Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, 12/9/2011 tarihli ve 2011/2257 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak, ev tipi fırınların ve ev tipi aspiratörlerin piyasaya arz edilmesi ile ilgili etiketleme ve ilave ürün bilgisi temin etme gereklerini belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ; evde kullanım amacı dışında satılmış olsa dahi, ocakla birleştirilenler dahil ev tipi fırınları ve ev tipi elektrikli aspiratörleri kapsar.
(2) Bu Tebliğ;
a) Elektrik veya gaz harici enerji kaynaklarını kullanan cihazları,
b) Mikrodalga işlevi sunan cihazları,
c) Küçük fırınları,
ç) Taşınabilir fırınları,
d) Isı muhafazalı fırınları,
e) Temel ısıtma işlevi olarak buharla ısıtılan fırınları,
f) Yalnızca üçüncü aileden gazlar olan propan ve bütan ile kullanılmak amacıyla tasarlanmış cihazları,
kapsamaz.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ;
a) Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak,
b) Ev Tipi Fırınların ve Ev Tipi Aspiratörlerin Etiketlenmesine Dair Avrupa Birliğinin (EU) 65/2014 sayılı Komisyon Tüzüğüne paralel olarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğin amaçları bakımından Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmelikte yer alan tanımlara ek olarak aşağıdaki tanımlar geçerli olup;
a) Aspiratör: Kontrol ettiği bir motor ile çalışan, kirli havayı bir ocağın üzerinden toplamak üzere tasarlanan veya buharı havalandırma kanalına çekmek için pişirme bölgesine, ocaklara ve benzer pişirme ürünlerine monte edilmek amacıyla ters çekiş sistemi bulunan cihazı,
b) Aydınlatma verimliliği (LEhood): Ev tipi aspiratörün ışıklandırma sisteminin ortalama aydınlatması ile lux/W cinsinden ifade edilen aydınlatma sistemi gücü arasındaki oranı,
c) Bilgi veya durum göstergesi: Cihaz hakkında saatler dahil süreklilik arz edecek şekilde bilgi veren veya durum belirten işlevini,
ç) Bölme: Yiyeceğin hazırlanması sırasında ısının kontrol edilebildiği iç bölümü,
d) Çalışma modu: Fırın veya ocağın kullanım anındaki durumunu,
e) Çok sayıda bölmeli fırın: Her biri ayrı ayrı ısıtılan bir veya daha fazla bölmesi olan fırını,
f) Döngü: Standart yükün, belirlenmiş şartlar altında fırının bölmesinde ısıtıldığı süreyi,
g) En iyi verimlilik noktası (BEP): Vantilatörün azami sıvı dinamiği verimliliği (FDEhood) ile çalışma noktasını,
ğ) Eşdeğer model: Aynı üretici veya ithalatçı tarafından aynı teknik parametrelere sahip olarak farklı bir ticari kod ile piyasaya arz edilmiş modeli,
h) Fanlı mod: Isıtılmış havayı ankastre vantilatör aracılığıyla fırının bölmesi içerisinde dolaştıran modu,
ı) Hazır bekleme modu: Cihazın ana güç kaynağına bağlı bir şekildeyken yeniden devreye girmek üzere belirsiz bir süre boyunca güç kaynağından enerji girişini beklediği ve sadece yeniden devreye girmeyi beklediğini ve/veya durum göstergesini belirttiği modu,
i) Isı kaynağı: Fırın veya ocağın ısıtılması amacıyla kullanılan ana enerji çeşidini,
j) Kapalı mod: Cihazın ana güç kaynağına bağlı olduğu, fakat herhangi bir işlev gerçekleştirmediği durumu, (Bu mod, aynı zamanda sadece 24/10/2007 tarihli ve 26680 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (2004/108/AT)’ne uygunluğu sağlayan işlevlerin yerine getirildiği durumu da kapsar.)
k) Konvansiyonel mod: Fırının, ısıtılmış havanın fırının bölmesi içerisindeki dolaşımını sağlamak için sadece doğal ısı döngüsünü kullanan işlev modunu,
l) Küçük fırın: Her bölmesi 250 mm veya daha az en ve derinliğe, 120 mm veya daha az yüksekliğe sahip olan fırını,
m) Mikrodalga ısıtma: Yiyeceği elektromanyetik enerji kullanarak ısıtmayı,
n) Nihai kullanıcı: Bir ürünü alan veya alması beklenen tüketiciyi,
o) Ocak: Gaz veya elektrikle çalışan bir fırın ve ocaktan oluşan cihazı,
ö) Pişirme sırasında otomatik çalışma modu: Pişirme sırasında vantilatör hava akışının, örneğinin nemlilik, ısı gibi hususlarda, sensor veya sensörler aracılığıyla otomatik olarak kontrol edildiği durumu,
p) Satış noktası: Cihazların satış veya kiralama amacıyla sergilendiği ve/veya satıldığı yeri,
r) Tam otomatik aspirator: İçindeki hava akışı ve/veya diğer işlevlerin sensor veya sensörler ile otomatik olarak pişirme süresini de içerecek şekilde yirmi dört saat kontrol edildiği aspiratörü,
s) Taşınabilir fırın: Ankastre olarak tasarlanmamış olmak kaydıyla, 18 kilogramdan az hacimdeki fırını,
ş) Yağı süzme verimliliği (GFEhood): Aspiratörün yağ filtrelerinde kalan yağın nispi oranını,