Printing Options: PDF - Save / print (WORD)
Display setting:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bu Kanunda değişiklik yapan 51/7/1970 tarihli ve 1327 sayılı Kanun ve 23/12/1972 tarihli ve 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerinin değiştirilmesi ve sözü geçen Kararname'ye Geçici Maddeler eklenmesi; 23/5/1972 tarihli ve 1589 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca 16/02/1973 tarihinde kararlaştırılmıştır.

MADDE 1

36 ncı maddenin ortak hükümler kısmının (A) bendinin 1327 sayılı Kanunla değişik (b) ve (c) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Yüksek öğrenimlerini tamamladıktan sonra Devlet Memurluğuna girmeden önce yüksek Öğrenim üstü master derecesi almış olanlara iki kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlarla meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.

Yüksek öğrenim üstü master derecesini alıp kademe ilerlemesinden yararlanan, memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde, doktora nedeniyle uygulanacak derece yükselmesi, master derecesi dolayısıyla verilen kademeler mahsup edilmek suretiyle uygulanır.

c) Devlet memurluğu sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi alanlara bir, tıpta uzmanlık belgesi alanlarla meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara iki kademe ilerlemesi uygulanır.

Yüksek öğrenim üstü master derecesini alıp kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı taktirde, doktora dolayısıyla sadece bir kademe ilerlemesi verilir.”

MADDE 2

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 61 inci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İstisnaî memurluklara atananlara bu kanunun uygulanacak hükümleri

MADDE 61

60 ıncı madde gereğince istisnaî Devlet Memurluklarına atananlar hakkında bu kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır.

Ancak, istisnaî bir memuriyet kadrosuna atananlar, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında bu kanunun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine dair hükümleri uygulanır.

Şu kadar ki, Başbakanlık ve Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerine, valiliklere, büyükelçiliklere, elçiliklere, daimî temsilciliklere atananların, atandıkları derecelerde geçirdikleri süreler, kazanılmış hak sayılmamak şartıyle, kademe ilerlemesinde (üst dereceye atanmaları halinde 161 inci maddenin A bendi uyarınca) değerlendirilir.”

MADDE 3

2 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 74 üncü madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri

MADDE 74

Memurların bu kanuna tabi kurumların birinden diğerine, istekleri ve kurumlarının muvafakati ile kazanılmış aylık dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle veya daha aşağı derecelere nakilleri mümkündür.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.

Devlet Personel Dairesi Kurulması hakkındaki 15/12/1960 tarihli ve 160 sayılı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tesbit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.”

MADDE 4

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 76 ncı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:

“Memurların istekleri ile, kurumlarında kazanılmış Hak derecelerinden daha aşağı derecede aynı veya başka yerlerdeki görevlere atanmaları da mümkündür.

Daha aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tesbit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.”

MADDE 5

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 86 ncı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler, lüzum görüldüğü takdirde, memurlara ücretsiz olarak vekâleten gördürülebilir.”

MADDE 6

1327 sayılı Kanunla değişik 161 inci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Derece değişikliğinde verilecek aylık

MADDE 161

Derece yükselmesi veya daha aşağı bir dereceye atama halinde:

A) Bulunduğu dereceden bir yukarı dereceye yükselmeye hak kazanan memur:

a) Yeni girdiği derecenin ilk kademe göstergesine,

b) Yeni girdiği derecenin ilk kademe göstergesine tekabül eden aylık, alt derecede iktisabettiği göstergeye tekabül eden aylıktan az veya ona eşit ise, iktisabettiği göstergeden yüksek olan ilk kademenin göstergesine,

tekabül eden aylığı alır.

B) Kazanılmış hak derecelerinden daha aşağı bir dereceye atanan memur;

a) Atandığı derecede eski derecesinde almakta olduğu kademe göstergesine,

b) Atandığı derecede eşit gösterge yoksa, eski gösterge rakamını aşmamak kaydı ile en yakın kademe göstergesine,

tekabül eden aylığı alır.”

MADDE 7

2 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile değişik 167 nci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Derece değişikliğinde aylığa hak kazanma

MADDE 167

Derece yükselmesinde veya daha başağı derecelere atamada memur, yükseldiği veya atandığı derecenin görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161 inci maddeye göre kazandığı kademe aylığını alır.”

MADDE 8

209 uncu madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 209

Devlet Memurları ile eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmî veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmî tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır.

