Bu Rehber, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 455 inci maddesine, 5/3/2020 tarihli ve 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununa, 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararına ve 16/8/2023 tarihli ve 32281 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler Yönetmeliğine istinaden Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürütülen Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliği kapsamında yer alan ürünlerin fiili denetimlerinin yapılması ve sonuçlandırılması usul ve esaslarının belirlenmesine yöneliktir.
Denetim rehberlerinde yer almayan hususlarla ilgili olarak, firma başvuruları neticesinde verilen talimatlar, aksi belirtilmediği sürece, münferit olmayıp aynı durumdaki diğer firmalar için de geçerlidir.
Rehber’de yer alan esas ve düzenlemeler Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler ile ilgili mevzuat kapsamı dışında anlanamaz ve yorumlanamaz.
2. İTHALAT DENETİMİ BAŞVURULARI
2.1 İthalatçı Firmanın Başvurusu
İthalat denetimi başvuruları Tebliğ’in Ek-1’inde yer alan “Denetime Tâbi Ürünler Listesi” kapsamında yer alan ürünler için, Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılır.
Başvuruda Tebliğ’in 5 inci maddesinde yer alan düzenleme esastır. Buna göre, firma adına işlem yapmak üzere yetkilendirilen firma kullanıcısı, Bakanlık internet sayfasının “E-İmza Uygulamaları” kısmında yer alan “E-İmza Uygulamalarına Giriş” bölümünü kullanarak TAREKS üzerinden ithal partisine ilişkin verileri girerek başvurusunu yapar. Başvuru üzerine, TAREKS tarafından firmaya, sadece ilgili denetim birimi nezdindeki işlemlerini takip edebilmesi amacıyla bir başvuru numarası verilir.
2.2 Muafiyet ve İstisnalar
İthalat denetiminden muafiyet ve istisna tanınan başvuruların nitelikleri Tebliğ’in 6 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; A.TR belgesini haiz, Üretim Girdi Muafiyet Belgesini haiz, AQAP, GMP, Tip Onay veya İmalat Yeterlilik belgesini haiz, geri gelen eşya muhteviyatı, TSE markalı ürün girdisi ve 9/9/2009 tarihli, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Kararın beşinci kısmında belirtilen, ürünler fiili denetimden muaftır.
Ancak, Tebliğ’in 6’ncı maddesinin son fıkrasına dayanarak, yapılacak değerlendirmede gerektiğinde A.TR, AQAP, GMP, Tip Onay veya İmalat Yeterlilik ve TSE markalı ürün girdisi belgesini haiz başvurular da fiili denetime yönlendirilebilir. Bu değerlendirmelerde, risk analizinin yanı sıra firmanın önceki başvurularında sunduğu belgeler üzerinde yapılan incelemenin sonuçları, ilgilisince düzenlenmemiş belge sunup sunmadığı ile iptal ve mükerrer başvuru yapıp yapmadığı gibi durumlar da dikkate alınır.
2.2.1. TSE Markalı Ürünlerin Bünyesinde Girdi Olarak Kullanılacak Ürünler
Firma tarafından üretilen TSE markalı ürünlerin bünyesinde girdi olarak kullanılacak ürünlerin ithalatında TSE’ye başvuru yapılır. Firma tarafından sunulan marka kullanım sözleşmesi, kapasite raporu, ürün bilgi ve belgeleri denetmen tarafından incelendikten sonra aşağıdaki tabloya uygun şekilde TSE Belge.net sistemde muafiyet belgesi tanımlanır ve söz konusu belge numarası TAREKS üzerinden yapılan başvurularda kullanılır.
Söz konusu tabloda,
- Firma Vergi Numarası: İthalatı yapan firma vergi numarası
- Firma Unvanı: İthalatı yapan firmanın unvanı
- Muafiyet Belgesi No’su: TSE tarafından verilen marka kullanım sözleşmesine istinaden düzenlenen muafiyet belgesinin numarası
- Muafiyet Belgesi Kapsamı GTİP’ler: TSE tarafından verilen muafiyet belgesinde hangi GTİP’lere muafiyet sağlandığı
- GTİP İçin Kapasite Raporunda Belirtilen Azami Miktar: Muafiyet belgesi kapsamında muafiyet sağlanan GTİP’lerden, firmanın kapasite raporuna istinaden muaf olarak ithal edilebilecek azami ürün miktarı
- Muafiyet Belgesi Başlangıç-Bitiş Tarihleri: Muafiyet belgesinin geçerli olduğu başlangıç ve bitiş tarihleri
bilgileri girilerek doldurulacaktır.
Tablo Örneği:
Sıra No
Vergi Numarası
Firma Unvanı
Muafiyet Belgesi No'su
Muafiyet Belgesi Kapsamı GTİP'ler
GTİP için Kapasite Raporunda Belirtilen Azami Miktar
Muafiyet Belgesi Başlangıç ve Bitiş Tarihleri
1
123456789
ABC Ltd. Şti.
100250400*
7211.23.20.10.00
250
01/01/2013-31/12/2013
7218.10.00.00.00
320
3813.00.00.00.13
180
* Örnek olarak verilmiştir. Gerçek muafiyet belgesi numarası formatı farklılık gösterebilir.
Firmanın muafiyet tanımlanan GTİP’ler için yapacağı müteakip muafiyet başvurularında, TAREKS tarafından yapılacak analiz sonucunda, ithal edilmek istenen ürüne ait GTİP’in TSE tarafından verilen marka kullanım sözleşmesi kapsamında olması ve başvuru tarihinin sözleşmenin geçerlilik tarihleri arasında olduğunun tespiti halinde TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur, aksi halde başvuru risk analizine yönlendirilir. Risk Analizi neticesinde fiili denetime yönlendirilen TSE markalı girdi muafiyeti başvurularında, firmanın muafiyet belgeleri kontrol edilir ve başvuru “TSE Markalı Üründe Girdi Muafiyeti” olarak sonuçlandırılır.