Printing Options: PDF - Save / print (WORD)
Display setting:
Hide article links (suitable for copying the text)

Consolidated text - not in effect (Version: 2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Hukuk ve Tıp Fakülteleri hariç, İzmir Bakırçay Üniversitesinin önlisans ve lisans programlarındaki kayıt, eğitim-öğretim ile ölçme ve değerlendirme usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Hukuk ve Tıp Fakültesi hariç, İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı birimlerde yürütülen önlisans ve lisans eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi, ölçme ve değerlendirme, diploma ve ayrılma işlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü, 44 üncü, 45 inci ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte yer alan;

a) Akademik kurul: İlgili programda fiilen eğitim-öğretim görevi yapan öğretim elemanlarından oluşan ve ilgili bölüm yahut program başkanının başkanlık ettiği kurulu,

b) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): İş yüküne dayalı Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Birim: İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

ç) Çift anadal programı: Başarı şartını ve Senato tarafından belirlenen diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı,

d) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğrenim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere kayıtlı bulunduğu fakültenin veya meslek yüksekokulun yahut bölümün ya da anabilim dalının veya programın önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

e) Değişim programları: Yurt içi ve yurt dışı iki yükseköğretim kurumu arasında düzenlenen protokol çerçevesinde kurumların birine kayıtlı olan öğrencilerin kısa süreli olarak diğer kurumda eğitim görmelerini ve bir kurumdan alınan derslerin diğer yükseköğretim kurumunda eşdeğer olarak kabul edilebilmesini öngören programı,

f) Dekan: İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı ilgili fakülte dekanını,

g) Ders kataloğu: Öğrencilerin derse devam durumlarının ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına katılmaya ve yarıyıl harf notuna katkısı; sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve benzeri çalışmalar ile bunların yarıyıl harf notuna katkısı ve varsa yarıyıl sonu sınavına katılma koşullarını gösteren ve öğrencilere ilanen bildirilen kataloğu,

ğ) Eğitim birimi: İlgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

h) Fakülte: Hukuk ve Tıp Fakültesi hariç, İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı fakülteleri,

ı) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulu, yüksekokul veya meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

i) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

j) Kanun: 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununu,

k) Kurumlar arası yatay geçiş: Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayımlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılan geçişi,

l) Meslek Yüksekokulu: İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarını,

m) Müdür: İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı meslek yüksekokulu müdürünü,

n) Ortak diploma programları: Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ortaklaşa yürütülecek lisans eğitimine yönelik ortak diploma programını,

o) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

ö) Program: Eğitim-öğretim süreleri iki ila altı yıl olarak düzenlenmiş ve bölümler altında yapılandırılmış eğitim-öğretim alanlarını,

p) Rektör: İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörünü,

r) Senato: İzmir Bakırçay Üniversitesi Senatosunu,

s) Staj: Öğrencinin eğitim-öğretim dönemi veya yaz tatili sırasında değişik kurum ve kuruluşlarda yaptığı, edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri pekiştirmeye yönelik dersi,

ş) Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesini,

t) Üniversite Yönetim Kurulu: İzmir Bakırçay Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

u) Yan dal programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin, Senato tarafından belirlenen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge yan dal sertifikası alabilmelerini sağlayan programı,

ü) Yarıyıl: Eğitim-öğretim yılının en az on dört haftalık iki döneminden her birini,

v) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

y) Yüksekokul: İzmir Bakırçay Üniversitesine bağlı yüksekokulları,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci İşleri, Katkı Payı ve Öğrenci Kayıt İşlemleri

Öğrenci işleri

MADDE 5

(1) Öğrencilere ilişkin kayıt, kayıt yenileme, ilişik kesme, nakil yoluyla kabul edilme, intibak, diploma programı değiştirme, derse yazılma, yatay ve dikey geçişler, ölçme ve değerlendirme uygulamaları, notlandırma ve benzeri her türlü işlemler, kayıt oldukları birimce yapılır. Bunlardan gerekli görülenler geçici veya daimi olarak Rektörlükçe merkezi surette yürütülebilir.

Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti

MADDE 6

(1) 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, dönem başlarında akademik takvimde belirtilen tarihlerde ödenir.

(2) Mazeretleri ilgili birim yönetim kurulunca kabul edilenler hariç, süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler o dönem için kayıt yaptıramaz, yeniletemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.