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı (Millî Savunma Bakanlığında görevli personel için bu Bakanlık) tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca onaylanan raporlara göre yurt içinde tedavilerinin mümkün olmadığı anlaşılan Devlet Memurları tedavi için yurt dışına gönderilirler. Bu memurların yol ve tedavi giderleri kurumlarınca ödenir.

Yurt dışında:

a) Sürekli görevde bulunan memurlarla eşlerinin, bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımına müstebak çocuklarının,

b) Geçici görev, bilgi ve görgülerini artırmak veya staj yapmak üzere, yurt dışına gönderilen memurların,

Hastalanmaları ve mahallî usule göre tedavilerine lüzum gösterilmeleri halinde tedavi giderleri kurumalarınca karşılanır. Ancak, (a) ve (b) fıkraları kapsamına girenlerin (Geçici görevliler hariç), Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra Maliye Bakanlığınca tesbit olunan esaslar dairesinde bulundukları ülkelerdeki uygulamalara göre kurmaları tarafından mahallinde sigorta ettirilmeleri mümkündür. Bu takdirde, ilgililerin sigorta primleri kurumlarınca karşılanır, kendilerine ayrıca tedavi giderleri ödenmez.”

MADDE 9

1327 Sayılı Kanunla değişik geçici 12 nci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Memuriyet dışında sağlık hizmetleri ve teknik hizmetlerde çalışmış olanların geçmiş hizmetlerinin değerlendirilmesi

GEÇİCİ MADDE 12

Halen sağlık hizmetleri ve teknik hizmetlerde çalışmakta olanların Devlet memuriyeti dışında geçen bu nitelikteki hizmetleri, sınıfların tesisi ile ilgili 36 ncı maddenin II nci teknik hizmetler sınıfı ve III ncü sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri bölümündeki esaslara göre değerlendirilir.

Bu değerlendirme, aynı şekilde parlâmentoda bulunan sağlık ve teknik hizmet sınıfları mensupları için de uygulanır.

Yapılacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemez. Ancak bu intibaklarda ek geçici 2 ve ek geçici 3 üncü madde hükümleri saklıdır.”

MADDE 10

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik Ek geçici 2 nci maddenin E bendinin VIII.No'lu fıkrasının sonuna aşağıdaki IX No'lu fıkra eklenmiştir.

“IX- Kanunlarında belirli bir başlangıç derecesi tesbit edilen memuriyetlere, bu derecenin üzerinde bir kazanılmış hak derecesini başka görevlerde ikraz ettikten sonra, başlangıç derecesi ile atanmış olanların, atanılan dereceye eşit ve yukarı derecede (üç yıldan çok olmamak üzere),”

MADDE 11

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik Ek geçici 3 ncü maddenin A bendinin IX No'lu fıkrasının sonuna aşağıdaki X No'lu fıkra eklenmiştir.

“X- Kanunlarında belirli bir başlangıç derecesi tesbit edilen memuriyetlere, bu derecenin üzerinde bir kazanılmış kak derecesini başka görevlerde ikraz ettikten sonra, başlangıç derecesi ile atanmış olanların, atanılan dereceye eşit ve yukarı derecede (üç yıldan çok olmamak üzere),”

MADDE 12

2 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile değiştirilen ek geçici 4 üncü madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“EK GEÇİCİ MADDE 4

Bu Kanununun yürürlüğe girdiği tarihte 4/10195 Sayılı Kararnameye bağlı Muayyen ve Muvakkat Müddetli Hizmetlerde Çalıştırılacak Yevmiyeli Personel Yönetmeliği gereğince istihdam olunanlardan:

a) 36 ncı maddede yazılı Teknik Hizmetler Sınıfına girmek niteliğinde olanların, 87 nci maddede sayılan kurumlarda geçen Teknik Hizmetlerinin sözü geçen yönetmeliğin 5 inci maddesinde sözü edilen başarılı yılları ile yine aynı kurumlarda aynı yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarikten önce ve sonra geçen teknik hizmet süreleri, okul dönemi dahil yedek subaylık süreleri (daha önce değerlendirilmemiş olmak şartiyle yedek subay öğretmenlik süreleri) memuriyette geçmiş sayılarak bu sürelerin toplamı, söz konusu kurumlarda hizmete ilk defa başladıkları tarifteki öğrenim durumları ve 36 ncı maddenin teknik hizmetler için tespit olunan başlangıç dereceleri esas alınmak ve her üç yıl için 1 derece verilmek suretiyle değerlendirilerek bulunan aylık derecelerine,

