Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.23.1.DSİ.0.20.03.00-010.06.01-132091
Konu : 4628 Sayılı Kanun kapsamındaki HES projeleri
GENELGE
2012/8
4628 sayılı ''Elektrik Piyasası Kanunu'' kapsamında inşaatı devam eden ve yapılacak olan barajlı ve regülatörlü HES projelerinin proje onayı, denetimi ve kabul işlemlerinin düzenlenmesi ile ilgili olarak mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) arasında 9 Ağustos 2010 tarihinde protokol imzalanmıştır. Bu Genelge, protokol kapsamındaki işlerin DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda ilgili Merkez ve Taşra Birimlerince hangi usul ve esaslar dahilince yürütüleceğini düzenler.
Ekteki Protokole göre,4628 sayılı Kanun kapsamındaki barajlı ve regülatörlü HES projelerinin santral binasına kadar olan su yapıları kat'i projeleri DSİ'ce, santral binası dahil santral binası elektro-mekanik(EM) teçhizat projeleri ile santral binası kuyruk suyu projeleri ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğünce (EİGM) onaylanır.
1-PROJE İNCELEME VE ONAY İŞLEMLERİ
1.1 DSİ Bölge Müdürlükleri;
• Başka Kurum veya Kuruluşlarca, İl Özel İdareleri veya Belediye Başkanlıklarınca onaylanan haritaları; ''DSİ Harita ve Harita Bilgileri Üretimi Genel Teknik Şartnamesi"ne göre yeniden inceleyip, şartnameye uymayan hususları düzelttirerek, haritanın araziye uygunluğu temin edildikten sonra proje çalışmalarına başlanılmasını,
•Lisans sahiplerinin proje, hesap ve raporlarının DSİ kriterlerine ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde DSİ antetli olarak hazırlanmasını,
•Harita, proje, hesap ve raporları, Mühendislik Odasına kayıtlı ve tescili yapılmış, bu işte ihtisası olan proje firmalarına yaptırılıp yaptırılmadığının kontrolünü,
•Lisans sahiplerinin, harita, proje, hesap ve raporları anlaşma yaptığı proje firmasının ilgili branş mühendisleriyle birlikte imzalanmasını, yetkisiz kişilerce veya eksik imzalanmış olarak verilen harita, proje hesap ve raporların incelenmeden iade edilmesini,
•Lisans sahiplerinin, barajlı ve regülatörlü HES'lere ait inşaat, elektrik, makine, jeoloji ile ilgili proje, hesap ve raporları ayrıca uygun depo yerlerini gösterir belgelerini 5 takım halinde A3 albüm formatında DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesini sağlar.
1.2 Barajlı HES projelerinde; fizibilitedeki kot-koordinatların uygunluğu dikkate alınarak inşaat, elektrik, makine, harita, hidroloji, jeoloji ve doğal yapı gereçlerine ait proje, hesap ve raporlar DSİ kriterlerine göre ilgili DSİ Bölge Müdürlükleri tarafından
değerlendirilip tasvip edilerek Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığına gereği için gönderilir. Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığı gelen projeleri, onay için Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığına, projeyle ilgili hususları içeren görüşünü de içerecek şekilde gönderir.
•Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı, onay için gelen projeleri, ilgili Daire Başkanlıklarından alınan görüşler doğrultusunda onaylayarak, Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığına gereği için gönderir. Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığı gelen onaylı projeleri gereği için lisans sahibine 1 takım, ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne 2 takım ve bilgi için EİGM'ye 1 takım olmak üzere gönderir.
•Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı onay için gelen projelerde eksik görülen hususları tamamlattırmak üzere, lisans sahibine geri gönderir ve Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığını bilgilendirir.
•Regülatörlü HES projeleri; fizibilitedeki kot-koordinatların uygunluğu dikkate alınarak inşaat, elektrik, makine, harita, hidroloji, jeoloji ve doğal yapı gereçlerine ait proje, hesap ve raporlar DSİ kriterlerine göre ilgili DSİ Bölge Müdürlükleri tarafından incelenip varsa eksiklikleri tamamlattırıldıktan sonra onaylanarak, bilgi için EİGM'ye ve DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığına ve gereği için lisans sahibine 1'er takım olmak üzere gönderir.
2- YER TESLİMİ VE DENETİM
2.1 Yer teslimi ilgili Bölge Müdürlüğünün görevlendireceği en az üç kişiden oluşan bir heyet marifetiyle yapılır.
2.2 İlgili Bölge Müdürlükleri Barajlı HES projelerinde dolguya başlanması, su tutma öncesi su tutmaya hazır olduğuna dair varakanın hazırlanması, su tutma iş programının onaylanması ile ilgili işlevleri gerçekleştirir.
2.3 Bölge Müdürlükleri Barajlı ve Regülatörlü HES projelerinde inşaat faaliyetlerinin denetimlerini DSİ kriterleri ve şartnamelerine göre yaparak, hazırlanan denetim raporlarının ayda bir Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığına gönderir.
2.4 Genelge tarihinden önce inşaatı başlamış işlerde; yapıların tamamlanan kısımlarının uygun şekilde inşa edilip edilmediği, ilgili Bölge Müdürlüğünce yerinde kontrol edilip, raporla Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığına bildirilir.