Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BÖLÜM: 1

Genel Açıklamalar

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmelik 12/12/1960 gün ve 155 sayılı Harita ve Planlara Ait İşaretlerin Korunması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

Tanım

MADDE 2

Harita ve planlara ait işaretler, Yönetmelikte işaretler olarak anılacaktır, işaretler, harita, kadastro ve her türlü planların yapımında ve daha sonra araziye uygulanmasında kullanılacak olan kamu tesisleridir.

MADDE 3

İşaretler şunlardır:

a. Nirengi noktası:

Öngörülen bir sisteme göre koordinat değerleri ve deniz yüzünden yüksekliği (Kotu) belli noktalardır. Yerüstü ve yeraltında tesisleri vardır.

b. Nivelman noktası:

Deniz yüzünden yüksekliği belli noktalardır. Toprağa gömülü, açık yer noktası veya duvar noktası olarak tesis edilirler.

c. Poligon noktası:

Büyük ölçekli harita ve planların yapımında ve uygulanmasında kullanılan, nirengilere bağlı ya da bağımsız olarak tesis edilen noktalardır. Genellikle yeraltı tesisleri vardır.

d. Röper noktası:

Yukarıda sayılan noktaların, arazide kolaylıkla bulunabilmesi ya da kaybolduğunda yerinde tesis edilebilmesi için arazide sabit ya da tesis edilen noktalardır.

e. Genel sınır noktası:

Kadastro ya da tapulama sınırını gösteren noktalardır. Yeraltı tesisi vardır.

f. Sınır noktası:

Taşınmaz mal sınırlarının arazide belirtilmesi amacıyla tesis edilen noktalardır. Yeraltı tesisi vardır.

Görevliler

MADDE 4

İşaretlerin kontrol ve korunması tedbirlerini almakla; valiler, kaymakamlar, bucak müdürleri, belediye başkanları ve köy muhtarları görevlidirler. İhtilâfı alanlarda en büyük mülki amir genel koordinasyonu ve iş bölümünü sağlar.

BÖLÜM: 2

Kontrol ve Koruma

İşaretlerin Teslimi

MADDE 5

İşaretler harita işlerini yapan veya yaptıran kuruluşlarca kolayca okunabilecek ve anlaşılabilecek nitelikteki harita yahut krokide belirtilerek, korumada yerlerini gösterme bakımından, mahallen bir tutanakla belediyelere veya köy muhtarlarına teslim edilir. Teslim ile ilgili işlem ayrıca valiye veya kaymakama bildirilir.

İşaretlerin Korunması

MADDE 6

İşaretlerin bulunduğu yerde özel veya kamuya ait bina, yol onarımı, kanalizasyon, su, elektrik, havagazı, PTT vs. çalışmaları için gerektiğinde işaret belediye yahut harita ve plan işlerini yapan veya yaptıran kuruluşlarca başka bir yere taşınır ve röperlenir. Sonra bu kuruluşlarca çalışmalara izin verilir. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, işaret, aynı kuruluşça mümkünse eski yerine, aksi takdirde uygun bir yere taşınır. (Değişik yere taşman işaretin kot ve koordine hesapları eski sıhatında yapılır.)

Haber Verme

MADDE 7

3 üncü maddede sayılan işaretlerin tahribi halinde durum, 4 üncü maddede belirtilen görevlilerce mahalli en büyük mülki amire böylece vilâyette toplanan bilgiler de valilikçe en geç bir ay içinde Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bildirilir.

M.S.B. lığı Harita Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde toplanan bu bilgiler ilgili dairelerine bildirilir.

Sicil Düzeni

MADDE 8

İşaretleri yapan kuruluşlarca, gerekli görülen işaretler için bir sicil defteri düzenlenir ve toplanan bilgilerin özetleri bu deftere İşlenir.

BÖLÜM: 3

Tedbirler

Önleme Tedbirleri

MADDE 9

İşaretleri yapan, yaptıran ve kullanan kuruluşlar ile kontrol ve koruma tedbirlerini almakla görevli olanlar, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi halkla yakın ilişkisi olan kuruluşlarla işbirliği yaparak zaman zaman T.R.T., gazete, broşür ve genelgelerle işaretler hakkında yayın yaparlar, önemlerini açıklarlar ve tahrip edenler hakkında uygulanacak cezaları belirtirler.

MADDE 10

İşaretler tahrip edildiğinde, durumu görenler ya da işaretin bulunduğu taşınmaz malın sahipleri, kontrol ve koruma tedbirlerini almakla görevli kılınanlara durumu bildirirler.

MADDE 11

12/12/1960 tarih ve 155 sayılı Kanunun 1 inci maddesi gereğince işaretlerin tahrip derecelerine göre tahrip edenlere tazmin ettirileceği gibi tahrip derecelerine göre tahrip edenlere tazmin ettirileceği gibi tahrip edenler ayrıca Türk Ceza Kanunun 516 ncı maddesi uyarınca cezalandırılırlar. Tahrip edilen işaretlerden I, II, III derece nirengi noktaları, Harita Genel Müdürlüğü tarafından teknik icaplara göre yeniden ihya ve tesis edilir.

MADDE 12

İşaretlerin tahribi halinde, kontrol ve koruma tedbirlerini almakla görevli kılınanlar suçluların bulunması ve haklarında takibat yapılması için zabıta ve savcılıkları haberdar ederler.

Yürürlük

MADDE 13

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14

Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.