b) Öğrenim durumları itibariyle 36 ncı maddede yazılı Teknik Hizmetler Sınıfına girmek niteliğinde olup, diğer sınıflardan birine intibakı gerekenlerin (a) fıkrası hükmüne göre bulunan aylık derecelerine,

c) Öğrenim durumları itibariyle 36 ncı maddede yazılı teknik hizmet sınıfına girmek niteliğinde olmıyanların, 87 nci maddede sayılan kurumlarda yevmiyeli teknik personel statüsünde ge¬çen başarılı hizmet yılları, okul dönemi dahil yedek subaylık süreleri, (daha önce değerlendirilmemiş olmak şartiyle yedek subay öğretmenlik süreleri) memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin toplamı söz konusu kurumlarda hizmete ilk defa başladıkları tarihteki öğrenim durumları için 3656 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre tesbit olunan başlangıç dereceleri esas alınmak ve her üç yıl için bir derece verilmek suretiyle değerlendirilerek bulunan aylık derecelerine,

d) Fiilen teknik hizmet yapmakla beraber 36 ncı maddedeki Teknik Hizmetler Sınıfına girebilmek için öngörülen teknik eğitim şartını haiz bulunmayanlardan ortaokul ve lise derecesinde öğrenim görmüş olanların bu öğrenim derecelerinin dengi teknik Öğrenim derecesi, ilkokul öğrenimi görmüş olanların ise ortaokul dengi teknik öğrenim derecesi esas alınmak ve (c) fıkrasında sayılan hizmet sürelerinin her üç yılı için bir derece verilmek suretiyle bulunan aylık derecelerine,

İntibakları yapılır.

e) Tutarlıdaki fıkraların kapsamına girenlerden çeşitli teadül ve barem kanunlarına göre evvelce belirli bir barem veya emeklilik derecesini kazanılmış hak olarak elde etmiş olanların aylık dereceleri, bu dereceler başlangıç alınmak suretiyle tesbit olunur.

Haklarında emeklilik hükümleri uygulandıktan sonra 4/10195 Sayılı Kararnameye bağlı yönetmelik hükümlerine göre çalışmış olanların bu sürelerinin intibakta değerlendirilebilmesi için yevmiyelerinin otuz günlük tutarının emeklilik keseneklerine esas aylıklarına eşit veya bunun üzerinde olması şarttır.

Ancak, bunların evvelce değerlendirlmemiş olmak şartiyle ek geçici 2 nci maddenin (E) bendinde ve ek geçici 3 üncü maddenin (A) bendinin 2 nci fıkrasında sayılan statü veya görevlerde geçmiş hizmetleri söz konusu maddelerdeki esaslar dairesinde ayrıca değerlendirilir.

f) (a) bendine göre intibakı yapılanlardan 36 nci maddedeki Teknik Hizmetler Sınıfının (d) ve (e) fıkralarında sayılıp da haklarında geçici 12 madde hükümleri uygulanmayanların, 87 nci maddede belirtilen kurumlar dışındaki özel kurumlarda geçen veya serbest olarak yapılan teknik Hizmetleri toplamının 3/4 ü memurlukta geçmiş sayılarak yukarıdaki süreye eklenir. Ancak; bu şekilde eklenecek hizmet süresi 12 yılı geçemez.”

MADDE 13

Devlet Memurları Kanununun 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik Ek geçici 13 üncü maddesine aşağıda fıkra eklenmiştir.

“Bu madde kapsamına giren Kuruluşların 29/7/1960 tarihli ve 37 sayılı kanun kapsamına girmeyen teknik bünyeye dahil stajyer, uzman memur, uygulatıcı uzman memur ve sanatkârları hakkında ek geçici 12 inci maddenin (B) bendi hükmü uygulanır.”

MADDE 14

2 sayılı Kanun Hükmündeki kararname ile değişik ek geçici 14 üncü maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Bu madde hükümleri Devlet Senfoni Orkestrası personeli hakkında da uygulanır."

