bildirim yöntemlerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması.
c) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi.
ç) Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi.
d) Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması.
e) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yönünde tespitin bulunmaması.