492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, "Tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu ve kadastro harçlarına tabidir." hükmüne; 64 üncü maddesinde ise; "Tapu ve Kadastro harçları (4) sayılı tarifede yazılı nispetler üzerinden alınır..." hükmüne yer verilmiş olup, (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri" başlıklı kısmının 3/a maddesinde, "Terekeye dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen yapılacak taksiminde kayıtlı değer üzerinden" nispi oranda; 13/c maddesinde ise, "(a) fıkrası dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihinde (her bir işlem için)" maktu tutarda tapu harcı tahsil edileceği belirtilmiştir.
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı: 37009108-140[57-2014/2601]-121
05/11/2014
Konu: Mahkeme Kararı'na istinadentapuda yapılacak tescil işleminden hangi oranda harç alınacağı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, İlimiz ... parselde bulunan gayrimenkullere ilişkin olarak açılan "Tapu İptali ve Tescil (Miras Taksim Sözleşmesine Dayalı)" davası sonucu mahkeme tarafından verilen gerekçeli karara istinaden tapuda yapılacak tescil işlemi sırasında tapu harcı tahsil edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.