(3) Eğitim ve öğretim başladıktan sonra, öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini yatırmış olan, ancak Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olanların o yarıyılda ödemiş oldukları öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti iade edilmez.

(4) Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini kısmen ya da tamamen yatırdıktan sonra, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi çıkıp, katkı payı ödemesi yapılan öğrencilerin ödedikleri katkı payı veya öğrenim ücretleri iade edilir.

(5) Öğrenci değişim programlarına, ortak programlara ve benzer programlara katılan öğrencilerin katkı paylarının veya öğrenim ücretlerinin nasıl ödeneceği üniversiteler arasındaki ikili anlaşmalarla belirlenir.

Ön ve kesin kayıt

MADDE 7

(1) Örgün öğretim programlarını kazanan adaylar, Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süreler içinde, internet üzerinden ön kayıt yaptırdıktan sonra kayıt için istenen belgeler ile kayıt bürolarına bizzat başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar.

(2) Üniversitenin önlisans veya lisans programlarına kayıt olabilmek için ortaöğretim kurumlarından mezun olmak, ÖSYM’nin yaptığı sınavda gereken puanı almak, 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesi ve ilgili diğer mevzuatın aradığı koşulları taşımak, başka bir yükseköğretim kurumunun örgün önlisans ve lisans programında kayıtlı olmamak ve gereken hallerde öğretim ücreti veya katkı payını ödemek gerekir.

(3) Kayıt için adaylardan istenen belgelerin aslı veya noter yahut Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.

(4) Kesin kayıt başvuruları bizzat yapılır ve posta ile başvuru kabul edilmez. Ancak belgelenebilir mazereti ilgili birimce kabul edilen adaylar, kayıtlarını kanuni temsilci veya belirlediği vekil aracılığı ile de yaptırabilir.

(5) Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Ancak, ilgili kurumların internet sayfalarından sorgulama yapılamaması durumunda adaydan gerekli belgeler istenir.

(6) Üniversiteye kesin kabul kayıt işlemlerini süresi içinde yaptırmayan öğrenci adayları, Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılırlar ve herhangi bir hak iddia edemezler.

(7) Eksik belge ile kayıt yapılamaz.

(8) Kesin kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan, yalan beyanda bulunan veya Üniversiteye giriş sınavında sahtecilik yaptığı belirlenen kişinin kaydı, kayıt tarihi itibarıyla iptal edilir ve hakkında cezai işlemler başlatılır. Bu kişi Üniversiteden ayrılmışsa kendisine verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilir. Bu durumda olanlar, öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır ve öğrencilikle ilgili haklardan yararlanamazlar. Sahtecilik ve yalan beyanda bulunanların, yatırmış olduğu öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri geri ödenmez.

Yurt dışı ortak program öğrencilerinin kaydı

MADDE 8

(1) Üniversitenin yurt dışındaki bir üniversite ile ortak düzenleyeceği programlara ait öğrencilerin kayıt işlemleri; 6/10/2016 tarihli ve 29849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Yükseköğretim Kurumlarının Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim Öğretim Programlarına Dair Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu kararları uyarınca yürütülür.

Yabancı uyruklular

MADDE 9

(1) Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin, önlisans ve lisans programlarına kesin kayıt yaptırabilmesi için ilgili mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

Öğrenci kimlik belgesi düzenlenmesi, yitirilmesi, iadesi

MADDE 10

(1) Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilere öğrenci kimlik belgesi düzenlenir. Kimlik belgesinde öğrenciyi tanıtıcı bilgiler yer alır.

(2) Kimlik belgesinin yitirilmesi halinde yenisinin verilebilmesi için keyfiyetin yerel veya ulusal bir gazetede ilan edilmesi ve bu ilanın bir dilekçe ekinde ilgili öğrenci bürosuna sunulması gerekir. Bu durumda öğrenciye Rektörlükçe belirlenen bedel karşılığında yeni bir öğrenci kimlik kartı verilir.

(3) Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olanların öğrenci kimlik kartları geri alınır ve dosyalarında saklanır.

Kayıt yenilenmesi

MADDE 11

(1) Kayıt yenileme, öğrencinin akademik takvimde belirtilen süreler içinde ders alma işlemini tamamlayarak, katkı payını veya öğrenim ücretini ödemesi suretiyle gerçekleşir.

(2) Üniversite öğrencileri her yarıyıl Senato tarafından belirlenen tarihlerde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar.

(3) Kayıt takvimi ve kayıt prosedürü bir önceki yarıyılın son haftasında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilan edilir.

