Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Karar Konusu : Görüş Talebi
I - GİRİŞ
… Daire Başkanlığı tarafından ihale edilerek, anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye bağlanan "… İnce İşler ve Tesisatları" işi ile ilgili görüş istemidir.
II-KONU
İdaresinin 29/07/2015 tarihli ve 12014 sayılı yazısında. 4734 ve 4735 sayılı kanunlara göre ihale edilerek, 29/04/2015 tarihinde anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye bağlanan işin yürütülmesi sırasında özetle; yüklenici tarafından detay projesi ihale dokümanları arasında verilmeyen konferans salonu alt çelik platformu imalatlarının iş artışı kapsamında ödenmesi talebi üzerine uyuşmazlığa düşülen konu hakkında Kurulumuz görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.
III-İNCELEME
Konu, gönderilen bilgi ve belgeler ile ilgili mevzuatları çerçevesinde Kurulumuzca inceleme ve değerlendirmeye tabi tutulmuş olup, tarafların uyuşmazlığa ilişkin görüş ve değerlendirmeleri özet olarak aşağıdaki şekildedir.
Yüklenicinin görüş ve talebi;
Yüklenici, 15/05/2015, 01/06/2015, 17/06/2015 ve 08/07/2015 tarihli dilekçelerinde özetle; Konferans Salonu alt çelik platformunun, mimari proje görünüş ve kesitlerde gösterildiği, ancak ihale dokümanları arasında çelik platform proje ve detayları olmadığı, taşıyıcı ve yatay profillerin et kalınlığı, ara mesafeleri ve profil ebatları bilinmediğinden malzeme tespitinin mümkün olmadığı, bu imalatlara ait fiyatlandırma yapılamadığı, bu nedenle çelik platformun % 10 iş artışı dahilinde ödenmesi gerektiğini belirtmiştir.
İdaresinin görüş ve değerlendirmesi ise;
Konferans Salonu alt çelik platformunun proje kesitlerinde ve mahal listesinde görülmekte olduğu, detay projelerinin sehven unutulduğu, idari şartnamenin 13.1 maddesine konulan süre içinde, yüklenicin projede gördüğü uyumsuzluk ve anlaşılamayan noktaların çözümü için herhangi bir talepte bulunmadığı, ayrıca sözleşmenin 33.1.2 maddesi açıklamaları gereğince söz konusu % 10 iş artışı talebinin uygun görülmediği belirtilmektedir.
Tarafların talebe ilişkin görüş ve değerlendirmeleri özet olarak belirtildikten sonra, konunun inceleme ve değerlendirilmesine geçilmiştir.
İşe ait sözleşmenin "Sözleşmenin Türü ve Bedeli"' başlıklı 6 ncı maddesinde:
"6.1. Bu sözleşme, anahtar teslimi götürü bedel sözleşme olup, ihale dokümanında yer alan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, iş' in tamamı için yüklenici tarafından teklif edilen ( ) toplam bedel üzerinden akdedilmiştir.
6.2. Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde, yüklenicinin teklif ettiği toplam bedel esas alınır. " hükmü yer almaktadır.
Bu hükümden anlaşılacağı üzere, yüklenici teklifini ihale dokümanları arasında yer alan uygulama projeleri ve mahal listelerine dayalı olarak vermekte olup, sözleşme bedeli kapsamında hangi imalatların yapılmasının gerektiği değerlendirilmesi yapılırken, ihale dokümanları arasında yer alan uygulama projeleri ile bunlara ilişkin mahal listeleri önem arz etmektedir.
Ayrıca, uygulama projesi de 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4 üncü maddesinde; "Belli bir yapının onaylanmış kesin projesine göre yapının her türlü ayrıntısının belirtildiği proje” olarak tanımlanmış olup, projelerin kanuni tanımına uygun nitelikte uygulama projesi olması ve mahal listelerinin de bu nitelikteki projeye dayalı olarak belirlenmesi yasal bir zorunluluk olup, anahtar teslimi götürü bedel yapım sözleşmelerinde ihaleye esas projelerin bu niteliklere sahip proje olarak hazırlanması hususunda idareler sorumlu bulunmaktadır.
İdaresi yazısı ve ekinde gönderilen bilgi ve belgeler ile ihaleye esas dokümanların olduğu belirtilen CD incelendiğinde;
Mimari proje plan, kesit, görünüş ve detay paftasında yer alan C-C Kesitinde Konferans Salonu döşeme planı açılımında çelik platform yapılacağı belirtilmiş, mahal listesi "Konferans Salonu" bölümünde; MSB.503 ÖZ poz no ile "çelik konstrüksiyon üstüne 2 kat yönlendirilmiş lifli levha (OSB-3) (18 mm) ile kaplama yapılması (salon koltuk ve sahne platformu için)" açıklamasının yapıldığı,
Görülmektedir.
Bu itibarla, konferans salonu koltuklarının projede gösterilen yerlere tespit edilebilmesi için gerekli olan, ihale dokümanları arasında detay projesi gösterilmeyen, ancak mimari proje kat planları kesitinde gösterilen çelik platformun sözleşme kapsamında yapılmasının öngörüldüğü değerlendirilmektedir.
IV-KARAR
İdaresinin “… İnce İşler ve Tesisatları” ile ilgili talebe ilişkin konular, ön bölümde belirtildiği üzere detaylı olarak incelenmiş olup, buna göre;
Konferans salonu koltuklarının projede gösterilen yerlere tespiti için gerekli olan çelik konstrüksiyon platform yapılması işinin sözleşme bedeline dahil olduğunun değerlendirildiğine,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkındaki 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesinin birinci fırkasının (a) bendine istinaden, 20/08/2015 tarihinde yapılan toplantıda katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.