Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4 ncü maddesinin (m) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki (r) fıkrası eklenmiştir.

m) Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ait binalar (Vakıf senedindeki cihete tahsis edilmek şartiyle);

r) Karşılıklı olmak şartiyle Uluslararası Andlaşmalar hükümlerine göre azınlık sayılan cemaatlara ait özel okul binaları.

MADDE 2

Aynı Kanunun 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Köy binaları için istisna

MADDE 6

Köylerde mesken olarak kullanılan binaların vergi değerlerinin 300 000 lirası bu vergiden müstesnadır.

Ancak, bu istisna muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan ve daimi İkametgâh vasfı bulunmayan meskenler için uygulanmaz.

MADDE 3

Aynı Kanunim 8 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Nispet

MADDE 8

Bina vergisinin nispeti binde 6'dır.

Mesken olarak kullanılan binalarda (Bina apartman ise apartman dairesinde) vergi nispeti binde 4'tür. Türkiye sınırları içinde birden fazla meskeni bulunanların meskenlerinden yalnız birine bu nispet uygulanır.

Şu kadar ki, yeniden inşa edilen bina veya binaların vergisi arsasının vergisinden az olamaz.

MADDE 4

Aynı Kanunun 23 ncü maddesinin (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) Bina, arsa ve araziler için 4 yılda bir defa (Bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 yıla kadar indirilebilir) olmak üzere verilecek beyannameler, Maliye Bakanlığınca mükelleflerin genel beyana davet edildikleri tarihi takibeden bütçe yılının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,

MADDE 5

Aynı Kanunun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu Kanunda yazılı işler karşılığında; Maliye Bakanlığınca tespit edilen esaslar dahilinde ve yılda fert başına 750 lirayı geçmemek üzere köy muhtarlarına ve ihtiyar kurulu üyelerine ücret verilebilir.

MADDE 6

Aynı Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fıkrası ile 34 ncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7

Aynı Kanunun 30 ncu maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şeklide değiştirilmiştir.

Kanunla ve diğer mevzuatla yapılan kısıtlamaların neler olduğu, süresi, tevsiki ve kısıtlama koyan kamu organlarının görevleri ve sorumlulukları Maliye Bakanlığınca, Milli Eğitim, imar ve iskân ve İçişleri Bakanlıklarının mütalaaları alınarak hazırlanacak bir yönetmelikle tanzim olunur.

MADDE 8

Aynı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 32

Ek süreye rağmen beyanname verilmez ise, vergi 31 nci madde gereğince görevlendirilmiş memurlar marifetiyle takdir edilen vergi değerleri üzerinden idarece tarh edilir.

MADDE 9

Aynı Kanunun 35 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ağır kusur ve kaçakçılık cezasının uygulanmayacağı

MADDE 35

Bu Kanunun tatbikatında Vergi Usul Kanununun ağır kusur ve kaçakçılık cezaları ile ilgili hükümleri uygulanmaz.

MADDE 10

Aynı Kanunun 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Vergi dairesinin yardımı

MADDE 36

Maliye Bakanlığı, gerekli gördüğü takdirde, tespit edeceği esaslar dahilinde, köy kıymet beyan defterlerinin doldurulması sırasında köy muhtarlığı ve belediye başkanlıklarına personel bakımından yardımda bulunabilir.

MADDE 11

Aynı Kanunun 40 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı

MADDE 40

Beyan dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin beyan edilmediğinin idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar.

MADDE 12

Aynı Kanuna aşağıdaki geçici 11, 12 ve 13 ncü maddeler eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 11

1982 Bütçe Yılına rastlayan Emlak Vergisi genel beyan dönemi, 1980 Bütçe Yılına alınmış olup, müteakip genel beyanda bulunma süresi; 1980 yılı başlangıç kabul edilmek suretiyle, bu Kanunun 23 ncü maddesindeki esaslara göre hesaplanır.

1980 Yılı Bütçe Kanununun 10/E maddesine göre, Maliye Bakanlığınca aynı yıl yapılan beyana davet, bu Kanunun 23 üncü maddesine göre yapılmış genel beyana davet hükmündedir. Mezkûr hükmün kapsamı dışında kalan yerlerdeki mükelleflerin bu Kanunun yürürlüğe girdiği ayı takip eden 3 aylık süre içinde genel beyana davetleri ve genel beyanda bulunmaları sağlanır.

1980 Yılı Bütçe Kanununun 10/E maddesine göre yapılan beyana davet üzerine 29/8/1980 tarihine kadar ve bu tarihi takip eden 2 aylık ek süre içinde beyanda bulunan mükellefler, 1981 yılının Ocak ayı sonuna kadar daha önce beyan ettikleri vergi değerlerini yükseltici yönden yeniden beyanda bulunabilirler. Bu beyanlar da genel beyan hükmünde kabul edilir.

Yukarıdaki esaslara göre beyanda bulunan mükelleflere Emlak Vergisi Kanununun 27 nci maddesinde belirtilen 2 aylık ek süre tanınmaz.

GEÇİCİ MADDE 12

Emlak Vergisi Kanununun 4 ncü maddesine bu Kanunla eklenen (r) fıkrasında belirtilen binalar için 1972 yılından itibaren tarh ve tahakkuk ettirilen Emlak Vergileri ile bunlara bağlı zam ve cezalardan bu Kanunun yürürlük tarihinde henüz tahsil edilmemiş bulunanları terkin olunur.

GEÇİCİ MADDE 13

1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun uygulanmaya başladığı tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak il özel idarelerince tarh ve tahakkuk ettirilip henüz tahsil edilmemiş olan bina, arazi ve buna müteferri diğer vergi ve resimler ile ceza ve gecikme zamları tahsil edilmez. İdari ve mali yargı organlarındaki uyuşmazlıklar geri alınır, cebri kovuşturmaya ilişkin her türlü işlem kaldırılır.

Yürürlük

MADDE 13

Bu Kanunun 12 nci maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri 1/3/1981 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14

Bu Kanunu Maliye Bakanı yürütür.