(4) İlan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler, kayıt bitim tarihinden sonra bir hafta içerisinde gecikmeli kayıt yaptırırlar. Gecikmeli kayıt koşulları ve usulü Senato tarafından belirlenir.

(5) Kayıt yenilenmeyen yarıyıl, öğretim süresinden sayılır. Kaydını yenilemeyen öğrenciye o yarıyıl içinde herhangi bir öğrenci belgesi verilmez ve bu öğrenci öğrencilik haklarından yararlanamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfındaki Öğrencilerin Durumu

Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bölümlerde lisans öğrenimine başlanması

MADDE 12

(1) Kayıt olan öğrenciler, Üniversite tarafından düzenlenen ve tarihi sınavdan en az on beş gün önce ilan edilen yabancı dil yeterlilik ve muafiyet sınavına alınırlar.

(2) Güz yarıyılı başlangıç tarihine kadar Üniversite Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası sınavlarda, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgeleyenler ile bu tarihe kadar Üniversite tarafından açılan yabancı dil yeterlilik ve muafiyet sınavlarından birinde başarılı olanlar, ilgili yönetim kurulu kararı ile önlisans veya lisans öğrencisi olurlar ve öğrenimlerine başlarlar.

(3) Söz konusu sınavlarda başarısız olanlar, Üniversitenin Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönergesi çerçevesinde yabancı dil hazırlık öğretimine devam ederler.

Yabancı dil yeterlilik ve muafiyet sınavında başarısız olan öğrencilerin durumu

MADDE 13

(1) Yüksekokulun yabancı dil hazırlık öğretiminin yabancı dil yeterlilik ve muafiyet sınavında başarısız olan öğrenciler isterlerse, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve Üniversitenin Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönergesi uyarınca, yabancı dil öğretiminin zorunlu olmadığı üniversitelere yatay geçiş için başvuru yapabilirler.

(2) Bunun dışındaki durumlarda, yatay geçiş için de başvuruda bulunmayan adayların Üniversite ile ilişikleri kesilir.

Üniversitenin yabancı dil hazırlık programı olan diğer bir bölümüne kayıt

MADDE 14

(1) Yabancı dil hazırlık programını başarı ile tamamlayarak Üniversite lisans öğrencisi iken yeniden ÖSYM’nin yaptığı sınava girip Üniversitenin başka bir yabancı dil hazırlık programının tamamlanmasını gerektiren lisans programına yerleştirilen öğrencilerde, yabancı dil yeterlilik şartı aranmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Danışmanlık ve Ders Seçme İşlemleri

Danışmanlık

MADDE 15

(1) Her öğrenci için bölüm tarafından bir öğretim elemanı danışman olarak teklif edilir ve ilgili yönetim kurulunca atanır.

(2) Danışman, öğrenciyi izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu önlisans ve lisans öğretimi programı çerçevesinde öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öğrenciye tavsiyelerde bulunur.

(3) Öğrenci, yarıyıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini seçer ve sonra danışmanın onayı ve öğrenci bilgi sistemi üzerine aktarılacak danışman görüşü ile kayıt tamamlanır.

(4) Danışman öğretim üyeleri öğrenci görüşme saatlerini ilan eder.

(5) Geçerli bir mazereti nedeniyle Üniversitede bulunamayacak olan danışman bu durumu bir yazı ile ilgili bölüm başkanlığına bildirir. Bölüm başkanı, bu danışman yerine geçici olarak kayıt süresince bir öğretim üyesini görevlendirir ve bunu ilgili öğrencilere duyurur.

Ders yükü

MADDE 16

(1) Bir öğrencinin bir dönemde alabileceği azami kredi toplamı onun ders yükünü oluşturur.

(2) Ders yükü, yarıyıl uygulamasında bir yarıyılda, yıl esası uygulamasında  ise bir yılda tanımlanmış zorunlu ve seçmeli derslerin toplam kredi yükünü geçemez.

(3) Ders yükü;

a) Öğrencinin talebi ve danışmanın onayı ile genel not ortalaması en az 2,50 olan öğrenciler için kredisine bakılmaksızın en fazla bir ders,

b) Öğrencinin talebi ve danışmanın onayı ile genel not ortalaması en az 3,00 olan öğrenciler için kredisine bakılmaksızın en fazla iki ders,

artırılabilir.

Alttan ders alma

MADDE 17

(1) Öğrenci, öncelikle hiç almadığı ya da devam şartını sağlamadığı zorunlu derslere kayıt olmak zorundadır.

