Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
137807656
Kurum:
Milli Eğitim Bakanlığı
Kabul Tarihi:
07.08.2025
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.08.2025
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : E-30736300-020-137807656
Konu : 2025 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer
Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz
BAKANLIK MAKAMINA
İlgi : a) 18.10.2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu.
b)21.12.2024 tarihli ve 32759 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği.
İlgi (a) Kanun ve İlgi (b) Yönetmelik çerçevesinde, 2025 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz hazırlanmıştır.
Uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanlarına yönelik iş ve işlemlerin Ek'te sunulan 2025 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz doğrultusunda yürütülmesini; Makamlarınızca uygun görülmesi halinde olurlarınıza arz ederim.
2025 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz
1. İLGİLİ MEVZUAT
1. 18.10.2024 tarihli ve 32696 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 10.10.2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu.
2. 21.12.2024 tarihli ve 32759 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği.
2. GENEL AÇIKLAMALAR
1. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanlarına ilişkin süreç EK-1 ve EK-2’de yer alan takvim doğrultusunda yürütülecektir.
2. Kılavuz kapsamında başvuruda bulunanlar, MEBBİS Kişisel Bilgiler Modülü ile Kariyer Basamakları Modülünde yer alan bilgilerinin doğruluğundan; bu bilgiler ile süre hesabına ve ceza kayıtlarına dair hatalı bilgilerinin başvuru süresi içerisinde düzeltilmesinden ve başvuru onay sürecinin takibinden kendileri sorumlu olacaktır. Uzman öğretmen/başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunacakların, MEBBİS’te yer alan bilgilerinde eksiklik ya da yanlışlık bulunması hâlinde, düzeltmeye esas belgeleri ile birlikte başvuruda bulunmaları kaydıyla;
a) Kadrosu taşra teşkilatında bulunanların ilçe/il millî eğitim müdürlüklerince,
b) Kadrosu merkeze bağlı taşra teşkilatında bulunanların ise birimlerince gerekli düzeltmeler yapılacaktır.
3. Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde 11 - 19 Ağustos 2025 tarihleri arasında illerde il değerlendirme komisyonları oluşturulacaktır. İl değerlendirme komisyonunun sekretarya hizmetleri, il millî eğitim müdürlüklerindeki personel hizmetleri şubesi tarafından yürütülecektir.
| DİKKAT! Öğretmen/uzman öğretmenlerin eğitim programına başvurusu için hizmet süresi hesabında 31 Aralık 2025 (bu tarih dâhil) tarihi dikkate alınacaktır. |
4. Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden https://mebbis.meb.gov.tr adresi üzerinden eğitim programına başvuruda bulunanlar ile sertifika düzenlenecek olanların şartları taşıyıp taşımadıkları, okul/kurum müdürlüğü ve ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayından sonra il değerlendirme komisyonları tarafından değerlendirilecektir. Gerekli şartları taşıyanların başvuruları, il değerlendirme komisyonları tarafından onaylanacaktır.
5. Bakanlık kadrolarında görev yapmakta iken Bakanlık yurt dışı teşkilatı ile Bakanlık dışındaki kamu kurumlarında görevlendirilen öğretmen/uzman öğretmenlerden https://mebbis.meb.gov.tr adresi üzerinden eğitim programına başvuruda bulunanlar ile sertifika düzenlenecek olanların şartları taşıyıp taşımadıkları, kadrolarının bulunduğu illerde oluşturulan il değerlendirme komisyonunca değerlendirilecektir. Gerekli şartları taşıyanların başvuruları, il değerlendirme komisyonları tarafından onaylanacaktır.
6. Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden https://mebbis.meb.gov.tr adresi üzerinden eğitim programına başvuruda bulunanlar ile sertifika düzenlenecek olanların şartları taşıyıp taşımadıkları, Bakanlık Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün koordinesinde ilçe/il millî eğitim müdürlükleri özel öğretim birimleri tarafından değerlendirilerek onaylanacaktır.
7. Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenler, uzman öğretmen/başöğretmen ünvanı için yaptıkları başvuruya ilişkin tüm süreci MEBBİS’te yer alan Kariyer Basamakları Modülü üzerinden takip edebileceklerdir.
8. Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenler, uzman öğretmen/başöğretmen ünvanı için yaptıkları başvuruya ilişkin tüm süreci MEBBİS’te yer alan Özel Öğretim Kurumları Modülü / Özel Öğretim Personeli / Kariyer Basamakları Başvuru İşlemleri ekranından takip edebileceklerdir.
9. Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden eğitim programına başvuruda bulunacakların başvuruları, görev yaptıkları kurumlar tarafından yapılacak planlama doğrultusunda alınacaktır. Eğitim programına başvuruda bulunanlar ile sertifika düzenlenecek olanların şartları taşıyıp taşımadıkları, görev yaptıkları kurumlarca tespit edilerek şartları taşıyanların listesi EK-2’de yer alan takvim doğrultusunda Bakanlığa gönderilecektir. Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden şartları taşımadıkları halde kurumlar tarafından Bakanlığımıza bildirilen kişilere düzenlenecek sertifikalar ile özlük ve mali haklara yönelik sorumluluk ilgili kurumlarda olacaktır.