Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

15/7/2007 tarih ve 26583 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 45 Sıra no’lu Faaliyet Bölümlerine İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 8) Hakkında Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

"(d) “TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü” Standardının 80, 129 ve 130 uncu Paragraflarını, bu Tebliğin 5 no’lu ekinde yer alan şekliyle,"

MADDE 2

Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasına aşağıdaki gibi (e) bendi eklenmiştir.

"(e) “TFRS 6 Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi” Standardının 21 inci Paragrafını bu Tebliğin 6 no’lu ekinde yer alan şekliyle,"

MADDE 3

Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında ve 2, 3, 4 ve 5 no’lu eklerinde yer alan "uygulamayan işletmeler" ifadesi "uygulayan işletmeler" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4

Aynı Tebliğin 5 no’lu Eki aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

"EK 5

TFRS 8 Standardını 31/12/2007 ve 31/12/2008 tarihli finansal tablolarında uygulayan işletmeler için TMS 36 Standardının 31/12/2007 ve 31/12/2008 tarihli finansal tablolarda uygulanacak olan Paragrafları

Paragraf 80

"Şerefiye

Şerefiyenin nakit yaratan birimlere dağıtımı

80. Değer düşüklüğü testi için, bir işletme birleşmesinde elde edinilen şerefiye, birleşme tarihinden itibaren, devrolanın diğer varlıkları veya borçlarının söz konusu birimlere veya birim gruplarına dağıtılmış olup olmadığına bakılmaksızın, birleşmenin yarattığı sinerjiden faydalanması beklenen devralanın her bir nakit yaratan birimine veya birim grubuna dağıtılır. Şerefiyenin dağıtıldığı her bir birim veya birim grubu aşağıdaki özellikleri taşır:

(a) İşletme içi yönetsel amaçlarla, şerefiyenin izlendiği işletmenin en alt seviyesini gösterir ve

(b) İşletmenin, "TFRS 8 Faaliyet Bölümleri" Standardına göre belirlenen temel veya ikincil raporlama esasına dayanan bir bölümünden daha büyük olmaz."

Paragraf 129

"129. "TFRS 8 Faaliyet Bölümleri" Standardına göre faaliyet alanı bilgisi raporlayan bir işletme, temel raporlama esasına göre her bir raporlanabilir faaliyet alanı için aşağıdakileri kamuoyuna açıklar: (TFRS 8’in 11 inci Paragrafında belirtilen)

(a) Dönem içinde kâr veya zararda ve doğrudan özkaynakta muhasebeleştirilen değer düşüklüğü zararlarının tutarı.

(b) Dönem içinde kâr veya zararda ve doğrudan özkaynakta muhasebeleştirilen değer düşüklüğü zarar iptallerinin tutarı."

Paragraf 130

"130. Bir işletme, şerefiye dahil olmak üzere, bir varlık veya nakit yaratan birim için dönem içinde muhasebeleştirilen veya iptal edilen önemli düzeydeki her değer düşüklüğü zararına ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaları yapar:

(a) Değer düşüklüğü zararının muhasebeleştirilmesini veya iptalini gerektiren olay ve durumlar.

(b) Muhasebeleştirilen veya iptal edilen değer düşüklüğü zararı tutarı.

(c) Bir varlık için:

(i) İlgili varlığın niteliği ve

(ii) İşletmenin faaliyet alanı bilgisini TFRS 8’e göre raporlaması durumunda, işletmenin temel raporlama esasına göre ilgili varlığın ait olduğu raporlanabilir faaliyet alanı.

(d) Nakit yaratan bir birim için:

(i) Nakit yaratan birimin tanımı (üretim hattı, fabrika, faaliyet kolu, coğrafi alan veya TFRS 8’de tanımlanan raporlanabilir bir faaliyet alanı mı olduğu);

(ii) Varlık sınıfı itibariyle ve işletmenin faaliyet alanı bilgisini TFRS 8’e göre raporlaması durumunda işletmenin temel raporlama formatına göre raporlanabilir faaliyet alanı itibariyle, muhasebeleştirilen veya iptal edilen değer düşüklüğü zararı tutarı; ve

(iii) Nakit yaratan birimin, (eğer varsa) geri kazanılabilir tutarını belirleyen varlıkların toplamının, ilgili nakit yaratan birimin geri kazanılabilir değerine ilişkin yapılmış bir önceki tahminden sonra değişmiş olması durumunda; varlıkların toplanmasında kullanılan önceki ve şimdiki yöntemin tanımı ve ilgili nakit yaratan birimi belirleme yönteminin değişme nedenleri.

(e) Varlığın (nakit yaratan birimin) geri kazanılabilir tutarının satış maliyetleri düşülmüş gerçeğe uygun değeri mi yoksa kullanım değeri mi olduğu.

(f) Geri kazanılabilir tutarın satış maliyetleri düşülmüş gerçeğe uygun değer olması durumunda, satış maliyetleri düşülmüş gerçeğe uygun değerin belirlenmesinde esas alınan temel (gerçeğe uygun değerin aktif bir piyasaya yapılan referansla belirlenip belirlenmediği gibi).

(g) Geri kazanılabilir tutarın kullanım değeri olması durumunda, kullanım değerine yönelik şimdiki ve önceki (eğer varsa) tahminlerde kullanılan iskonto oranı (oranları).""

MADDE 5

Aynı Tebliğe aşağıdaki şekilde 6 no’lu Ek eklenmiştir.

"EK 6

TFRS 8 Standardını 31/12/2008 tarihli finansal tablolarında uygulayan işletmeler için TFRS 6 Standardının 31/12/2008 tarihli finansal tablolarda uygulanacak olan Paragrafı

Paragraf 21

"Araştırma ve değerlendirme varlıklarının değer düşüklüğü açısından değerlendirilmesine ilişkin aşamaların belirlenmesi

21. Bir işletme, araştırma ve değerlendirme varlıklarını değer düşüklüğü açısından değerlendirmek amacıyla bu varlıkların nakit yaratan birimlere veya nakit yaratan birim gruplarına dağıtımı için bir muhasebe politikası belirler. Araştırma ve değerlendirme varlıklarının dağıtıldığı her bir nakit yaratan birim veya birimler grubu, "TFRS 8 Faaliyet Bölümleri" Standardı uyarınca belirlenmiş olan işletmenin birincil veya ikincil raporlama şekline dayalı bölümlerinden büyük olamaz.""

MADDE 6

Bu Tebliğ yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 7

Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.