(2) Bu dersler farklı dönemlerden ise, en alttaki dönem derslerinden başlamak şartı ile bulunduğu dönemin derslerine kayıt olur.

Seçmeli dersin açılmaması

MADDE 18

(1) Bir seçmeli derse kayıt yapan öğrenci sayısının on beş kişiden az olması veya dersin başka nedenlerle açılmaması durumunda, akademik takvimde belirtilen ders ekle-bırak döneminde kaydı iptal edilen öğrencilerin açık bulunan seçmeli derslere kaydı, danışmanın görüşü alınarak bilgi sistemi üzerinden yapılır.

Ders çakışması

MADDE 19

(1) Derslerin çakışması, öğrencinin kayıt yaptırdığı derslerin ders programında aynı saatlere denk gelmesidir.

(2) Öğrenciler, çakışan derse kayıt yapamaz.

(3) Ancak, dönemin ilk haftasında öğrencinin başvurusu ile bölüm başkanlığının uygun görüşü ve yönetim kurulu kararı ile programında çakışan dersi, farklı şubelerden ya da bölümlerden mevcut olduğu takdirde oradan alabilir.

Ders ekleme ve çıkarma

MADDE 20

(1) Yarıyıl kaydını tamamlayan öğrenci, akademik takvimde belirtilen ders ekle-bırak tarihlerinde, ders ekleme ve bırakma değişikliğini danışmanı ile birlikte yapar ve ders kayıt onayını alır.

Ders notu yükseltme

MADDE 21

(1) Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, (DC) ve (DD) ile başardıkları dersleri tekrar alabilirler.

(2) Tekrarlanan derste, alınan en son not geçerlidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çift Ana Dal, Yan Dal ve Geçiş İşlemleri

Yatay geçiş

MADDE 22

(1) Üniversite içinden veya dışından Üniversite birimlerine yapılacak her türlü yatay geçiş, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

(2) Yatay geçişler, ilan edilen kontenjanlarla sınırlı olup intibak işlemleri bu Yönetmelikte belirlenen kurallara uygun olarak ilgili eğitim birimlerinin kurulları tarafından yapılır.

(3) Üniversite içinden yapılacak yatay geçiş kontenjanları, ilgili yönetim kurulunun teklifi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(4) Üniversite dışından yapılacak yatay geçişler için kontenjanlar ise, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. İntibak işlemleri, Üniversitenin Muafiyet ve İntibak Yönergesi hükümlerine göre yapılır.

(5) Bu Yönetmelik uyarınca, Yabancı dilde hazırlık gerektiren bölümlere yatay ve dikey geçiş yapacak öğrencilerin durumu Üniversitenin Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönergesine göre belirlenir.

Dikey geçiş

MADDE 23

(1) Üniversitenin lisans programlarına başvuran dikey geçiş öğrencileri, ÖSYM tarafından yerleştirilir.

(2) Dikey geçiş öğrencilerinin kayıt usul ve işlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

Yan dal programı

MADDE 24

(1) Yan dal programı, herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerin, kendi lisans programlarına ek olarak diğer bir programdan eş zamanlı ders almasını sağlayan programdır.

(2) Yan dal programı, ayrı bir lisans programı olarak düzenlenmez.

(3) Yan dal programı ile ilgili usul ve esaslar Üniversitenin Yan Dal ve Çift Ana Dal Yönergesindeki esaslara göre belirlenir.

Çift ana dal programı

MADDE 25

(1) Çift ana dal programı, başarı koşulunu ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin Üniversitenin iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

(2) Çift ana dal programı ile ilgili usul ve esaslar Üniversitenin Yan Dal ve Çift Ana Dal Yönergesindeki esaslara göre belirlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Muafiyet İşlemleri ve İntibak

Muafiyet talebi

MADDE 26

(1) Kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan alıp başarılı oldukları derslerden muaf olmak için talepte bulunabilirler.

(2) Muafiyet için gerekli koşullar ve uygulama esasları, Üniversitenin Muafiyet ve İntibak Yönergesine göre belirlenir.

(3) Muafiyet için akademik takvimde belirtilen süre içinde muafiyet isteğini içeren bir dilekçe ve durumlarını gösterir belgelerin onaylı suretleri ile kayıtlı oldukları birime başvururlar.

