Suçta ve cezada yasallık prensibi günümüzde ceza hukukunun en önemli prensiplerindendir. Kısaca “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” şeklinde…
Nitekim yukarıdaki açıklamalara uygun olarak 6331 sayılı kanunun 26/1-n hükmü uyarınca,…
Ceza yaptırımlarına egemen olan diğer bir önemli ilke şahsilik, diğer deyişle kişiselliktir.…
Kabahatler Kanununun 8. maddesindeki düzenlemeye göre ise, “Organ veya temsilcilik görevi yapan ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte, tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen kişinin bu görevi kapsamında işlemiş bulunduğu kabahatten dolayı tüzel kişi hakkında da idarî yaptırım uygulanabilir. Temsilci sıfatıyla hareket eden kişinin bu sıfatla bağlantılı olarak işlemiş bulunduğu kabahatten dolayı temsil edilen gerçek kişi hakkında da idarî yaptırım uygulanabilir. Gerçek kişiye ait bir işte çalışan kişinin bu faaliyeti çerçevesinde işlemiş bulunduğu kabahatten dolayı, iş sahibi kişi hakkında da idarî yaptırım uygulanabilir. Kanunun, organ veya temsilcide ya da temsil edilen kişide özel nitelikler aradığı hallerde de yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. Birinci ve ikinci fıkra hükümleri, organ veya temsilcilik ya da hizmet ilişkisinin dayanağını oluşturan işlemin hukuken geçerli olmaması halinde de uygulanır”. Olaya…
Ceza yaptırımlarında geçerli olan şahsilik ilkesinin idari yaptırımlar arasında yer…
Ceza yaptırımları açısından geçerli olan ve Latince “Non bis in idem” olarak ifade edilen mükerrer cezalandırma yasağı, bir…
Görülüyor ki Kabahatler Kanunu, idari tedbir ve başka türde bir idari yaptırımın…
Ceza yaptırımlarına egemen olan önemli diğer bir ilke de suçsuzluk karinesidir.…
İdari para cezaları yönünden yukarıda açıklanan hususların idari tedbirler bakımından…
Suçlara ve cezalara egemen olan diğer bir önemli ilke geçmişe yürütülememe ilkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern ceza hukukunun önemli prensiplerinden olan bu ilkeye göre hiç kimse işlediği tarihte kanunun suç kabul etmediği bir fiilden dolayı cezalandırılamaz. Bu durum hukuk güvenliği prensibinin tabii bir gereğidir. İlke Anayasanın 38/1 hükmünde “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez” şeklinde…
Geçmişe yürütülmeme ilkesi esasen hukuk normlarının geçmişe etki edememesi şeklinde…
Kabahatler Kanunu 5/1’de ise “26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun zaman bakımından uygulamaya ilişkin hükümleri kabahatler bakımından da uygulanır. Ancak, kabahatler karşılığında öngörülen idarî yaptırımlara ilişkin kararların yerine getirilmesi bakımından derhal uygulama kuralı geçerlidir” hükmüyle…
İdari yaptırımlara bazen ceza hukukundaki hâliyle bazen de kendine özgü biçimde uygulanan…