Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Ekli "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar "m yürürlüğe konulması; 20/2/1930 tarihli ve 1367 sayılı Kanunun değişik 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 4/3/1993 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

MADDE 1

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Türk parasının kıymetini korumak amacıyla, Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesine, döviz ve dövizi temsil eden belgelere (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ilişkin tüm işlemler ile dövizlerin tasarruf ve idaresine, Türk parası ve Türk parasını temsil eden belgelerin (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ithal ve ihracına, kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemlere, prim tahsili suretiyle bedelsiz, ithal izni vermeye, ihracata, ithalata, özelliği olan ihracat ve ithalata, görünmeyen işlemlere, sermaye hareketlerine ilişkin kambiyo işlemlerine ait düzenleyici, sınırlayıcı esaslar bu karar ile tayin ve tesbit edilmiştir."

MADDE 2

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 2 nci maddesine aşağıdaki (s) ve (t) bentleri eklenmiştir.

"s) Diğer sermaye piyasası araçları: Menkul Kıymetler dışında kalan ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen sermaye piyasası araçlarını,

t) Müsteşarlık: Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığını,"

MADDE 3

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

''Yabancı paraların Türk parası karşısındaki değeri, Merkez Bankasınca tespit edilen usuller çerçevesinde belirlenir."

MADDE 4

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 7 nci maddesinin (a) ve (b) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların dış ticaret rejimi esasları dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, işlenmemiş altının ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat rejim ve ilgili yönetmelik hükümleri uygulanmaz. İşlenmemiş altının ithali, Merkez Bankası ve Altın Borsası Aracılık Belgesi bulunan bankalar tarafından yapılır.

b) Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların yurt içinde alını ve satımı serbesttir."

MADDE 5

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 8 inci maddesinin (a) fıkrasına aşağıdaki (iiı) bendi eklenmiştir.

"iii-İşlenmemiş altın ihracatında ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunlu değildir."

MADDE 6

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 13

Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurt dışında veya Türkiye'deki serbest bölgelerde yatırım yapmak veya ticari faaliyette bulunmak üzere şirket kurmaları, ortaklığa katılmaları ve şube açmaları için, 5 milyon ABD Doları veya eşiti dövize kadar nakdi sermayeyi bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla, ayni sermayeyi ise gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbest olup, 5 milyon ABD Dolarını aşan nakdi ve/ veya ayni sermaye ihracına Bakanlıkça izin verilir.

Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kurmaları ve bunların kuruluş masrafları ile faaliyet giderlerinin bankalar ve özel finans kurumlarınca transferi serbesttir.

Bankalar, özel finans kurumları ve gümrük idareleri yurt dışında ve Türkiye'deki serbest bölgelerde yatırım veya ticari faaliyette bulunmak, üzere sermaye ihraç eden Türkiye'de yerleşik kişileri her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa bildirirler.

Yurt dışına ve Türkiye'deki serbest bölgelere sermaye ihraç eden Türkiye'de yerleşik kişiler, sermaye ihracından itibaren bir yıl içinde yurt dışında oluşturdukları şube, şirket ve ortaklıklarla ilgili olarak; yerel resmi makamlardan alınmış izin belgesi, ana sözleşme, işe başlama tarihi ve faaliyette bulundukları adresi, yıllık faaliyet raporları, yurda getirilen kârları ile sermaye yapısı ve/veya miktarlarındaki değişiklikler ve faaliyetin sona ermesi halini belgeleyerek Müsteşarlığa bildirirler.

Bankalar ve özel finans kurumları, yurt dışındaki irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerine ilişkin yaptıkları transferleri, üçer aylık dönemler itibariyle ve dönemi takip eden ayın sonuna kadar Müsteşarlığa bildirirler.

Yurt dışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kuran Türkiye'de yerleşik kişiler; kuruluştan itibaren 90 gün içinde kuruluşla ilgili olarak yerel resmi makamlardan alınmış izin belgesi, faaliyete başlama tarihi, faaliyette bulundukları adres ile faaliyetin sona erinesi halini belgeleyerek Müsteşarlığa bildirirler."

MADDE 7

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 14

Göçmen ve mültecilerin, İskan Kanununun 31 nci maddesi, Bedelsiz İthalata İlişkin Karar ve gümrük mevzuatı dışındaki ithal talepleri Bakanlıkça sonuçlandırılır.

Gümrük Kanunu ile verilen özel müsaadeler dışında yurtiçine ve yurtdışına servet transferlerine ilişkin esaslar Bakanlıkça tesbit edilir."