(4) Muafiyet talebi, ilgili birim muafiyet ve intibak komisyonu tarafından Muafiyet ve İntibak Yönergesi çerçevesinde öğrencilerin bütün öğrenimini kapsayacak şekilde bir defaya mahsus olmak üzere değerlendirilir. Nihai sonuç, ilgili yönetim kurulu tarafından öğrenci işleri daire başkanlığına ve öğrenciye bildirilir.

Öğrencilerin muaf sayıldıkları derslerde aldıkları notlar

MADDE 27

(1) Öğrencilerin muaf sayıldığı derslerden aldıkları notlar, ders kaydı ile ilgili esaslar çerçevesinde değerlendirilir ve (MU) harflendirmesi ile birlikte uygun not verilerek gösterilir.

(2) Muafiyet tanınan dersler ikinci kez alınamaz.

(3) Üniversitede öğrenci iken veya ayrıldıktan sonra merkezi yerleştirme sınavıyla yeniden kayıt hakkı elde eden öğrenciler ile yatay geçiş yapan öğrencilerin en çok beş yıl önce alıp başarılı oldukları derslerden muaf olabilirler.

(4) Bu durumda, öğrencinin muaf olduğu derslerdeki notu, sunduğu belgelerden tespit edilebildiği takdirde, yönetim kurulu kararıyla ağırlıklı genel not ortalamasına dahil edilir.

Kayıt donduran öğrencilerin ders muafiyeti

MADDE 28

(1) Eğitim-öğretim başlamadan önce kayıt dondurma talebi kabul edilen öğrencilerin muafiyet işlemleri, kayıt dondurma süresi bitimini takip eden yarıyılda yapılır.

(2) Muafiyet işlemleri, son öğrenim görülen yükseköğretim kurumundan alınan derslere göre yapılır.

Yabancı uyrukluların ders muafiyeti

MADDE 29

(1) Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) diploması almış olan ve Üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde verilen Türk Dili derslerinden muaftırlar.

Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması ve intibak

MADDE 30

(1) Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması ve intibak işlemleri, Üniversitenin Muafiyet ve İntibak Yönergesine göre yürütülür.

YEDİNCİ BÖLÜM

Öğretimle İlgili Esaslar

Akademik takvim

MADDE 31

(1) Birimlerin eğitim ve öğretim başlangıç ve bitiş, yarıyıl veya yıl sonu sınav tarihleri, katkı payı/öğrenim ücreti yatırma, kayıt yenileme ile benzeri konular akademik takvimde belirtilir.

(2) Güz ve bahar yarıyıllarının her birinin normal süresi en az on dört haftadır. Gerekli hallerde bu süre Senato tarafından uzatılabilir.

(3) Üniversitenin bir sonraki eğitim ve öğretim yılına ait akademik takvimi, birimlerin önerisi ve Senatonun kararı ile belirlenir.

Öğretim türleri ve modeli

MADDE 32

(1) Üniversitede, birinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim türlerinde eğitim ve öğretim yapılabilir.

(2) Birimler, uygulayacağı eğitim ve öğretim modelini veya modellerini kendileri belirler, bu karar Senatonun onayından geçerek uygulanır.

Öğretim dönemleri

MADDE 33

(1) Üniversitede eğitim ve öğretim, yarıyıl, yıl veya kısmen kesintisiz eğitim esasına göre düzenlenir. Bunlardan hangisinin uygulanacağına ilgili birim kurulunun önerisi üzerine Senato karar verir.

(2) Eğitimin yarıyıl esasına göre benimsenmesi halinde bazı dersler yıl, yıl esasına göre benimsenmesi halinde ise bazı dersler yarıyıl esasına göre de programlanabilir.

(3) Üniversitede yaz öğretiminin yapılıp yapılmayacağı ve yaz öğretiminin uygulama esasları ile takvimi Senato tarafından düzenlenir.

Resmi tatiller ile hafta sonlarında öğretim ve sınavlar

MADDE 34

(1) Resmi tatil günlerinde kural olarak öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak gerektiğinde dersi veren öğretim elemanının talebi üzerine ilgili birim yöneticisi tarafından uygun görüldüğü takdirde, ders ve sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

(2) Ortak zorunlu derslerden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,  Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri haftada ikişer ders saati olarak ilgili birim yöneticisi tarafından uygun görüldüğü takdirde mesai saatleri dışında veya millî ve dinî bayramlar dışındaki cumartesi veya pazar günleri de yapılabilir.

Azami öğrenim süresi

MADDE 35

(1) Azami öğrenim süresi hakkında 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

(2) Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza süreleri öğrenim süresinden sayılır. Kayıt dondurma süresi, öğrenim süresinden sayılmaz.

