Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
05.01.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
05.01.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 62665021
Konu : Doğal mineralli sularda patojen mikroorganizma analizi
... VALİLİĞİNE
(Halk Sağlığı Müdürlüğü)
İlgi: 08/06/2015 tarihli ve 62665021/23248055/602.04.02/26257 sayılı yazımız.
22/01/2015 tarihli ve 29244 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren Halk Sağlığı Laboratuvarları ve Yetkilendirilmiş Laboratuvarların Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik esas alınarak. L1 ve L2 tipi Halk Sağlığı Laboratuvarlarının klinik dışı numunelere yönelik analiz yetkileri yeniden belirlenmiş ve ilgi yazı ile 81 İl Valiliğine gönderilmiştir.
Söz konusu yazıda, içme-kullanma sularında denetim izlemesi mikrobiyolojik analiz yapma yetkisi alan L2 tipi Halk Sağlığı Laboratuvarlarına, kaynak suyu ve içme sularında piyasa gözetimi denetimine (PGD) esas numunelerde mikrobiyolojik analiz yapma yetkisi de verilmiştir.
Bununla birlikte, Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte kontrol izlemesi analizleri, kaynak ve imlahaneden alınan numunelerde Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen parametreler ile Ek-3’te yer alan parametreler yönünden, PGD amacıyla ambalajlı su satış yerlerinden alınan numunelerde ise kontrol izlemesi parametrelerine ilave olarak arsenik, florür, bromat ve bromoform yönünden analiz yapılmaktadır.
Bu itibarla, L2 tipi Halk Sağlığı Laboratuvarlarına parametrelerin özelliği ve cihaz kapasitesinden kaynaklı olarak; doğal mineralli sularda PGD ve kontrol izleme analizleri ile kaynak suyu ve içme sularında PGD’ye esas numunelerde kimyasal analizleri yapma yetkisi verilememiştir.
Dolayısıyla, doğal mineralli su analizi yapan halk sağlığı laboratuvarları, Yönetmeliğin 7. maddesine göre incelenen parametrelerden “patojen mikroorganizma" parametresi ile ilgili olarak; bazı laboratuvarların bir etken, bazı laboratuvarların ise iki veya daha fazla sayıda etken yönünden inceleme yaptığı tespit edilmiştir. Hukuki açıdan herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmemesi için laboratuvarlarımızın aynı etkenleri çalışıp ortak analiz raporu tanzim etmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu itibarla, L1 tipi Halk Sağlığı Laboratuvarları;
-Doğal mineralli sularda “Patojen Mikroorganizma" parametresi olarak, Koagülaz Pozitif Staphylococ ile Salmonella spp. olmak üzere en az 2 parametreyi çalışması, çalışma için laboratuvar altyapısı yeterli değil ise, 31/12/2015 tarihine kadar altyapının oluşturulması ve bu tarih itibari ile analize başlanılması,
-31/12/2015 tarihine kadar ise mevcut çalışmış olduğu parametre ile analize devam edilmesi,
L2 tipi Halk Sağlığı Laboratuvarları;
-Doğal mineralli sularda mikrobiyolojik analiz yapmak isteyen laboratuvarlar ise alt yapılarını oluşturarak Yönetmeliğin 7. maddesine göre tüm mikrobiyolojik parametrelere yönelik standart çalışma prosedürlerini hazırlamaları ve bağlı bulunduğu Ll tipi Halk Sağlığı Laboratuvarına başvurmaları gerekmektedir. Ll tipi Halk Sağlığı Laboratuvarının yerinde yapacağı inceleme ve değerlendirme sonucunda Kurumumuzca analiz yapma yetkisi verilebilecektir.