Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
16947773
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
12.12.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
12.12.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 71582837-206.05.99-E. 16947773
Konu: Dikili ağaç satışı
GENEL YAZI
Bilindiği üzere, "dikili ağaç satışı" yapan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünün Orman İşletme Müdürlükleri birim hacme (m3 veya ster) sarfı gereken kesim ve sürütme işçi çalışma zamanını (İÇZ) asli orman ürünlerinin üretim işlerine ait anılan Genel Müdürlükçe yayımlanan 5/1/1996 tarihli ve 288 sayılı Tebliğ'e göre hesap etmektedir.
Buna göre, ihale konusu dikili ağaç satışlarında Orman İşletme Müdürlüklerince İÇZ miktarlarının bildirilmesi halinde yüklenici tarafından Kurumumuza bildirilen işçilikler ile işçi çalışma zamanlarının karşılaştırılması suretiyle araştırma işlemi yapılmaktadır.
Kurumumuz uygulamalarında zaman zaman işverenlerce Orman İşletme Müdürlüklerince düzenlenen İÇZ (işçi çalışma zamanı) gün sayılarına itiraz edildiği, yapılan itirazlar üzerine Orman İşletme Müdürlüklerince de yeniden İÇZ raporu düzenlenmeksizin bir yazı ile sadece çalışma gün sayılarında değişiklik yapıldığı, gün sayılarının artırıldığı veya düşürüldüğü, gün sayılarında yapılan bu değişikliklerin de Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerince yürütülen işlemlerde tereddütlere yol açtığı gözlemlenmiştir.
Bu nedenle dikili ağaç satışı işlerinden dolayı Kurumumuza bildirilmesi gerekli olan asgari işçilik miktarının tespitinde esas alınan ve Orman İşletme Müdürlüklerince 5/1/1996 tarihli ve 288 sayılı Tebliğe göre düzenlenen İÇZ raporlarında belirlenen kişi/gün sayısına işverenlerce yapılan itirazlarda, anılan Müdürlüklerce yeniden İÇZ raporu düzenlenmeksizin, yazı ile çalışma gün sayılarının düşürülmesi yada artırılması halinde Kurumumuzca İÇZ raporunda belirtilen çalışma gün sayısı üzerinden mi, yoksa yazı ile değiştirilen çalışma gün sayısı üzerinden mi işlem yapılacağı ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nden görüş bildirmesi istenilmiş olup alınan yazıda;
"Bundan sonraki süreçte yapılacak işlemlerde, Dikili Ağaç Satışı Asgari İşçilik Oranı Hesap Cetvelinin "Tamamen İşçi ile Yapılması Halinde" ve "Makineli Çalışma Yapılması Halinde" ayrı ayrı olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenmesi gerektiği bu hususun Bakanlık taşra teşkilatına duyurulduğu,
Buna göre, Dikili Ağaç Satışı Asgari İşçilik Oran Hesap Cetvelinin tamamen işçi ile yapılması halinde olan şeklini ibraz ederek işe başlayan kişilerin Kurumunuza müracaat ederek makineli çalıştığını belirtmesi durumunda işletme şefliğince düzenlenecek Dikili Ağaç Satışı Asgari İşçilik Oran Hesap Cetvelinin "Makineli Çalışma Yapılması Halinde" olarak düzenlenmiş olanını da ibraz etmesi gerekmektedir."
şeklinde görüş belirtilmiştir.
Bu itibarla, dikili ağaç satış işlerinde Dikili Ağaç Satışı Asgari İşçilik Oran Hesap Cetveli'nin "Tamamen İşçi ile Yapılması Halinde" ve "Makineli Çalışma Yapılması Halinde" iki farklı şekilde düzenlenmesi gerektiğinden, söz konusu işin tamamen işçi ile yapılması halinde, işe başlayan kişilerin daha sonra makineli çalıştığını belirtmesi durumunda, işletme şefliklerince Dikili Ağaç Satışı Asgari İşçilik Oran Hesap Cetvelinin "Makineli Çalışma Yapılması Halinde" olarak düzenlenmiş olanının da ibrazının istenilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, Orman Genel Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüklerince ihale edilen ve istihkak ödemesi olmayan dikili ağaç satış işlerinden dolayı Kurumumuza bildirilmesi gerekli olan işçilik miktarının tespiti, anılan Müdürlüklerce düzenlenen İÇZ (işçi çalışma zamanı) raporlarında belirtilen gün sayısı üzerinden yapıldığından Ünitelerce yapılan araştırma işlemi sonucunda, Kuruma İÇZ raporunda belirtilen gün sayısının altında bildirim yapıldığının anlaşılması halinde, eksik gün sayısı faaliyetin son ayma mal edilerek saptanan fark işçilikten kaynaklanan borçlar işverenlerimizden tahsil edilmektedir. Bu uygulamanın oran üzerinden yapılan asgari işçilik değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan fark işçilikten kaynaklı prim tutarının faaliyetin sona erdiği aya mal edilmesi işleminden farklı bir yönü bulunmamaktadır.
Dolayısıyla ihale edilen ve istihkak ödemesi olmayan dikili ağaç satış işlerinde, Orman İşletme Müdürlüklerince düzenlenen İÇZ (işçi çalışma zamanı) raporlarında belirtilen gün sayısı üzerinden yapılan araştırma işlemi sonucunda eksik bildirimde bulunulduğu saptanan işler için eksik günün tamamlanması nedeniyle yapılan fark işçilik tahakkukundan dolayı işyerlerine idari para cezası uygulanmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.