95 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine istinaden;
95 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile 11/6/2024 tarihli ve 32573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Nükleer Tesislerin ve Nükleer Maddelerin Emniyetine İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanan “Tasarıma Esas Tehdit Komisyonu Çalışma Usul ve Esasları”nın onaylanmasına karar verilmiştir.
Tasarıma Esas Tehdit Komisyonu Çalışma Usul ve Esasları
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Tasarıma Esas Tehdit Belgesini düzenlemek amacıyla kurulan Tasarıma Esas Tehdit Komisyonunun çalışmasına dair usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Usul ve Esaslar, Tasarıma Esas Tehdit Komisyonunda yer alan bakanlık, kurum ve kuruluşları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 95 sayılı Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile 11/6/2024 tarihli ve 32573 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nükleer Tesislerin ve Nükleer Maddelerin Emniyetine İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Komisyon: Tasarıma Esas Tehdit Komisyonunu,
b) Kurum: Nükleer Düzenleme Kurumunu,
c) Tasarıma esas tehdit (TET): Fiziksel koruma sisteminin tasarımına ve değerlendirilmesine temel teşkil eden, nükleer tesisleri ve nükleer maddeleri hedef alan hırsızlıkla, sabotajla, yetkisiz erişimle ve diğer kötü niyetli girişimlerle sonuçlanabilecek tehdidi,
ç) TET Belgesi: Tasarıma esas tehdidi içeren “Gizli” gizlilik derecesini haiz belgeyi,
d) Üye: TET Komisyonunda görev yapmak üzere ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından görevlendirilen temsilciyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Tasarıma Esas Tehdit Komisyonu
Komisyon
(1) Komisyon, Kurum koordinasyonunda ve başkanlığında; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı, nükleer santraller için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlık, kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşur.
(2) Komisyon, TET Belgesinin düzenlenmesine ve gerek görülmesi hâlinde değerlendirilip güncellenmesine ilişkin çalışmaları yürütür. TET, EK-l’de yer alan TET Belgesinin geliştirilmesi sürecine uygun olarak belirlenir.
(3) Komisyon, fiziksel koruma sisteminin tasarımına ve değerlendirilmesine temel teşkil eden, nükleer tesisleri ve nükleer maddeleri hedef alan hırsızlıkla, sabotajla, yetkisiz erişimle ve diğer kötü niyetli girişimlerle sonuçlanabilecek tehdidin belirlenmesine ve gerekiyorsa güncellenmesine ilişkin çalışmaları yürütür.
(4) Komisyon, gerek görülmesi hâlinde ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşları toplantılarına davet eder, görüş, bilgi ve belge talebinde bulunur, alt komiteler ile danışma ve çalışma grupları oluşturur.
Komisyon Başkanı
(1) Nükleer Düzenleme Kurumunun Başkanı, Komisyonun Başkanıdır. Komisyon Başkanı, TET Belgesi çalışmalarının ve Komisyon tarafından alınan kararların yürütülmesinden sorumludur.
(2) Komisyon Başkanının herhangi bir nedenle toplantıya katılamayacağı hâllerde Komisyon Başkanlığı görevi Kurumun ilgili Başkan Yardımcısı veya ilgili Daire Başkanı tarafından yürütülür.
Üyeler
(1) Komisyon üyeleri; ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından adlarına karar vermeye yetkili en az biri daire başkam ve üstü seviyesinde olmak üzere asıl ve yedek üye olarak belirlenir.
(2) Komisyonda görev alacak üyelerin devamlılığı esastır. Komisyon üyelerinde değişiklik yapılması veya Komisyon üyelerinin herhangi bir nedenle Komisyon toplantısına katılamaması durumunda, Kurum yazılı olarak bilgilendirilir ve toplantıya ilgili bakanlık, kurum veya kuruluş adına karar vermeye yetkili bir temsilci katılım sağlar.
(3) Komisyon üyeleri, temsil ettikleri bakanlık, kurum veya kuruluş adına TET Belgesi kapsamında yürütülen çalışmalarda görüş, öneri ve gerekli bilgileri sunarak katkı sağlar. Komisyon üyeleri, Komisyon tarafından yürütülen çalışmaların ve alınan kararların temsil ettikleri bakanlık, kurum veya kuruluş bünyesinde yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumludur.
Sekretarya ve görevleri
(1) Komisyon tarafından gerçekleştirilecek çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kurumun ilgili daire başkanlığı tarafından yerine getirilir.