(3) Yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gideceği için kaydı dondurulan öğrencilerin bu sürelerinin öğrenim süresinden sayılmaması, yurt dışına giriş ve çıkış tarihlerini gösteren pasaport kayıtlarını ve yabancı dil kursuna katıldıklarına dair onaylı belgeleri ilgili birimlere ibraz etmelerine bağlıdır.

(4) Azami sürede mezun olamayan öğrencilere tanınacak sınav hakları ile ilgili olarak 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır. Azami süre sonunda mezun olamayan öğrencilere yapılan sınavların değerlendirmesi mutlak sisteme göre yapılır. Bu öğrencilerin başarılı sayılabilmesi için başarı notlarının 100 üzerinden en az 50 olması gerekir.  Alınan not Yükseköğretim Kurulunun Dörtlü Sistem Değişim Tablosuna göre dönüştürülerek not dökümüne yazılır.

(5) Azami süre sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine uygulamalı dersler ve daha önce alınmamış veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilememiş dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Öğretim Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Öğretim planları

MADDE 36

(1) Öğretim; öğretim planında öngörülen dersler, uygulamalar, proje ve stüdyolar, laboratuvar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulamalar, seminerler, bitirme tasarım projesi/bitirme ödevi ve benzeri çalışmalardan oluşabilir.

(2) Teorik derslerin ve seminerlerin, haftalık bir ders saati, bir krediye tekabül eder. Uygulama, laboratuar, atölye, proje, bitirme, klinik çalışması ile saha uygulaması çalışmasının haftalık bir ders saati, yarım kredi olarak kabul edilir.

(3) Eğitim-öğretim planlarında; derslerin kredileri, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)’ndeki karşılık değerleriyle birlikte belirtilir.

(4) Dersler ve bunların haftalık teorik ve uygulama saatleri, kredi değerleri ve varsa ön koşulları ile derslerin yarıyıllara veya yıllara göre dağılımı, ilgili Kurul kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir. Senato kararı ile sertifika almaya yönelik dersler kredisiz olarak açılabilir.

(5) Senatoda aksi kararlaştırılmadıkça, öğretim planlarındaki zorunlu ve seçmeli derslerin ve derslere bağlı olarak yapılan proje, laboratuvar, arazi çalışması gibi akademik etkinliklerin süresi bir yarıyıldır.

(6) Öğretim planındaki dersler, zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda bulunduğu temel alan dersleridir. Seçmeli dersler ise öğrencinin belirli ders grupları içinden seçerek almak zorunda olduğu derslerdir.

(7) Öğretim planına dâhil olan staj çalışmaları, önlisans veya lisans programları tarafından her bölümün özelliğine göre hazırlanan esaslar çerçevesinde yapılır.

Üniversite binaları dışında yapılması gereken ders

MADDE 37

(1) Üniversite yerleşkesi dışında yapılması zorunlu olan ders ve uygulamalar ilgili öğretim üyesinin talebi, birim yöneticisinin uygun bulması ve ilgili birim yöneticisinin oluru ile öğretim yılı içerisinde her zaman yapılabilir.

(2) Yerleşke dışında yapılacak ders ve uygulamalar ilgili birim tarafından Rektörlüğe bilgi verilir.

Ön koşullu veya bağlantılı dersler

MADDE 38

(1) Bir programa ait bazı derslerin ön koşulları tanımlanabilir, dersler arasında bağlantı kurulabilir.

(2) Ön koşullu veya bağlantılı dersler ilgili birimin önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunun kararı ile öğretim planına alınabilir ve keyfiyet birimin internet sitesinde ilan edilir.

(3) Bir dersin ön koşulu veya bağlantılı dersi olarak belirlenen ders veya derslerden ön koşulun sağlanabilmesi için aranacak ders notunun (DD) veya üzeri olması gerekir.

(4) Ön koşul veya bağlantılı ders olarak belirlenen bir ders, kredisiz ise ön koşulun sağlanabilmesi için bu dersten başarılı olma şartı aranır.

Bitirme tasarım projesi yahut bitirme ödevi

MADDE 39

(1) Öğrencinin, mezun olmadan önce, istenen mesleki düzeye ulaştığını gösteren bitirme tasarım projesini yahut bitirme ödevini, mezun olacağı programdan yapması zorunludur.

(2) Bitirme tasarım projesi yahut bitirme ödevi, öğretim planlarında sekizinci yarıyıl dersi olarak yer alır.

