Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı, 12/2/2026 tarihli ve 33166 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Eksperleri Atama Yönetmeliği kapsamında yürütülecek eksper atamaları ve ekspertiz işlemlerine dair usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Genelge, sigorta eksperinin sigortacı, sigortalı, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanması, sigorta eksperi atama kriterleri, Liste, sigorta eksperinin iş kabulü ve performans değerlendirmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge, Sigorta Eksperleri Atama Yönetmeliğinin 5 inci, 6 ncı, 8 inci, 9 uncu, 10 uncu ve 13 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Genelgede yer alan
a) EKSİST: Kurumca usul ve esasları belirlenen Eksper Atama ve Takip Sistemini,
b) İcra Komitesi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdindeki Sigorta Eksperleri İcra Komitesini,
c) Kurum: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,
ç) Liste: İcra Komitesi tarafından, sigorta eksperleri arasından Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (4) numaralı alt bendinde belirtilen suçlar yönünden şüpheli veya sanık olanlar hariç tutularak atama kriterleri çerçevesinde talebe istinaden oluşturulan listeyi,
d) Merkez: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini,
e) Trafik sigortası: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince yaptırılması zorunlu olan karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasını,
f) Yönetmelik: 12/2/2026 tarihli ve 33166 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sigorta Eksperleri Atama Yönetmeliğini,
ifade eder.
İhbar
(1) Hasar ihbarlarının, sigortalı veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından sigorta şirketine yapılması gerekir.
(2) İlgili genel şartlarda belirtilen gerekli tüm belgelerin sigorta şirketine iletilmesi gerekir. Söz konusu belgeler sigorta şirketi tarafından atanan ekspere tam ve eksiksiz biçimde iletilir.
Atama
(1) Trafik sigortasında, Yönetmelik kapsamında atamanın zorunlu olup olmadığına bakılmaksızın eksper ataması EKSİST üzerinden sıralı olarak yapılır.
(2) Kara araçları kasko sigortasında, Yönetmelik kapsamında atamanın zorunlu olmadığı durumlarda eksper ataması sıralı veya seçerek; atamanın zorunlu olduğu durumlarda EKSİST üzerinden sıralı olarak yapılır.
(3) Sigorta şirketi tarafından yapılacak atama, ilgili belgelerin tamamlanmasını müteakip 1 iş günü içinde yapılır.
(4) Üçüncü fıkra uyarınca sigorta şirketi tarafından süresi içinde atama yapılmaması halinde sigorta eksperi ataması; sigortalı, sigorta ettiren, sigorta şirketi ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişi tarafından yapılabilir. Söz konusu atamalar ilgili branşlara ilişkin belirlenen usulde yapılır.
(5) İlgili hasar dosyası için herhangi bir tarafça atanmış bir sigorta eksperi bulunması durumunda, başka sigorta eksperi ataması yapılamaz.
(6) Atama günde 4 kez 09.00 - 11.00 - 13.00 - 16.00 saatlerinde yapılır. Hafta sonu ile resmî ve idari tatil günlerinde atama yapılmaz.
(7) Aynı onarım servisine ekspertiz için yönlendirilen birden fazla hasar olması durumunda, aynı gün içindeki en fazla 10 dosyaya ilk görevlendirilen sigorta eksperi atanır.
(8) Trafik sigortası kapsamında hasar tespiti için sigorta eksperi atanmayan dosyalarda değer kaybı talep edilmesi halinde, EKSİST üzerinden sıralı olarak sigorta eksperi ataması yapılır.
(9) Sigortalı araç tarafından ekonomik değeri olan, motorlu araç dışındaki bir varlığa zarar verilmesi durumu ile Türkiye’de yerleşik olmayan kişilere ait ihbardan önce yurtdışında onarımı tamamlanmış yabancı plakalı araçlar için sigorta eksperi atama zorunluluğu bulunmaz.
İş kabulü
(1) EKSİST üzerinden atama bildirimini alan sigorta eksperi, atamayı kabul edip etmediğini bildirimden itibaren en geç altı saat içinde EKSİST üzerinden bildirmediği takdirde işi kabul etmiş sayılır.
(2) Atanan sigorta eksperinin atamayı reddetmesi durumunda EKSİST üzerinden Merkez tarafından ikinci sigorta eksperi ataması yapılır. Bu atamanın da reddedilmesi durumunda atanacak sonraki sigorta eksperinin 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22 nci maddesinin on üçüncü fıkrası gereği kabul edilmemesi gereken haller dışında iş kabulü zorunludur.
Atamanın iptali
(1) Sigorta eksperi atamaları, hatalı branşta dosya açılması, yanlış bilgi girilmesi gibi maddi hata durumlarında sigorta şirketi, sigortalı, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sahibi olan kişiler tarafından iptal edilebilir. İlgili hatanın düzeltilmesi sonrasında yeni eksper ataması yapılır.
(2) İptal edilen atamalar, aylık bazda raporlanarak İcra Komitesine iletilir.