Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
04.01.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.01.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
SayıE-97726449-130[8830429908]-2137
04.01.2023
KonuTeknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan mükellefin başka bir tenoparka taşınarak faaliyetine devam etmesi durumunda istisnadan faydalanıp faydalanamayacağı
İlgi
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda;
- Firmanızın Kocaeli merkezli olduğu ve ….Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde şubenizin bulunduğu,
- …. Teknopark şubenizde 3 adet bitmiş, 1 adet ise devam eden projenizin olduğu,
- Bitmiş olan projelerinizden elde ettiğiniz kazançlarınız için kurumlar vergisi istisnasından, bu projelerin satış hasılatı için de KDV istisnasından faydalanıldığı,
- Firmanızın ….Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki şubesini …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine taşıma kararı aldığı
belirtilmiş olup, yeni şubeniz olan … Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, (önceki) … Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bitirilen projeleriniz için kurumlar vergisi ile KDV istisnalarından faydalanılıp faydalanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.
I. KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında, "Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır."[1] hükmü yer almaktadır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin; "5.12.2.7. İstisna uygulamasında süre" başlıklı bölümünde, istisna süresinin başlangıç tarihi olarak, yönetici şirketten izin alınarak bölgede fiilen faaliyete geçilen tarihin esas alınacağı belirtilmiş ve "5.12.2.9. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre bildirim ve beyanın yapılması gereken yer" başlıklı bölümünün ikinci paragrafında, "Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım veya Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabilmeleri için, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmekte olup bu başvuruya, yönetici şirketten alınacak olan vergi mükellefinin bölgede yer aldığını ve mükellefin faaliyet alanlarını gösteren belgeler de eklenir. Bu belgelerin bir örneğinin de muhtasar beyanname yönünden bağlı olunan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Vergi dairelerince mükelleflere istisna uygulamasına ilişkin olarak herhangi bir belge verilmesi söz konusu değildir." açıklamasına yer verilmiştir.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin "Yönetici şirketin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, "...başka bir Bölgede iken Ar-Ge veya tasarım faaliyeti yapan ve nakil talebinde bulunan girişimci firmanın Ar-Ge veya tasarım projesi ile ilgili bilgi ve belgelerinin temin edilmesi...", yönetici şirketin görevleri arasında sayılmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki şubenizin bahsi geçen Yönetmelik kapsamında …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine nakil olması ve …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunulduğunu gösteren bir belgenin de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ibraz edilmesi durumunda, bitmiş olan projelerinizden elde ettiğiniz kazançlarınız için kurumlar vergisi istisnasından yararlanılabilmesi mümkündür.
II. KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
- 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
- 30/a maddesinde, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV'nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV den indirilemeyeceği,
- Geçici 20/1 inci maddesinde, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin KDV"den istisna olduğu
hükme bağlanmıştır.