Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2010/5
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
12.01.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
12.01.2010
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Yeni Mali Yazılımın Devreye Alınması, Muhasebe Birimleri ve Muhasebe İşlemleri
GENELGE
2010/5
Bilindiği üzere, 5502 sayılı Kanunun 20 nci maddesine göre mali hizmetleri yürütme görevi Strateji Geliştirme Başkanlığına verilmiştir. Söz konusu hizmetlerin mevcut uygulama yazılımları ile yürütülmesinde mevzuat ve teknik yönlerden büyük sıkıntılar yaşanması nedeniyle 5018 sayılı Kanuna uygun harcama sürecinde harcama birimlerinden başlayarak ödeme aşamasına kadar tüm süreçleri içinde barındıran ve her aşamada mali durumun takip edilebilmesini sağlayan yeni bir uygulama yazılımı “Mali Yönetim Otomasyon Sistemi Projesi (MOSİP)”geliştirilmiş ve sağlık ödemeleri açısından eczane ve hastanelere ait 15 Kasım 2009 dönemi ödemeleri bu sistem üzerinden gerçekleştirilmiştir.
Öte yandan, 16 Aralık 2009 tarihi itibariyle merkez harcama birimleri ve Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü harcama ve ödeme işlemleri pilot olarak yeni mali sistem yazılımı üzerinden gerçekleştirilmiş, dolayısıyla söz konusu birimler açısından yeni yazılım devreye alınmıştır.
1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla ise MOSİP Yazılımı’nın tüm taşra harcama ve muhasebe birimlerinde devreye alınmasına karar verilmiştir. Bu tarih itibariyle mevcut ve yeni taşra muhasebe birimlerince yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.
A- MUHASEBE BİRİMLERİ
Bilindiği üzere, 15 Kasım 2009 dönemi sağlık ödemelerini gerçekleştiren muhasebe birimleri, MOSİP Yazılımında 1 Kasım 2009 tarihi itibarıyla ayrı bir muhasebe birimi olarak tanımlanmış ve muhasebe işlemleri bu yeni muhasebe birimleri üzerinden yürütülmüştür. Bu defa 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla her ilde mevcut muhasebe birimlerinin yanında MOSİP yazılımında yeni birer muhasebe birimi tanımı yapılmıştır.
Mevcut ve yeni muhasebe birimlerinin örgütlenmesine göre yapacağı işlemler aşağıda sıralanmıştır.
1- Sağlık ve sigorta işlemleri ayrı muhasebe birimlerince yürütülen iller 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde işlem yapacaklardır:
a) MOSİP Yazılımı devreye alınmadan önce sadece sağlık ödemeleri yapan Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri muhasebe birimlerinin 1 Kasım 2009 tarihi itibarıyla faaliyetleri durdurulmuştur. Bu tarihten itibaren söz konusu illerde İl Muhasebe Birimi olarak tanımlanan ve MOSİP Yazılımını kullanan muhasebe birimleri sağlık ödemelerini MOSİP üzerinden gerçekleştirmiştir. Söz konusu muhasebe birimleri 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla diğer gider işlemleri açısından da İl Muhasebe Birimi olarak faaliyetlerini yürüteceklerdir.
Örneğin, Eskişehir ilinde 1 Kasım 2009 tarihine kadar biri il müdürlüğünde diğeri ise Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezinde olmak üzere iki muhasebe birimi bulunmaktaydı. Bu tarihten itibaren MOSİP Yazılımında İl Muhasebe Birimi adında bir muhasebe birimi tanımlanmış ve sağlık ödemelerine ilişkin işlemler bu muhasebe birimi üzerinden gerçekleştirilmiştir. 3270 Muhasebe Yazılımında tanımlı olan sağlık sosyal güvenlik Merkezi muhasebe birimi 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla yönetim dönemi hesabını çıkararak Sayıştay Başkanlığı’na gönderecek ve 2010 yılında da MOSİP Yazılımındaki İl Muhasebe Birimine devir işlemi yapacaktır. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren de tüm gider ve gidere ilişkin ödeme ve gönderme işlemleri bahse konu İl Muhasebe Birimi üzerinden gerçekleştirilecektir.
b) 3270 Muhasebe Yazılımı üzerinde tanımlı olup, 31 Aralık 2009 tarihine kadar il müdürlüğü muhasebe işlemlerini gerçekleştiren muhasebe birimleri ise bu tarihten itibaren yalnızca gelir tahsilât işlemlerini yürüten İl Gelir Muhasebe Birimi olarak faaliyetlerine devam edeceklerdir. Örneğin Eskişehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü muhasebe işlemlerini gerçekleştiren muhasebe birimi 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 3270 Muhasebe Yazılımı üzerinden İl Gelir Muhasebe Birimi olarak yalnızca gelir tahsilât işlemlerine devam edecektir.
c) Bu illerdeki mevcut muhasebe yetkililerinden biri MOSİP Yazılımı üzerinde tanımlı İl Muhasebe Biriminde muhasebe yetkilisi, diğeri ise 3270 Muhasebe Yazılımı üzerinde işlem yapan İl Gelir Muhasebe Biriminde muhasebe yetkilisi olarak görevine devam edecektir.
2- Sağlık ve sigorta işlemleri tek bir muhasebe birimince yürütülen illerde yapılacak işlemler:
a) Bu illerdeki sağlık ödemeleri 1 Kasım 2009 tarihinden itibaren MOSİP Yazılımı üzerinde tanımlanmış İl Muhasebe Birimi üzerinden yürütülmüştür. MOSİP Yazılımı üzerinde tanımlı bu muhasebe birimi, tüm gider işlemleri ve gidere ilişkin ödeme ve göndermeler yönünden 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren de İl Muhasebe Birimi olarak faaliyetlerine devam edecektir. Örneğin Tokat ilinde 1 Kasım 2009 tarihine kadar il müdürlüğü muhasebe işlemleri gerçekleştiren bir muhasebe birimi bulunmaktaydı. Bu tarihten itibaren MOSİP Yazılımında İl Muhasebe Birimi adında bir muhasebe birimi tanımlanmış ve sağlık ödemelerine ilişkin işlemler bu muhasebe birimi üzerinden gerçekleştirilmiştir. İl Müdürlüğünün sağlık ödemeleri dışında kalan gider ve gelir işlemleri ise 31 Aralık 2009 tarihine kadar 3270 Muhasebe Sisteminde tanımlı olan muhasebe birimince gerçekleştirilmiştir. Söz konusu muhasebe birimi 31 Aralık 2009 tarihi itibarıyla yönetim dönemi hesabını çıkararak Sayıştay Başkanlığı’na gönderecektir.