MADDE 15

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik Ek geçici 15 inci maddenin 1 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ek geçici 12, 13 üncü maddelerde yazılı personelin emeklilik, 13 üncü maddenin son fıkrası ve 14 üncü maddede yazılı personelin aylık bakımından intibakında bu maddelerin başlangıç dereceleri esas alınmak suretiyle ve söz konusu maddelerde yazılı görevlerde geçirdikleri sürelerin her yılına bir kademe ilerlemesi ve her üç yılına bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Şu kadar ki, bu suretle yapılacak değerlendirme sonunda bulunacak derece ve kademeler ilgililerin 30/11/1970 tarihindeki emeklilik ve aylık bakımından kazanılmış hak olarak aldıkları derece ve kademeden aşağı olamaz.”

MADDE 16

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik ek geçici 28 inci maddenin birinci fıkrası, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“36 ncı maddenin genel hükümleri kısmının (A) bendinin (e) fıkrasında sayılan Devlet Memurlarından Bakanlık ve bağımsız genel müdürlük müfettişi, Kaymakam, Maliye Bakanlığı hesap uzmanı, Maliye Bakanlığı bankalar yeminli murakıbı ve Dışişleri Bakanlığında başkâtip ünvanını söz konusu fıkrada belirtilen şartlarla alan veya bu şartlarla alınacak unvanları bir defaya mahsus olmak üzere ihraz imkânını sağlayan özel kanun hükümlerine dayanarak almış bulunanlar ile 87 nci maddede sayılan kurumlarda çalışmakta olup evvelce bu unvanları aynı şartlarla elde etmiş olanlara bir üst derece verilir. Verilecek bu üst derece, önceki maddelere göre bulunan intibak derecesine eklenmek suretiyle değerlendirilir. Bunların eski derecelerinde bulundukları kademede geçen süreleri üst derecede intibak ettirildikleri kademede geçmiş sayılır.”

MADDE 17

Ek geçici 29 uncu madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Doktora, master ve uzmanlık yapanların intibaklarında değerlendirilecek süreler

EK GEÇİCİ MADDE 29

Yüksek öğrenimlerini tamamladıktan sonra Devlet memurluğuna girmeden önce yüksek öğrenim üste master derecesi almış olanlara iki kademe ilerlemesi, kendi, mesleki dallarında doktora yapmış olanlardan bu öğrenimleri dolayısıyle kıdem almamış olanlarla, Devlet memurluğu sırasında ücretsiz izin almak suretiyle kendi mesleki dallarında doktora yapmış olup ücretsiz izin süresince kıdemleri ilerlememiş bulunanlara, bir derece yükselmesi uygulanır.

Devlet memurluğu sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlara bir, kendi mesleki dallarında doktora yapanlar ile tıpta uzmanlık belgesi alanlara, iki kademe ilerlemesi uygulanır.

Yukarıdaki fıkralara göre tıpta uzmanlık belgesi alanlar ile doktora yapanlar hakkında uygulanacak iki kademe ilerlemesi veya bir derece yükselmesi, master derecesi dolayısiyle yararlanılan kademe ilerlemesi mahsup edilmek suretiyle uygulanır.”

MADDE 18

1327 sayılı Kanunun 90 ncı maddesi ile getirilen ek geçici maddelere aşağıdaki ek geçici/madde eklenmiştir.

“EK GEÇİCİ MADDE 49

Ek geçici 8 nci madde kapsamına girenlerden 30/11/1970 tarihinden önce yüksek öğrenimlerini tamamlamış ve hizmete başlamış olanların onbirinci derecede geçirdikleri kanunî yükselme süreleri ile master ve doktora yapanların girdikleri ilk derecelerde geçirdikleri süreleri 30/11/1970 tarihindeki hukuki durumları esas alınarak, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi, kanunî yükselme sürelerinden artan kısmı ise üst derecede intibak ettirildikleri kademede sayılmak suretiyle değerlendirilir.

Bu suretle değerlendirilecek süreler; hizmete girmeden önce yüksek öğrenimlerini tamamlıyanlar ile hizmet sırasında dört yıllık yüksek öğrenimlerini tamamlıyanlarda iki yılı ve hizmet sırasında dört yıldan az süreli/öğrenimi tamamlayanlarda bir yılı geçemez.

Yüksek öğrenimlerini tamamladıktan sonra memuriyete girenlerin 3656 sayılı Kanunun 3 ncü maddesine göre onikinci derecede geçirdikleri surelerinden ençok altı ayı, değerlendirmede ayrıca nazara alınır.”