(3) Bitirme tasarım projesi yahut bitirme ödevi konularının öğrencilere dağıtımı, ilgili birim yöneticisinin bir önceki yarıyıl sonunda belirlediği esaslarda gösterilen koşullara göre yapılır.

(4) Sekizinci yarıyılda bitirme tasarım projesi alamayan öğrenciler, bu projeyi bunu izleyen bir sonraki yarıyılda da alabilirler.

Ders süresi

MADDE 40

(1) Teorik ve uygulamalı dersler için bir ders süresi 45 dakikadır.

(2) Haftalık ders çizelgeleri, dersler arasında 15 dakika bırakılarak düzenlenir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Notlar, Sınavlar ve Başarı Durumu

Notlar ve harflendirme

MADDE 41

(1) Önlisans ve lisans eğitim ve öğretiminde, öğrencinin bir dersteki başarısı, bağıl değerlendirme yöntemi ile belirlenir.

(2) Bu değerlendirme, öğrencinin yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek; sınıfın genel başarı düzeyi göz önünde bulundurularak saptanır.

(3) Bir dersteki başarı durumu başarı notu ile belirlenir. Başarı notu; öğrencinin yarıyıl içi notunun %40’ı ile yarıyıl sonu yahut yılsonu veya bütünleme notunun %60’ının toplamıdır. Başarı notu harflerinin anlamları şunlardır:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten (DC) ve (DD) notlarından birisini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış kabul edilir.

c) Bir dersten (FF) notunu alan öğrenci o dersten başarısız sayılır.

(4) Başarı notu harfleri dışında kullanılan diğer harflerin anlamları şunlardır:

a) BL: Kredisiz olarak alınan dersten başarılı.

b) BZ: Kredisiz olarak alınan dersten başarısız.

c) E: Proje, bitirme tasarım projesi yahut bitirme ödevi ve benzeri çalışmalarda, çalışmasını belirlenen sürede bitiremeyen öğrenciye ek süre verilir. Ek süre verildiği E harfi ile gösterilir. Çalışmanın ne zaman tamamlanacağı öğretim üyesi tarafından belirlenir. Belirlenen sürede çalışmasını tamamlayamayan öğrenciye FF notu verilir.

(5) Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Harf Karşılığı 4’lük Başarı Notu Başarı Derecesi
AA 4.00 Mükemmel
BA 3.50 Çok İyi
BB 3.00 İyi
CB 2.50 İyi-yeterli
CC 2.00 Yeterli
DC 1.50 Yeterli-geçer
DD 1.00 Koşullu-geçer
FF 0.00 Başarısız
GR - Sınava Girmedi
DZ - Devamsız
MU - Muaf
BZ Başarısız
BL Başarılı

(6) Bağıl değerlendirme ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından çıkarılacak Bağıl Değerlendirme Yönergesi ile belirlenir.

Asgari başarı notu

MADDE 42

(1) Yarıyıl sonu sınavında ham puanı 50’nin altında olan öğrenciler ile yarıyıl ve yarıyıl sonu sınavlardan aldığı başarı notu 40’ın altında olan öğrenciler (FF) ile dersten kalmış olur.

(2) Ancak bu öğrenciler bağıl değerlendirmeye dahil edilirler.

Sınamalı öğrenciler

MADDE 43

(1) Aşağıda gösterilen öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır:

a) Birinci ve ikinci sınıfta olup herhangi bir yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalamaları 1.80’in altında olan öğrenciler.

b) Üçüncü sınıfta olup ağırlıklı genel not ortalamaları 1.90’ın altında olan öğrenciler.

c) Dördüncü sınıfta olup ağırlıklı genel not ortalamaları 2.00’ın altında olan öğrenciler.

(2) Önlisans programındaki öğrenciler hakkında sınamalı öğrencilere ilişkin esaslar uygulanmaz.

Sınamalı öğrencilere ilişkin kredi sınırı ve ders alma esasları

MADDE 44

(1) Sınamalı öğrencilerin bir yarıyıldaki kredi yükü en fazla 18 olabilir.

(2) Bu öğrenciler, açıldığı takdirde, daha önce başarısız oldukları, şartlı başardıkları veya ön şartlarını sağladıkları dersleri yarıyıl gözetmeksizin alabilirler.

(3) Sınamalı öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarında yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, spor karşılaşmaları, kültür ve sanat faaliyetleri gibi etkinliklerde görevlendirilemez, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez.

