Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Yerine işlenen hükümleri göster

Konsolide metin (Sürüm: 3)

Tarımın teşviki ve çiftçinin desteklenmesi

MADDE 1

1

Çiftçilerden satın alınan ziraî ürünler için yapılan ödemelerden o yıl içinde tevkif yoluyla alınacağı tahmin olunan gelir vergisi toplamının yüzde 60’ını aşmamak üzere tarımın teşviki ve çiftçinin desteklenmesi amacıyla bütçede bir ödenek tertip edilir. Bu ödeneği T.C. Ziraat Bankasına aktarmaya Maliye ve Gümrük Bakanı yetkilidir.

Cumhurbaşkanı bu ödeneği, çiftçiye düşük faizli kredi vermek, çiftçiye Devletçe yapılan çeşitli desteklemelerde kullandırmak, tarımsal üretimi teşvik etmek ve çiftçiyi destekleyici diğer tedbirleri almak üzere kullandırmaya, bununla ilgili usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Cumhurbaşkanı bu ödeneğin tamamı veya bir kısımını T.C. Ziraat Bankasının sermaye artırımında da kullanabilir.

Değişik fıkra: 2/07/2018 t. 700 s. KhK. m.107

MADDE 2

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun, 13 üncü maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2454 sayılı Kanunla değişik 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Küçük çiftçi muaflığından faydalanabilmek için ziraî mahsullerin bir takvim yılı içindeki satış bedelleri tutarının 10 000 000 lirayı geçmemesi şarttır.

MADDE 3

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun Ek 3 üncü maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun yatırım indiriminin konusu ve nispeti başlıklı Ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Yurt dışında kullanılmış olsa dahi Devlet Planlama Teşkilatınca uygun görülen makine ve tesislerin ithali halinde, bu aktif kıymetler yatırım indirimi uygulaması bakımından yeni addolunur.

MADDE 4

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 88 inci maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 88 inci maddesinin sonuna gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

Tam mükellefiyette yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar, faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre beyan edilen vergi matrahlarının (zarar dahil) her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve bu raporun aslı ile tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye’deki ilgili vergi dairesine ibrazı halinde mahsup edilebilecektir. Denetim kuruluşlarınca hazırlanacak raporun ekinde yer alan vergi beyanlarının, bilanço ve kâr - zarar cetvellerinin o ülkedeki yetkili mali makamlarca onaylanması zorunludur. Faaliyette bulunulan ülkede denetim kuruluşu olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesinin, o ülke yetkili makamlarından alınan birer örneğinin mahallindeki Türk elçilik ve konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilcilerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş bir örneğinin ilgili vergi dairesine ibrazı yeterlidir.

Türkiye’de mahsup edilen yurt dışı zararın, ilgili ülkede de mahsup edilmesi halinde, Türkiye’deki beyannameye dahil edilecek yurt dışı kazanç, mahsuptan önceki tutar olacaktır.

Türkiye’de Gelir Vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar, yurt içindeki kazanç ve iratlardan mahsup edilmez.

Bu maddenin uygulamasıyla ilgili usul ve esasları belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.

MADDE 5

5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 inci maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

3.6.1949 tarih ve 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 199 sayılı Kanunla değişik 7 nci maddesine aşağıdaki 22 numaralı bent hükmü eklenmiştir.

22. Diğer günlük gazetelerin yayınlanmadığı dinî bayramlarda münhasıran günlük gazete yayım ve satışı faaliyetlerinde bulunan gazeteciler cemiyetlerine ait bu müesseseler.

Bu müesseselerin söz konusu faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar Gelir Vergisi Kanununa göre tevkifata tabi tutulmaz.

MADDE 6

5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3239 sayılı Kanunun 74 üncü maddesiyle değişen 8 inci maddesinin 9 numaralı bendinin birinci paragrafı, parantez içi hükmü aynen kalmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Dar mükellefiyete tabi kurumlar dahil, sermaye şirketleri, iktisadî kamu müesseseleri ile kooperatiflerin ve iş ortaklıklarının yatırım indiriminden yararlanan kazançları.

MADDE 7

5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14. maddesinin değiştirilmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin 2573 sayılı Kanunla değişik 7 numaralı bendinin sonuna gelmek üzere aşağıdaki hükümler eklenmiştir.

Tam mükellefiyette yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar, faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre beyan edilen vergi matrahlarının (zarar dahil) her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve bu raporun aslı ile tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye’deki ilgili vergi dairesine ibrazı halinde gider olarak indirilebilecektir. Denetim kuruluşlarınca hazırlanacak raporun ekinde yer alan vergi beyanlarının, bilanço ve kâr - zarar cetvellerinin o ülkedeki yetkili mali makamlarca onaylanması zorunludur. Faaliyette bulunulan ülkede denetim kuruluşu olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesinin, o ülke yetkili makamlarından alınan birer örneğinin mahallindeki Türk elçilik ve konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilcilerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş bir örneğinin ilgili vergi dairesine ibrazı yeterlidir.

Türkiye’de gider yazılan yurt dışı zararın, ilgili ülkede de mahsup edilmesi ve gider yazılması halinde, Türkiye’deki beyannameye dahil edilecek yurt dışı kazanç, mahsup veya gider yazılmadan önceki tutar olacaktır.

Türkiye’de Kurumlar Vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar, yurt içindeki kazançlardan indirilmez.

Bu bendin uygulamasıyla ilgili usul ve esasları belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.

MADDE 8

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa geçici 24, 25 ve 26. maddelerin eklenmesine ilişkin olup, yerlerine işlenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 24

1991 yılı sonuna kadar yurt dışı faaliyet zararlarını yurt içi kazanç ve iratlardan mahsup edecek mükellefler geçmiş beş yıllık faaliyet sonuçlarını Gelir Vergisi Kanununun bu Kanunla değişik 88 inci maddesindeki esaslara göre tevsik etmek zorundadırlar.

GEÇİCİ MADDE 25

Bakanlar Kurulu, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin 12 numaralı bendine göre vergiden müstesna tutulan kazançlar üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin (A) fıkrasının 8 numaralı bendi gereğince yapılacak vergi tevkifatı nispetini en çok yedi yıl süre ile "O" sıfır olarak tespit etmeye yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 26

Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce, yatırım teşvik ve yatırım indirimi belgesi almış olup, yatırımı devam eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri Gelir Vergisi Kanununun bu Kanunun 3 üncü maddesiyle değişik ek 3 üncü maddesi hükmünden yararlanırlar.

MADDE 9

5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa geçici 16 ıncı maddenin eklenmesine ilişkin olup, yerine işlenmiştir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici 16 ncı madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 16

1991 yılı sonuna kadar yurtdışı faaliyet zararlarını yurt içi kurum kazancından indirecek mükellefler geçmiş beş yıllık faaliyet sonuçlarını, Kurumlar Vergisi Kanununun bu Kanunla değişik 14 üncü maddesinin 7 numaralı bendindeki esaslara göre tevsik etmek zorundadırlar.

GEÇİCİ MADDE 1

1

Bu Kanunun birinci maddesindeki amaçlara uygun olarak 1987 yılında bütçede yeniden açılacak tertibe ödenek kaydetmeye ve bununla ilgili diğer işlemleri yapmaya Maliye ve Gümrük Bakanı yetkilidir.

MADDE 10

Bu Kanun 1/1/1987 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.