MADDE 19

2 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici 3, 4 ve 5 inci maddeler eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3

Bu Kararname ile getirilen intibak hükümlerine ait işlemlerin 1/6/1973 tarihine kadar tamamlanamaması halinde yeni intibak çizelgelerinin tanzimini müteakip gerekli tediye ve kesinti işlemleri yapılmak kaydiyle aylıkların geçici 2 nci maddenin 1 inci fıkrası uyarınca ödenmesine devam olunur.

İntibak işlemleri tamamlanan dairelerde, Devlet memurları Kanunu ve 1973 yılı Bütçe Kanununun kadrolara ilişkin hükümlerine göre kadro işlemleri tamamlanıncaya kadar aylıklar, intibak çizelgelerine müsteriden yeni derece ve/kademeler üzerinden ödenir.

Ancak intibak ve kadro işlemlerinin tamamlanması 1/10/1973 tarihini geçemez.

Kurumların yurt dışı kuruluşlarına dahil kadrolarda görevli Devlet Memurları hakkında intibak bükümlerinin uygulanması sonucunda ulaştıkları dereceleri, yurt dışı görevlerine ilişkin kadro derecesini aşanlar hakkında 161 inci maddenin (D) bendine göre işlem yapılır. Bu gibilerin yurt dışı aylıkları mezkûr maddeye göre tedbir edilecek aylıklarına yurt dışı emsaller uygulanmak suretiyle bulunur. Bu suretle tesbit olunacak aylık tutarlarına tekabül eden döviz miktarı (yurt dışı emsallerde bir değişiklik yapılmadıkça) 31/5/1973 tarikinde aldıkları döviz miktarını geçemez.

Bu kadarki, bu şekilde ödeme yapılması ilgililerin intibak ettirildikleri derece ve kademeden emeklilik kesenekleri ödemelerine ve bu derece emeklilik yönünden kademe ilerlemesi yapmalarına engel teşkil etmez.

GEÇİCİ MADDE 4

A) Bu Kararname ile getirilen intibak hükümlerinin uygulanması sonunda Devlet Memuruna;

a) Ulaştıgı derece 31/5/1973 tarihinde işgal etmekte olduğu kadro derecesinin üstünde olduğu takdirde bu kadroda değişiklik yapılmaksızın ulaştığı derece ve kademeden,

b) Ulaştığı derece 31/5/1973 tarifinde işgal etmekte olduğu kadro derecesine eşit olduğu takdirde bu derece ve bulunacak kademeden,

aylık ödenir.

Şu kadar ki, durumları (a) fıkrasına uyanlardan, 31/5/1973 tarihinde almakta oldukları aylıkların derece ve kademesinin göstergesi daha yüksek olanlara, ulaştıkları derecedeki bu göstergeye eşit veya en yakın göstergeye tekabül eden kademenin aylığı, kazanılmış hak oluncaya kadar ödenmeye devam olunur.

B) Ulaştığı derece 31/5/1973 tarihinde işgal etmekte olduğu kadro derecesinin altında olan Devlet hamuru hakkında bu Kararnamenin geçici 2 nci maddesine göre işlem yapılır.

(A) fıkrasının kapsamına girip de kadrolarının üstündeki bir dereceden aylık ödenenleri;

a) Ödemeye esas olan derecelerinde, genel hükümlere göre, kademe ilerlemesi yapmaları,

b) 68 inci maddedeki derece yükselmesi için öngörülen şartları ihraz etmeleri ve üst derecede boş kadronun bulunması halinde, üst dereceye yükselmeleri,

caizdir.

GEÇİCİ HADDE 5

Ek geçici 8 inci madde kapsamına girenlerin ek geçici 49 uncu madde gereğince yapılacak değerlendirmeler de dikkate alınarak 1/12/1970 tarihi ile 1/6/1973 tarihi arasında geçen başarılı hizmet süreleri, ilgililerin 30/11/1970 tarihi itibariyle intibak ettirilecekleri derece ve kademeler üzerine eklenerek derece ve kademe verilmek suretiyle değerlendirilir.

Bu değerlendirmeden sonra kanunî bekleme sürelerinden artan süreler, üst derecede dikkate alınır.

Bu kadar ki, haklarında bu Kararname hükümlerinin uygulanması sonucunda (her ne suretle olursa olsun görevinden ayrılmış bulunanlar dahil) lehe doğan durumlar dolayısiyle 1/3/1970 tarihinden 1/6/1973 tarihine kadar geçen süre için bir fark ödemesi yapılmaz.”

Yürürlük

MADDE 20

Bu Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 21

Bu Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.