(4) Sınamalı iken ağırlıklı genel not ortalamalarını belirtilen düzeylerin üzerine çıkartan öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler.

Ağırlıklı genel not ortalamasının belirlenmesi

MADDE 45

(1) Öğrencinin almış olduğu tüm derslerin kredilerinin başarı notları ile çarpımının toplam değerinin, ortalamaya katılan başarı notu  (E), (BL), (BZ) veya (MU) olan dersler hariç, kredi toplamına bölümü ağırlıklı  genel not ortalamasını verir.

Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

MADDE 46

(1) Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, daha önce alıp başardığı dersleri tekrar alabilir. Bu dersler için son alınan notlar geçerlidir. Öğrencinin Üniversitede aldığı derslerin bütün notları harflendirilerek not döküm belgesinde gösterilir.

(2) Kayıtlı bulunulan yarıyıl sonu itibariyle ağırlıklı genel not ortalaması belirlenirken, alt yarıyıllardan alınamayan derslerle, öğrencinin çekildiği dersler ağırlıklı genel not ortalamasına katılmaz.

Devam

MADDE 47

(1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur.

(2) Kuramsal (teorik) saatlerin %70’ine, uygulama saatlerinin de %80’ine katılmayan öğrenci o dersin yarıyıl sonu sınavına giremez.

(3) Üniversite Yönetim Kurulunca, Üniversiteyi veya Türkiye’yi temsilen görevlendirilen öğrenciler bu süreler içerisinde izinli sayılırlar.

(4) Öğrencilerin derse devam durumları öğretim elemanı tarafından izlenir.

(5) Devamsızlık sebebiyle yarıyıl sonu sınavına giremeyecek öğrencilerin listesi, yarıyıl sonu sınavı gerçekleştirilmeden önce ilgili öğretim elemanı tarafından ilanen duyurulur.

Değerlendirme sisteminin oluşturulması

MADDE 48

(1) Her yarıyılın başlangıcında, o yarıyıl açılacak derslere ait başarı değerlendirme sistemi ilgili öğretim elemanı tarafından katalog formu üzerinden sisteme tanımlanır.

(2) Katalog formunda, öğrencilerin derse devam durumlarının ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına katılmaya ve yarıyıl harf notuna katkısı; sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve benzeri çalışmalar ile bunların yarıyıl harf notuna katkısı ve varsa yarıyıl sonu sınavına katılma koşulları gösterilir.

Yarıyıl sonu sınavına girmeye hak kazanamayan öğrenciler

MADDE 49

(1) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilme koşulunu yerine getiremeyen öğrenciler bu dersten (FF) almış sayılırlar ve yarıyıl sonu sınavına giremezler. Bu durum aşağıdaki nedenlerin herhangi birinden dolayı takdir olunur:

a) Ders katalogunda belirtilen dersin, teorik ve uygulama saatlerine devam yükümlülüklerini yerine getirmemek.

b) Ders katalogunda belirtilen ders ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmediği için yarıyıl sonu sınavına girmeye hak kazanamamak.

(2) Bu öğrencilerin listesi ilgili bölüm panosunda yahut birimin veya Üniversitenin internet sayfasında yarıyıl sonu sınavından en az bir hafta önce ilan edilir.

(3) İlan edilen yarıyıl sonu sınavına girme hakkı elde edemeyen öğrenciler listesine, burada adı bulunan öğrenci ilan tarihinden itibaren iki iş günü içinde yazılı ve gerekçeli olarak itiraz edebilir. İtiraz ilgili bölüm başkanlığına yapılır. İtirazın sonucu, itirazı takip eden iş günü içinde öğrenciye tebliğ edilir. Karar kesindir.

Yarıyıl sonu başarı notunun belirlenmesi

MADDE 50

(1) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı % 60’tır.

(2) Öğrencilerin bir dersteki başarı durumunu gösteren liste, yarıyıl sonu sınavlarının tamamlandığı tarihten itibaren en geç on işgünü içerisinde öğretim elemanı tarafından sisteme kayıt edilir.

Değerlendirme

MADDE 51

(1) Bir dersin başarı notu; o derse ait yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, arazi çalışması, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuvar gibi yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı ile belirlenir.

(2) Her derste en az bir yarıyıl ara sınavı ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır.

(3) Ara sınav veya yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen dersler ilgili bölümün teklifi üzerine, ilgili birim yönetim kurulu kararıyla Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunulur.