Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2025/6
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
26.06.2025
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
26.06.2025
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : Z-11045126-010.06-
Konu : Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Yürütülmesi
GENELGE
2025/6
Bakanlık merkez ve taşra teşkilatımızın teftiş, inceleme, soruşturma ve denetim işlemlerinin meri mevzuat çerçevesinde yürütülmesi, teftiş hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanabilmesi için aşağıdaki hususların tüm personelimize hatırlatılmasında fayda görülmüştür:
1.2018/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde vurgulandığı üzere kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde çözüm odaklı bir yaklaşım sergilenecek, vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin en etkin ve süratli bir biçimde yerine getirilmesi sağlanacak ve bu konuda gerekli tedbirler alınacaktır.
2. 2024/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde kamu yönetimi sistemimizde “vatandaş odaklı devlet anlayışı” esas alınarak kamu hizmetlerinin etkin, verimli, saydam ve hesap verebilir şekilde yürütülmesi; eğitim, sağlık, gıda, ticaret gibi alanlar başta olmak üzere sunulan tüm hizmetlerin vatandaşların hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde icra edilmesi ve denetlenmesi, gerekli koordinasyonun sağlanarak hizmet sunum kapasitesinin sürekli geliştirilmesi vurgulanmıştır. Bu çerçevede; vatandaşa hizmet sunulan tüm alanlarda her türlü işlem ve uygulama meri mevzuata uygun olarak icra edilecek, bu kapsamdaki hizmetler merkez ve taşra birimlerimizde yetkili kılınan personel eliyle eksiksiz bir şekilde denetlenecektir.
3. Meri mevzuat gereği Bakanlığımız birimlerine 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde verilen hizmet alanlarını kapsayan hiçbir konuda, denetim dışı alan bırakılmayacak ve denetimler, yetkili personelimiz tarafından objektif, kanıta dayalı ve tam bir tarafsızlıkla yerine getirilecektir.
4. 2024/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereği kamu kurum ve kuruluşlarının inceleme ve denetleme faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla rehberlik, teftiş ve denetimle görevli birimlerin çalışmalarının takibi ve koordinasyonuyla ilgili işlemler Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılacaktır. Söz konusu birimler, yıllık çalışma programları ile faaliyet raporlarım Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kuruluna göndermekle yükümlü olduklarından Bakanlığımızda bu kapsamdaki işlerin koordinasyonu Teftiş Kurulu Başkanlığımız tarafından yürütülecektir.
5. Sağlık hizmetinin sunumuyla bağlantılı olan tüm teknik ve İdari konularda çıkabilecek aksaklıklar vatandaşların yakınmalarına sebebiyet vermeden mahallinde en kısa sürede çözüme kavuşturulacaktır.
6. Sağlık Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği çerçevesinde disiplin amirleri, maiyetindeki personelin iş ve işlemlerinin usulüne uygun olarak yürütülmesinden sorumlu olup tüm disiplin işlemlerinin gecikme gösterilmeksizin mevzuata uygun bir şekilde neticelendirilmesi esastır.
7. İhbar, şikâyet ve inceleme talebi içeren her türlü müracaat konusunda 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun amir hükümleri dikkate alınacaktır.
8. Vatandaşların usulüne uygun olarak yapmış olduğu müracaat ve şikâyetleri üzerinde hassasiyetle durulacak; Bakanlık birimlerimize intikal eden başvuru ve ihbarlara ilişkin gerekli inceleme, denetim veya soruşturmalara derhal başlanacak, mevzuata aykırı işlem ve eylemlerin sorumluları hakkında gerekli idari ve cezai işlemler gecikmeksizin, eksiksiz bir şekilde uygulanacaktır.
9. Hastanelerimiz bünyesindeki hasta hakları birimlerinin aktif çalışması merkez ve taşra birimlerimizdeki sorumlu ve sıralı amirlerce koordine edilecek, bu birimlere iletilen şikayetlerin mahallinde ve en kısa sürede çözümü için her türlü tedbir il sağlık müdürlükleri ve hastane idarelerince alınacaktır.
10. Mutemetlik işlemleri, para ve banka işlemleri, ihale ve satın alma işlemleri gibi konularda birim amirleri düzenli aralıklarla iş ve işlemlerin düzgün yürütülüp yürütülmediğini, herhangi bir suistimalin olup olmadığını gerekirse amiri oldukları diğer birimlerden kuracakları denetim ekipleriyle düzenli bir şekilde kontrol edeceklerdir.
11. CİMER, SABİM, hasta hakları birimleri veya doğrudan Bakanlığımızın çeşitli birimlerine intikal eden ihbar ve şikâyet dilekçelerinden müfettiş bilgisi ve görgüsü gerektirmeyen mahallinde çözülebilecek nitelikteki iddialar öncelikli olarak Teftiş Kurulu Başkanlığının düzenlemiş olduğu muhakkiklik eğitimine katılmış, nitelikli personele inceletilerek en kısa sürede neticelendirilecektir.
12. Nitelikli inceleme ve soruşturma yapılabilmesi için Teftiş Kurulu Başkanlığınca periyodik aralıklarla düzenlenen muhakkiklik eğitimlerine özellikle idareci konumunda olan personelin iştirak etmesi sağlanacaktır. Muhakkiklik eğitimlerine katılmak için görevlendirilen personelin söz konusu eğitime fiili katılım durumlarıyla ilgili Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılan değerlendirme veya bildirimlerin gereği yerine getirilecektir.