Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 5)

4288 sayılı Kanun ile, 3959 numaralı kanunla kurulmuş olan «Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi»nin adı «Türkiye Cumhuriyeti Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi» şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 1

Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletine bağlı, Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Hıfzıssıhha Mektebinden ibaret olmak üzere teşkil edilen (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi) bu kanunda yazılı işleri yapmakla mükelleftir.

Memleketin muhtelif mıntakalarının sıhhî ihtiyaçlarına göre Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletinin göreceği lüzum üzerine aynı işleri yapmakla mükellef enstitü şubeleri açılabilir.

Hıfzıssıhha enstitüsü

MADDE 2

Hıfzıssıhha Enstitüsü Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekilliğince muhtelif ihtisas şubelerine ayrılır.

Bu müessese vekâletçe gösterilecek lüzum üzerine:

A) Halk Hıfzıssıhha şartlarının ıslah ve İnkişafına ve her nevi hastalıklarla mücadeleye yarayacak sıhhî ve fennî araştırmaları ve incelemeleri yapmak,

B) Vekâletçe nevileri tayin edilen serum ve aşılan ve sair biyolojik ve kimya maddelerini hazırlamak,

C) Hususî kanunlarına tevfikan yerli veyahud yabancı müstahzarların, serum ve aşılarla sair hayatî terkib veya kimyevî maddelerin kontrollerini yapmak,

D) 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbî Müstahzarlar Kanununun 10 uncu maddesine göre daimî murakabeye tâbi tutulan ispençiyari ve tıbbî müstahzarat ile mezkûr kanunun ikinci maddesinin A, B, C ve D fıkralarında yazılı maddeleri satın alarak icab eden muayenelerini yapmak,

E) Umumî ve içtimaî hıfzıssıhhaya ve sair sıhhî mevzulara aid konferanslar tertib etmek ve neşriyat yapmakla mükelleftir.

MADDE 3

Hıfzıssıhha Enstitüsü ihtisas ve salâhiyeti dahilindeki fennî ve sıhhî meseleler hakkında resmî daireler ve belediyelerle hakikî ve hükmî şahıslar tarafından doğrudan doğruya vukubulacak taleb ve müracaatları kabul ederek bunlar üzerine tedkikler ve icab eden tahlil ve muayeneleri yapar ve reyini ve mütaleasını bildirir.

MADDE 4

2
Değişik madde: 07/02/1990 t. 3612 s. K. m.19

Hıfzıssıhha Enstitüsü, vazifesi arasında sayılan tetkik ve muayene ve tahlillerden umumi sıhhate taalluk eden işler için resmi daireler ile belediyelerden hiçbir ücret almaz. Umumi sıhhate taalluk etmeyen muayene, tahlil ve tetkikler için alınacak ücretler Sağlık Bakanlığınca hazırlanacak bir tarifeyle tespit edilir. Sari veya salgın hastalık işleri müstesna olmak üzere hakiki ve hükmi şahıslara ait olan muayene, tahlil ve tetkikler de aynı tarife üzerinden ücrete tabidir.

MADDE 5

2
Değişik madde: 07/02/1990 t. 3612 s. K. m.20

Enstitüde hazırlanan her nevi aşı, serum ve diğer maddelerin satış kıymetleri ve bunların ne suretle satışa çıkarılacakları ve bunları toptan ve perakende olarak satanlara verilecek bey’iye miktarı Sağlık Bakanlığınca tayin edilir.

MADDE 6

Hıfzıssıhha Enstitüsü fennî tedkikat ve istihsalâtı için lâzım olan her nevi hayvanları ve yemleri tedarik edebileceği gibi bunları yetiştirmek ve iaşelerine yarayacak ekimleri yapmak üzere tesisat ta vucüde getirebilir.

Hıfzıssıhha mektebi

MADDE 7

Hıfzıssıhha Mektebi Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletinin göreceği lüzum ve tertib edeceği program üzerine tababet ve şubeleri sanatları mensubları ile eczacı ve kimyagerlere ve küçük sıhhat memurlarına umumî ve ferdî hıfzıssıhhaya veya bunlardan memur olanların sıhhî ve fenni ve idari vazifelerine aîd amelî ve nazarî tekâmül tedrisatı yapmak ve alelûmum ilmî mevzulara aîd konferanslar tertib etmek ve neşriyat yapmakla mükelleftir.

Tababet ve şubeleri sanatları mensubları ile eczacı ve kimyagerler ve küçük sıhhat memurlarından Devlet ve belediyelerle bunlara bağlı İdare ve müesseseler hizmetinde bulunanlar Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâleti ile alâkalı vekâletler tarafından müştereken tesbit edilecek zaman ve sıralarda tekâmül tedrisatında hazır bulunmağa mecburdurlar.

MADDE 8

Alâkalı vekâletler ile Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâleti tarafından müştereken tayin olunacak şekil ve sıra ve adedler dahilinde olmak suretile Maarif Sıhhat Müfettişleri ve ziraat müfettişleri ve muallimler ve mühendisler ve iş müfettişleri ite sair lüzum görülen meslek memurlarına da Hıfzıssıhha Mektebinde mesleklerinin sıhhî ve tıbbî kısımlarına aid tekâmül kursları verilir. Bu memurlara aid yol masrafları ve yevmiyeler mensub oldukları vekâletler bütçelerinden tesviye olunur.

MADDE 9

Hıfzıssıhha Mektebinde verilecek derslerin tatbikatını temin etmek için lüzumlu olan lâboratuvarlar ile ferdî ve içtimaî Hıfzıssıhhaya aid nümuneleri ihtiva eden müzeler tesis olunur.

Müşterek hükümler

MADDE 10

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzıssıhha müessesesi lâboratuvarlarında yapılan fennî tetkiklerin vekâlet ve enstitü mecmualarından başka vasıtalarla ilk defa neşri vekâletin müsaadesine bağlıdır.

MADDE 11

Türkiye Cumhuriyeti Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Hıfzıssıhha Mektebi için lüzum görülecek ecnebi mütahassısların celb ve istihdamına ve bunların istihdam müddetlerini tesbit ve tayin ile mukaveleler akdine Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekili salâhiyettardır.

MADDE 12

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Hıfzıssıhha müessesesinin dahilî idaresi ve tedrisatının şekil, zaman ve müddeti ve diğer hususlara aid esaslar Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekilliğince tesbit olunur.

MADDE 13

17/5/1928 tarih ve 1267 sayılı kanun ile 9/6/1936 tarih ve 3017 sayılı kanunun 23 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kaldırılmıştır.

MADDE 14

Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.

MADDE 15

Bu kanun hükümlerinin icrasına Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekili memurdur.