Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 2)

MADDE 1

Milli Müdafaa faaliyetlerini ilmîn ve tekniğin yardımı ile geliştirmek ve rasyonelleştirmek, için alınması muktazi tedbirler hususunda mezkûr Vekâletçe istenilecek istişari mütalâaları vermek ve ayrıca lüzumlu göreceği teklif ve tavsiyelerde bulunmak üzere bir İlmî İstişare ve Araştırma Kurulu teşkil edilmiştir.

MADDE 2

İlmî İstişare ve Araştırma Kurulunun teşekkülü ve faaliyete başlıyabilmesi için asgari beş âzanın seçilmiş olması lâzımdır. Âza adedi otuzu geçemez.

Kurulun ilk teşekkülünde beş âza, Millî Müdafaa Vekâleti kadrolarında vazifeli bulunmıyan ve ilmî eser veya araştırmaları ile temayüz etmiş şahıslardan Millî Müdafaa Vekilinin inhası üzerine İcra Vekilleri Heyetince dört sene için seçilirler.

Mütebaki âzalar lüzum hâsıl oldukça, Üniversite Senatolarının göstereceği namzetler de dahil olmak üzere ikinci fıkrada yazılı evsafı haiz şahıslardan İlmî İstişare ve Araştırma Kurulunun teklifi ve Millî Müdafaa Vekilinin inhası üzerine İcra Vekilleri Heyetince yine dört sene için seçilirler.

Âza sayısı beşten aşağıya düştüğü veya diğer âzalıklar inhilâl ettiği takdirde ikinci ve üçüncü fıkralardaki usule ve şartlara tevfikan dört sene için yeniden âza seçilir.

Müddeti dolan âzanın yeniden seçilmesi caizdir.

İlmî İstişare ve Araştırma Kuruluna seçilen âzalar, Kurul âzalıklarından ayrıldıkları takdirde (Millî-Müdafaa Vekâleti İlmî İstişare ve Araştırma Kurulu Fahri Âzası) unvanını hayatta oldukları müddetçe taşırlar.

Âzalardan vazifeleri ile telifi kabil olmıyan hareketleri görülenler müddetlerinin hitama ermesi beklenmeksizin Millî Müdafaa Vekilinin teklifi ve İcra Vekilleri Heyetinin kararı ile âzalıktan affolunurlar. Bu suretle âzalıktan affolunanlar fahri âzalık unvanını ihraz edemezler.

MADDE 3

Millî Müdafaa Vekili İlmî İstişare ve Araştırma Kurulunun tabiî Reisidir.

İlmî İstişare ve Araştırma, Kurulunun âzaları ayrıca gizli rey ile kendi aralarında bir reis ve bir reis vekili seçerler. Reis, Kurulu temsil, idari işlerin tedvirine nezaret ve Kurul toplantılarına riyaset eder. Reis vekili reisin yardımcısıdır. Reisin mazereti halinde kurulun toplantılarına Riyaset eder.

Reis veya Reis vekilliği müddeti iki yıldır. Bu müddetin hitamında veya Riyasetin veya Reis vekilliğinin inhilâli halinde inhilâl eden makam için aynı usuller dahilinde yeniden seçim yapılır.

MADDE 4

Erkânı Harbiyei Umumiye Reis ve İkinci Reisi, Millî Müdafâa Vekâleti Müsteşarı, Kuvvetler Kumandanları, Millî Müdafaa Vekâleti Araştırma ve Geliştirme Başkanı ve Millî Savunma Yüksek Kurulu Genel Sekreteri, Kurulun toplantılarına iştirak edebilirler.

Millî Müdafaa Vekâletine bağlı teşekküllerdeki mütehassıs elemanlar da Kurulun istişare ve çalışma programlarının mevzularına göre Kurulu tenvir etmek ve müşahidi olmak üzere vazifelendirilebilirler.

MADDE 5

Kurulun Genel Sekreterlik görevini Millî Müdafaa Vekâleti Araştırma ve Geliştirme Başkanı yapar.

MADDE 6

Kurul Umumi Heyeti üç ayda asgari bir defa toplanır.

İlmî İstişare ve Araştırma Kurulunun toplanabilmesi için mevcut âza adedinin üçte ikisinin hazır bulunması şarttır.

MADDE 7

İlmi İstişare ve Araştırma Kurulu âzalarına her sene yapılan toplantılarının devamı müddetince İcra Vekilleri Heyetinin tesbit edeceği miktarda hakkı huzur verilir.

Kurulca görülecek lüzum üzerine istişare için Kurul dışında ve Millî Müdafaa Vekâleti mensubu olmıyan mütehassıslardan celbedilecek olanlara Kurulun teklifi üzerine Millî Müdafaa Vekilince tesbit edilecek miktarda bir ücret verilir.

Toplantılara katılacaklara Harcırah Kanununa göre yol masrafları ile yolda geçen günlere ait yevmiyeleri ve tetkikatta bulunmak veya müşahitlik etmek üzere herhangi bir mahalle gönderilenlere harcırahları verilir.

MADDE 8

Bu kanun gereğince İlmî Araştırma ve Geliştirme hizmetlerinin icabettirdiği umumi masraflar, Millî Müdafaa Vekâleti bütçesinde İlmî Araştırma ve Geliştirme namiyle yeniden açılacak bir fasla konacak tahsisat ile karşılanır.

MADDE 9

Millî Müdafaa Vekâleti İlmî İstişare ve Araştırma Kurulunun faaliyeti, daimi veya muvakkat olarak teşkil edilecek komiteler ile bunlara bağlı grupların çalışma tarzları Kurul Genel Sekreterinin vazifeleri ve kurulun çalışması ile ilgili sair hususlar İcra Vekilleri Heyetince tanzim edilecek bir talimatname ile tanzim ve tesbit olunur.

EK MADDE

1

7279 sayılı kanunla tahmil edilen vazifelerin ifası için yabancı memleketlerden ithal olunacak veya memleket dâhilinden satınalınacak malzeme ve teçhizatın veya yaptırılacak hizmetlerin bedeli olarak, bu mevzuda yabancı Devletler ile yapılmış veya yapılacak olan anlaşmalar gereğince bu Devletler veya onlar namına hareket edecek teşekküller tarafından bilâhara ödenecek kısma tekabül eden miktarı karşılamak ve vürudunda irat kaydedilerek mahsubu yapılmak üzere Hazinece avans verilir.

Bu kanunla verilecek avans ile yapılacak her türlü satınalma muamelelerinde 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu ile 2490 sayılı Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

MADDE 10

Bu kanun neşri tarihinde meriyete girer.

MADDE 11

Bu kanun hükümlerini icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.