Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
16.08.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
16.08.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Manisa Defterdarlığı
Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
Sayı: E-85373914-155[62.01.332]-102997
Konu: Bütçe içi işletme yönetmeliği kapsamında kurulan işletmenin termik santralden aldığı sıcak suyu resmi daire statüsündeki abonelerine tesliminde damga vergisi uygulaması
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … Büyükşehir Belediye Meclisinin ../../.. tarihli ve .. sayılı kararı ve İçişleri Bakanlığının ../../.. tarihli onayı ile Bütçe İçi İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre kurulan işletmenizin tüzel kişiliğinin bulunmadığı, … Termik Santralinden aldığı sıcak suyu abonelerine dağıtım hizmeti verdiği, verilen bu hizmet karşılığında abonelerine faturalandırma yaptığı, faturalandırma yapılan aboneler arasında resmi kurumların da bulunduğu belirtilerek, söz konusu resmi kurumlara düzenlenecek olan faturalar karşılığı yapılan ödemelerde damga vergisi uygulamasının nasıl olacağı hususunda Defterdarlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; 24 üncü maddesinde, birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu olduğu, bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunmasının damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmeyeceği hükümleri yer almaktadır.
Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I- Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerinin damga vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Damga vergisi uygulaması bakımından kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birisine sahip olmayan kuruluşlar bağlı oldukları resmi dairenin damga vergisi uygulaması bakımından tabi olduğu hükümlere tabi olmaktadırlar.
Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, işletmenizin … Büyükşehir Belediye Başkanlığından ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmaması durumunda, Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesine göre resmi daire olarak değerlendirilmesi gerektiğinden, Kanuna ekli (2) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası gereği işletmeniz ile diğer resmi daireler arasında düzenlenen (resmi dairelerin mal ve hizmet alımları nedeniyle tarafınıza yaptığı ödemeler nedeniyle düzenlenenler dahil) kağıtlardan damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.