MADDE 8

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 15

a) Menkul kıymetlerin ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda girişi ve çıkışı serbesttir.

b) Türkiye'de yerleşik kişilerce menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurt dışında ihraç, arz ve satışı serbesttir.

c) Dışarıda yerleşik kişilerin, Türkiye'de menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını ihraç etmeleri ve bunların halka arz ve satışı sermaye piyasası mevzuatı hükümleri çerçevesinde yapılır.

d) i- Dışarıda yerleşik kişilerin, (yurt dışındaki yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları dahil) her türlü menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarını sermaye piyasası mevzuatına göre yetkili bulunan bankalar ve aracı kurumlar vasıtası ile satın almaları, satmaları, bu kıymetler ve araçlara ait gelirler ile bunların satış bedellerini bankalar ve özel finans kurumları aracılığıyla transfer ettirmeleri,

ii- Türkiye'de yerleşik kişilerin; bankalar, özel finans kurumlan ve sermaye piyasası mevzuatına göre yetkili bulunan aracı kurumlar vasıtasıyla yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetleri satın almaları, satmaları ve bu kıymetlerin alış bedellerini bankalar ve özel finans kurumları aracılığı ile yurt dışına transfer ettirmeleri,

serbesttir.

e) Bankalar ve aracı kurumlar, bu işlemlerle ilgili olarak üçer aylık dönemler halinde Müsteşarlığa bilgi verirler.

f) Bu Karar'a göre Türkiye'de yerleşik şirketlerin hisselerini satın alan yurtdışındaki yatırım ortaklıkları veya fon yönetimleri dahil dışarıda yerleşik kişilerin, hisse sahibi oldukları şirketlerin yönetim kurullarına veya genel kurullarına katılmak veya başka bîr şekilde faaliyetlerine müdahale etmek istemeleri halinde, iştirakin yabancı sermaye mevzuatı çerçevesinde tescili şarttır."

MADDE 9

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Dışarıda yerleşik kişilerin satın aldıkları veya sahip oldukları gayrimenkul ve gayrimenkule müteferri ayni hakların gelirleri ve satış bedellerinin bankalar ve özel finans kurumları vasıtasıyla transfer ettirilmesi serbesttir.'’

MADDE 10

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 17 inci maddesinin (a) fıkrasının birinci bendi ile (b) fıkrasının (iv) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından ayni ve nakdi kredi temin etmeleri, bu kredileri bankalar veya özel finans kurumlan aracılığıyla kullanmaları kaydıyla serbesttir. Ancak prefinansman kredilerinin vadesi bir yıldır."

"(iv) Yurt dışında iş yapan Türk müteşebbislerine, uluslararası yurtiçi ihalelerle ilgili işleri veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayii projelerini üstlenen Türkiye'de yerleşik kişilere açacakları döviz kredileri."

MADDE 11

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 18

Türkiye'de yerleşik kişilerin; yurt dışından gayri nakdi kredi, garanti ve kefalet sağlamaları ile Türkiye'de ve dışarıda yerleşik kişiler lehine dışarıda yerleşik kişilere muhatap teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri serbesttir.

Bankaların; dışarıda yerleşik kişiler lehine Türkiye'de yerleşik kişilere muhatap, yurt içinde açılacak uluslararası ihalelerle ilgili olarak Türkiye'de yerleşik kişiler lehine Türkiye'de yerleşik kişilere muhatap, döviz üzerinden teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri serbesttir.

14/1/1982 tarihli ve 2581 sayılı Deniz Ticaret Filosunun Geliştirilmesi ve Gemi İnşa Tesislerinin Teşviki Hakkında Kanun ile bu Kanun'a ilişkin karar ve yönetmelikler kapsamında yurt dışından satın alınacak gemiler için temin edilen kredilerle ilgili olarak yabancı para üzerinden gemi ipoteği tesis edilmesi serbesttir.

Bankalar ve özel finans kurumları, yurt dışına ödenen teminat mektubu, garanti ve kefalet bedelleri hakkında transfer tarihinden itibaren, bunların dışındaki Türkiye’de yerleşik kişiler ise, dışarıda yerleşik kişilere hitaben verdikleri garanti ve kefaletlerle ilgili olarak düzenleme tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa bilgi verirler."

MADDE 12

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Döviz tevdiat ve altın depo hesapları

MADDE 19

Merkez Bankası ve bankalar, Türkiye’de ve yurt dışında yerleşik kişiler adına döviz tevdiat hesapları ve altın depo hesapları açabilirler. Bu hesaplar üzerinde sahipleri serbestçe tasarrufta bulunabilirler. Bu hesaplara ait faizler banka ve hesap sahibi arasında serbestçe tesbit edilir. Anapara ve faizlerin transferleri ile altının iadesi bankalarca kendi kaynaklarından karşılanır.

Bu hesaplar nedeniyle doğacak lehte ve aleyhteki kur farkları ilgililere aittir."

MADDE 13

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 20

Bakanlık bu Karar'ın tatbikatını temin etmek ve Türk parasının kıymetini korumak maksadıyla lüzumlu göreceği her türlü tedbiri almaya, Kararda öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya, Toplu Konut Fonu'na ithal konusu malın CİF bedelinin %100 üne kadar ek prim tahsili suretiyle istisnai olarak bedelsiz ithal izni vermeye, haklı ve mücbir sebeplerin varlığı halinde döviz getirme sürelerini uzatmaya ve döviz getirme zorunluluğunu kısmen veya tamamen kaldırmaya ve 3,4,7 ve 13 üncü maddelerde öngörülen miktarları değiştirmeye yetkilidir.

Alacağın tahsili veya diğer sebeplerle adli veya idari makamlardan sadır olacak, yurda mal ithaline müncer ilam ve kararların infazı bu Karar hükümleri çerçevesince Bakanlıkça sonuçlandırılır."

MADDE 14

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararın 26 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16

Bu Kararı Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan yürütür.