Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlan çerçevesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyetine uygulanacak yaptırımlar hakkındaki 20/2/2017 tarihli ve 2017/9950 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Dışişleri Bakanlığının 27/2/2018 tarihli ve 13271164 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunca 5/3/2018 tarihinde kararlaştırılmıştır.

5/3/2018 Tarihli ve 2018/11480 Sayılı Kararnamenin Eki Karar

MADDE 1

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde hazırlanan 20/2/2017 tarihli ve 2017/9950 sayılı Kararnamenin eki Kararın 1 inci maddesinde yer alan “1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016) ve 2321 (2016)” ibaresi “1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016), 2321 (2016), 2356 (2017), 2371 (2017), 2375 (2017) ve 2397 (2017)” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2

Aynı Kararın 6,8,14,15,19,24,25 ve 26 ncı maddelerinde yer alan “1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016) ve 2321 (2016) sayılı” ibareleri “1 inci maddede sayılan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3

Aynı Kararın 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türkiye’de bulunan mali fonları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ek-6 sayılı listedeki ve Komite tarafından belirlenecek olanlar dâhil deniz taşıtları ile” ibaresi eklenmiş ve mezkûr maddenin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent ilave edilmiştir.

“ç) KDHC Dış Ticaret Bankası ya da Kore Ulusal Sigorta Şirketinin yalnızca KDHC’deki diplomatik ve konsüler misyonlarının ya da BM tarafından ya da BM eşgüdümünde gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik finansal işlemleri.”

MADDE 4

Aynı Kararın 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Ek-3’de kayıtlı listedekiler” ibaresi “Ek-3’te kayıtlı listedekiler ve Komite tarafından belirlenecek olanlar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5

Aynı Kararın 3 üncü maddesinden soma gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“MADDE 3/A

(1) KDHC'den veya KDHC'ye altın kuryeleri vasıtası ile ülkenin nükleer programına katkıda bulunabilecek ya da ülkeye yönelik yaptırımlardan kaçınılmasına yardımcı olabilecek altın transferine izin verilmez.

MADDE 3/B

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kaynağının KDHC olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’den kurşun ve kurşun cevheri tedarik edilemez.

MADDE 3/C

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından veya Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden kaynağının Türkiye Cumhuriyeti olup olmadığına bakılmaksızın, doğrudan ya da dolaylı olarak, KDHC’ye doğalgaz ve kondensatları arz, satış veya nakliyatı yapılamaz.

MADDE 3/Ç

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla, Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki boru hatları veya demir yoluyla veya Türkiye Cumhuriyetine kayıtlı araçlarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından veya Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden kaynağının Türkiye Cumhuriyeti olup olmadığına bakılmaksızın doğrudan ya da dolaylı olarak KDHC’ye rafine petrol ürünleri ile ham petrol arz, satış veya nakliyatı yapılamaz.

MADDE 3/D

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki boru hatları veya demir yoluyla veya Türkiye Cumhuriyetine kayıtlı araçlarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kaynağının Türkiye Cumhuriyeti olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’ye endüstriyel makine (HS kodları 84-85), ulaşım araçları (HS kodları 86-89), demir, çelik ve diğer metallerin (HS kodları 72-83) satış veya nakliyatı yapılamaz. Bu hüküm KDHC’deki ticari sivil havacılığın (An-24R/RV, An-148- 100B, I1-18D, I1-62M, Tu-134B-3, Tu-154B, Tu-204-100B ve Tu-204-300 model ve türdeki hava araçları) güvenli şekilde sürdürülebilmesi amacıyla gerekli yedek parçalar için uygulanmaz.

MADDE 3/E

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kaynağının Türkiye Cumhuriyeti olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’ye yeni veya kullanılmış gemi satış veya nakliyatı yapılamaz. Bu hüküm Komite kararı bulunan durumlar için uygulanmaz.

MADDE 3/F

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kaynağının KDHC olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’den balık, deniz kabukluları, yumuşakçalar ve diğer her türlü deniz omurgasızları dâhil deniz mahsulleri tedarik edilemez.

