Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 80249167-230-40
Konu : Zamanaşımına Uğrayan Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklar
TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE
İlgi : a) 12.01.2007 tarihli ve 53 sayılı yazımız
b) BDDK Bilgi Yönetimi Daire Başkanlığı’nın 22.11.2011 tarihli 24105 sayılı yazısı
c) 22.03.2012 tarihli ve 212 sayılı yazımız
Bilindiği üzere, 01.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) 8 inci maddesinin beşinci fıkrasında, zamanaşımına uğramış mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar ile bunlara ait faiz ve kar paylan için düzenlenecek liste örneklerinin ve bunların hangi hesaplara yatırılacağının veya ne suretle tevdi ve teslim edileceğinin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (Fon) tarafından Kuruluş Birlikleri aracılığıyla bankalara duyurulacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklara ilişkin uygulamalar ile ilgili açıklamalar ilgi (a)’da kayıtlı yazımız ile duyurulmuştur.
Diğer taraftan, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların Fona devir ve teslimlerine ilişkin olarak, 1 Kasım 2012 tarih, 28454 sayılı ve 14.12.2012 tarih, 28497 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliklere istinaden ilgi (a)’da kayıtlı yazımız yürürlükten kaldırılmış olup, aşağıda belirtilen hususların Türkiye’de faaliyet gösteren Birliğiniz üyesi tüm bankalara ivedilikle duyurulması gerekmektedir.
1- Bankalar, Fonun internet sitesinde de yer alacak olan zamanaşımı ön bildirim listelerini Fonun web sitesinde bulunan ilgili sayfadan girecek olup, aynı listeyi ilgi (b)’de kayıtlı yazı kapsamında kendi sitelerinde de yayınlayacaklardır.
2- Bu sisteme ilk kez giriş yapacak olan Bankalar, kullanıcı adı ve şifresi alabilmek için, banka adı, banka IP numarası, banka sorumlusunun adı, soyadı ve elektronik posta adresinden oluşan bilgileri zamanasimi@tmsf.org.tr adresine elektronik posta yolu ile göndermek suretiyle başvuru yapacaklardır.
3- Zamanaşımına uğramış katılım fonu, emanet ve alacaklara ait ön bildirime ve kesin bildirime konu bilgilerin Fona gönderilmesi ile ilgili format ve açıklamalar EK-l’de yer almaktadır. Bankalar, Şubat ayı başından itibaren kendi internet sitelerinde ilan edecekleri ön bildirim listelerinin bir örneğini ilan tarihi ile eşzamanlı olarak Fonun internet sitesinde yayınlanmasını teminen sisteme yükleyeceklerdir.
4- Yönetmelik hükümleri gereğince ihbar ve ilan edilen zamanaşımına uğramış her türlü katılım fonu, emanet ve alacaklardan Haziran ayının onbeşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar, kar payları ile birlikte Haziran ayı sonuna kadar Fon tarafından bankalara bildirilecek olan hesap numaralarına yatırılacaktır. Emanetler ise Fonun bildireceği tarihlerde Fonun merkezine teslim edilecektir.
5- Ödemeler ve teslimatlar aynı bankanın farklı şubelerince ayrı ayrı yapılmayacak olup, Genel Müdürlükleri kanalıyla topluca gerçekleştirilecektir.
6- Süresi içinde devredilmeyen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca gecikme zamları ile birlikte devredilecek, her mudi için ayrı ayrı hesaplanan gecikme zamları listeler üzerinde gösterilecektir. Gecikme zammının hesaplanmasında, dövizli hesaplar için devir işleminin yapılması gerektiği son günde geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurları esas alınmak suretiyle bulunacak Türk Lirası karşılıkları matrah teşkil edecektir.
7- Her bir mudi için hesaplanan gecikme zammı tutarının yürürlükteki asgari gecikme zammı miktarı altında kalması durumunda, asgari gecikme zammı tutarına yükseltilecektir.
8- Bankaların, ihbar ve ilan yükümlülüğünü yerine getirdiği, emanetinde bulunan ve İ.M.K.B. Takas ve Saklama Bankası A.Ş’de (Takasbank) izlenmekte olan hisse senetlerini Fonun Takasbank nezdindeki MSF kodlu hesabına virman yapmak yoluyla devretmeleri gerekmektedir.(EK-2)
9- Zamanaşımına uğramış bulunan yatırım fonlarının devrinde ise, ihbar ve ilan yükümlülüklerinin tamamlanmasını müteakip devir tarihinden bir önceki işgününün TRY karşılıklarının Fonun bildireceği banka hesaplama katılım fonu bakiyeleri ile birlikte aktarılması gerekmektedir.
10- Haziran ayının onbeşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayan emanetler, yetkililer huzurunda açılarak, ilgili bankanın en az iki yetkilisi tarafından imzalanacak bir tutanakla tespit olunacaktır. Bu emanetlerle ilgili olarak yetkililerce düzenlenerek onaylanmış tutanaklar, kasa muhteviyatını içeren mühürlü torbalar, Ek- 3’ te bulunan yetkililerce imzalanacak olan emanet listesi ile Fona devredilmek üzere ilgili bankaların Genel Müdürlüklerinde muhafaza edilecektir. Tutanaklar kasa bazında düzenlenecek olup, söz konusu kasa muhteviyatları, kesin kayıt listesine detaylı olarak girilecektir. Söz konusu girişlerin sonucunda oluşan liste ilgili Bankanın yetkilüerince imzalanacaktır. Emanetler Fon’un bildirdiği tarihlerde ilgili Bankanın yetkilileri tarafından Fon’un merkezine teslim edilecek ve yapılan sayım ve kontroller sonucunda 3 nüsha olarak düzenlenecek olan sistemden temin edilecek olan devir teslim tutanakları Banka ve Fon yetkilileri tarafından imzalanacaktır. Bu emanetlerin belirtilen süre içerisinde tevdi ve teslim edilmemesi halinde uygulanacak gecikme zammı miktarı, söz konusu emanetlerin nakde tahvil bedelleri dikkate alınarak Fon tarafından ayrıca hesaplanıp ilgili bankaya tebliğ edilecektir.