Dosya olarak kaydet: PDF - TIFF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

İstemin Özeti : İstanbul 9. Vergi Mahkemesinin 30.9.1997 gün ve E:1996/1004; K:1997/971 sayılı kararının onanmasına ilişkin Danıştay Yedinci Dairesinin 24.9.1998 gün ve E:1997/5162; K:1998/3019 sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle düzeltilmesi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Yedinci Dairesinin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14'üncü maddesi hükmü uyarınca ilk inceleme ile görevli Tetkik Hakimi Mesude Gündüz'ün açıklamaları dinlendikten sonra işin gereği görüşüldü;

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54'üncü maddesinin l'incı fıkrasında; Danıştay Dava Daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurullarının temyiz üzerine verdikleri kararlar ile bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine verdikleri kararlar hakkında bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğ tarihini izleyen on beş gün içinde, taraflarca, kararın düzeltilmesinin istenebileceği hükme bağlanmıştır.

Dosyanın incelenmesinden: dairemizin düzeltilmesi istenilen kararını 8.12.1998 gününde tebellüğ eden davacının, anılan tarihi izleyen günden itibaren yukarıda belirtilen onbeş günlük sürenin geçmesinden sonra 24.12.1998 gününde kayda geçen dilekçesi ile ... Hastanesinin 23.12.1998 günlü sağlık raporunda yazılı hastalık halinin mazeret olarak kabulü ve başvurunun süresinde yapılmış sayılması gerektiğini ileri sürerek, kararın düzeltilmesi isteminde bulunduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda sözü edilen İdari Yargılama Usulü Kanununun ilgili maddelerinde dava açma ve kanun yoluna başvurma sürelerini durduran sebepler sayılmış: ancak, hastalık hali bunlar arasında gösterilmemiştir. Bununla birlikte; söz konusu sürelerin mücbir sebep sayılan durumların varlığı halinde işlememesi de, hak arama özgürlüğünün niteliği ve önemi itibariyle gereklidir. Hak arama özgürlüğünün kullanılması bakımından, kişinin iradesi dışında gelişen afet ve felaketler, savaş hali ve benzeri durumlarla, bu hakkın kullanmasını olanaksız kılan çok ağır hastalık halleri, mücbir sebep sayılabilecek niteliktedir.

Olayda, kararın düzeltilmesi istemine ilişkin dilekçeye ekli raporun başvuruda bulunma hakkının kullanılmasını olanaksız kılacak ağırlıkta bir hastalık haline ilişkin olmaması ve, esasen, dilekçenin de raporun kapsadığı tarihler içerisinde verilmiş bulunması karşısında; anılan raporun, kararın düzeltilmesi başvurusu için kanunen öngörülen süreyi durduracak bir mücbir sebep hali olarak kabulü mümkün görülmemiştir.

Açıklanan nedenle; kararın düzeltilmesi isteminin süre aşımı sebebiyle incelenmeksizin reddine, 24.3.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.