MADDE 3/G

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından veya Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden kaynağının KDHC olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’den kumaş ve kısmen veya tamamen tamamlanmış hazır giyim ürünleri dâhil ancak bunlarla sınırlı olmayan tekstil ürünleri tedarik edilemez.

(2) Komitenin münferiden onayladığı, BMGK’nin 2375 sayılı yaptırım kararını kabul ettiği 11 Eylül 2017 tarihinden önce söz konusu tekstil ürünlerinin tedarikine ilişkin yazılı sözleşmeye bağlanmış olan ticari işlemler gerçekleştirilebilir. Komiteye bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 135 gün içerisinde ayrıntılı bilgi verilmesi kaydıyla, bu tür ticari işlemlere konu tekstil ürünlerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklarına sevkiyatı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde yapılabilir.

MADDE 3/Ğ

(1) Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi veya uçaklarla veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kaynağının KDHC olup olmadığına bakılmaksızın KDHC’den doğrudan ya da dolaylı olarak gıda ve tarım ürünleri, makine, elektrikli aletler, toprak, magnezit ve magnezya dâhil olmak üzere taş, kereste ve deniz taşıtları tedarik edilemez.”

MADDE 6

Aynı Kararın 5 inci maddesinin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(1) KDHC çıkışlı veya bu ülkeye gönderilen tüm kargonun, 3 üncü ve 4 üncü maddeler kapsamına giren kalemlerin veya BMGK’nin 1 inci maddede sayılan kararları ile tedariği ve satışı yasaklanan maddelerin mevcudiyetine ilişkin geçerli şüphe bulunması durumunda, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak, liman ve havalimanları da dâhil olmak üzere gerekli tesis ve mekânlarda ilgili kurum ve kuruluşlarca denetim yapılır.”

“(9) Bayrak devletinin ne açık denizde yapılacak denetime ne de denetim yapılacak geminin uygun bir limana sevk edilmesine rıza göstermediği, ya da deniz taşıtının, bayrak devletinin söz konusu geminin açık denizde denetime tabi tutulması ya da uygun bir limana sevk edilmesi yönündeki emrine uymadığı durumlarda, Komite söz konusu deniz taşıtını yasaklılar listesine almayı değerlendirir, gemi yasaklılar listesine alınır ve bayrak devleti Türkiye Cumhuriyeti ise gemi derhal kayıttan düşülür.

(10) Bayrak devletinin denetim hususunda işbirliğine yanaşmadığı durumlar ayrıntılı olarak derhal Komiteye rapor edilir.

(11) İlgili kurum ve kuruluşlarca Türkiye Cumhuriyeti limanlarında veya karasularında bulunan gemilere el koyulur, denetim yapılır ve gemilerin malvarlığı dondurulur. Bu hüküm, el koyma, denetim ve malvarlığının dondurulması tarihinden 6 ay sonra, Komitenin, vaka bazında ve bayrak devletinin başvurusu üzerine, söz konusu geminin gelecekte yaptırımları ihlal etmemesi için gerekli tedbirlerin alındığına karar vermesi halinde uygulanmaz.

(12) BM üyesi bir ülke, şüpheli gemi ve kargoya ilişkin ilave bilgi talebinde bulunabilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, bilgi talebini uygun şekilde ve en kısa zamanda yanıtlamakla yükümlüdür.”

MADDE 7

Aynı Kararın 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“MADDE 5/A

(1) Komitenin, BMGK’nin 1 inci maddede sayılan kararlarında belirtilen ihlallerle bağlantılı olduğunu tespit ederek, ihtiyaç duyulduğu takdirde güncellenecek yasaklılar listesine dâhil ettiği ve uluslararası limanlara girişini yasakladığı deniz taşıtları ile anılan kararlarla yasaklanan maddeleri taşıyan deniz taşıtları; acil bir durum söz konusu olmadığı, geminin menşe limanına geri dönüş yolunda olmadığı ve Komitenin limana girişin insani gerekçelerle ve söz konusu BMGK kararları ile uyumlu olmadığı kararına vardığı takdirde Türkiye Cumhuriyeti limanlarına giremez.

MADDE 5/B

(1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti hukukuna tabi veya Türkiye Cumhuriyeti’nde yerleşik kişi ve kuruluşlar, Türkiye Cumhuriyeti bayraklı deniz taşıtları ile KDHC’den tedarik edilen veya KDHC’ye nakledilen malzemeleri taşıyan KDHC bayraklı deniz taşıtlarına veya KDHC bayraklı deniz taşıtlarından, gemiden gemiye taşıma gerçekleştiremez, gemiden gemiye taşımaya aracılık edemez, yardım sağlayamaz.”

MADDE 8

Aynı Kararın 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7

(1) 3 üncü madde hükümleri, 12 ayda bir ya da gerekli görüldüğü takdirde Komite tarafından yapılacak ilavelerle güncellenecek olan Ek-5'teki Çift Kullanımlı Konvansiyonel Silah, Malzeme ve Teknolojiler Listesi için de geçerlidir.”

MADDE 9

Aynı Kararın 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kiralanması” ibaresinden önce gelmek üzere “satın alınması,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10

Aynı Kararın 10 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“MADDE 10/A

(1) KDHC vatandaşı eğitmen, danışman, stajyer ve diğer yetkililere askeri, milis veya polislik alanlarında eğitim verilemez.”

MADDE 11

Aynı Kararın 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12

(1) BMGK'nin 1 inci maddede sayılan kararları uyarınca, gemilerin yasaklanmış faaliyetlerle iştigal ettiğine veya nükleer ya da balistik füze programları ile bağlantısı olduğuna ilişkin makul gerekçe bulunduğu takdirde;

a) Gemi, bayrak devletince kayıttan düşürülür.

b) Geminin acil durumlar, bağlı olduğu limana dönüş veya Komite kararının olduğu durumlar hariç tutulmak üzere limanlara girişi engellenir.

c) Gemiye, insani amaçlı hizmetler için kullanıldığına dair Komite kararının olduğu durumlar hariç, sigorta ve yeniden sigorta hizmeti verilmesi yasaktır.

ç) Komite kararı bulunan durumlar hariç, gemiye klas hizmeti verilmesi ve daha önce bayrak devletince kayıttan düşürülmüş geminin tekrar kaydedilmesi yasaktır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti karasularında ya da açık denizde BMGK ya da Komite kararlarıyla yasaklılar listesine alınmış bir geminin bulunduğu bilgisine sahip olunması halinde ilgili kurum ve kuruluşlar Komiteye gemi hakkında ve söz konusu gemiye ilişkin olarak aldığı tedbirler hakkında rapor verir.”

MADDE 12

Aynı Kararın 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13

Aynı Kararın 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“MADDE 23/A

(1) Komite, münferiden insani yardım ve KDHC diplomatik misyonların faaliyetleri için gerekli olduğu yönünde kanaat belirtmediği takdirde;

a) Türkiye Cumhuriyetinde KDHC bankalarının yeni şubeleri, bağlı şirketleri veya temsil ofisleri açılamaz, mevcut olanlar kapatılır.

b) Mali kuruluşlarımız ve vatandaşlarımız tarafından KDHC bankaları ile yeni iş ortaklığı kurulamaz, KDHC bankaları ile sermaye ortaklığına gidilemez, muhabir banka ilişkisi tesis edilemez; KDHC bankaları ile bu tür ortaklık ilişkisi tesis edilmiş ise sonlandırılır.

c) Mali kuruluşlarımız ve vatandaşlarımız KDHC'de yeni banka temsilcilik ofisi, bağlı şirket, şube ve banka hesabı açamaz, mevcut olanlar kapatılır.

MADDE 23/B

(1) BMGK’nin 1 inci maddede sayılan kararları ile belirlenen yasaklı maddelerin tedariki, himayesi ve kullanımına yönelik komisyonculuk ve aracılık hizmetleri verilemez.

MADDE 23/C

(1) Ticari olmadığı ve kâr amacı gütmeyen kamu hizmetleri altyapı projeleri için kurulmadığı hususu Komite tarafından münferiden onaylanmadığı takdirde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından veya Türkiye Cumhuriyeti topraklarında KDHC Hükümeti adına hareket edip etmediklerine bakılmaksızın KDHC vatandaşları veya kuruluşları ile yeni iş ortaklığı kurulamaz; Komitenin onay vermediği mevcut iş ortaklıkları ve kooperatifler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 120 gün içinde kapatılır.”

MADDE 14

Aynı Kararın 24 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“MADDE 24/A

(1) Komite münferiden insani yardım ulaştırılması, nükleer silahsızlanma ve BMGK’nin 1 inci maddede sayılan kararlarında belirtilen diğer amaçların yerine getirilmesi için gerekli olduğuna hükmetmediği takdirde, BMGK’nin 2375 sayılı yaptırım kararını kabul ettiği 11 Eylül 2017 tarihinden önce verilenler hariç tutulmak üzere, KDHC vatandaşlarına çalışma izni verilmez.

MADDE 24/B

(1) İlgili kurum ve kuruluşlar, Türkiye Cumhuriyetinde gelir elde eden KDHC vatandaşlarını ve KDHC’nin yurtdışında çalışan işçilerini kontrol etmekle sorumlu KDHC hükümetinin iş güvenliği ataşelerini, 2397 sayılı kararın kabul edildiği 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren en geç 24 ay içerisinde KDHC’ye geri göndermekle; 12 ay içerisinde geri gönderilen KDHC vatandaşları hakkında BM Yaptırımlar Komitesine 15 ay içerisinde, ilk 12 ay içerisinde geri gönderilmeyenlerin neden gönderilmediğini de açıklayan bir rapor sunmakla, nihai raporu ise 27 ay içerisinde sunmakla yükümlüdür. Bu hüküm KDHC vatandaşının, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunun veya ulusal mevzuat ile uluslararası mülteci hukuku ve uluslararası insan hakları hukuku dâhil olmak üzere uluslararası hukuk, BM Genel Merkezi Antlaşması ve Birleşmiş Milletlerin Ayrıcalık ve Muafiyetlerine Dair Sözleşme uyarınca geri gönderilmesi yasaklılar kapsamında bulunduğunun anlaşılması halinde uygulanmaz.”

MADDE 15

Aynı Kararın Ek-1 sayılı listesinin 12 nci ve 30 uncu sıralarında yer alan şahıslara ait bilgiler aşağıdaki şekilde güncellenmiş ve söz konusu listeye, bu Kararın eki 1 sayılı listede yer alan kişiler ilave edilmiştir.

“12. JANG BOM SU/JANG POM SU/ Jang Hyon U

Uyruğu: KDHC

Doğum Tarihi: 15 Nisan 1957/22 Şubat 1958

Pasaport Numarası: 836110034 (1 Ocak 2020 tarihine kadar geçerli, diplomatik)

30. JON MYONG GUK/CHO’N MYO’NG-KUK/Jon Yong Sang

Uyruğu: KDHC

Doğum Tarihi: 18 Ekim 1976/25 Ağustos 1976

Pasaport Numarası: 4721202031 (21 Şubat 2017 tarihine kadar geçerli)/ 836110035 (1

Ocak 2020 tarihine kadar geçerli, diplomatik)”

MADDE 16

Aynı Kararın eki Ek-2 sayılı listeye, bu Kararın eki 2 sayılı listede yer alan tüzel kişiler ilave edilmiştir.

MADDE 17

Aynı Kararın eki Ek-3 sayılı listeye, bu Kararın eki 3 sayılı listede yer alan parça, ekipman, mal ve teknolojiler eklenmiştir.

MADDE 18

Aynı Kararın, Ek-6 sayılı eki yürürlükten kaldırılmış ve mezkûr Karara, ekte yer alan “Mali Kaynak Olarak Tespit Edilmiş Bulunan Deniz Taşıtları” başlıklı liste “Ek-6” olarak ilave edilmiştir.

MADDE 19

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20

Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

1 Sayılı Liste

2 Sayılı Liste

3 Sayılı Liste

Ek 6