Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Gelir İdaresi Başkanlığı
Kabul Tarihi:
18.04.2000
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
18.04.2000
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 18. 04. 2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.29/2924-232-2347-17772
KONU : Mükellefiyet türünde değişiklik olması nedeniyle
kollektif şirket adına basılan belgelerin limited şirket bünyesinde
kullanılmasının mümkün olup olmadığı hk.
..................... VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)
İLGİ :
..................... gün ve
..................... sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan ve ..... Ltd. Şirketine Defterdarlığınızca tayin edilen 24.11.1999 günlü muktezanız incelenmiş olup, konuya ilişkin görüşümüz aşağıda açıklanmıştır.
Bilindiği üzere, şirketler sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinde, sermaye şirketlerinin kazançlarının bu kanuna tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı kanunun 2. maddesinde,"Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler i1e aynı mahiyetteki yabancı kurumlar, sermaye şirketleridir. Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları bu Kanunun ve Gelir Vergisi Kanununun uygulanmasında sermaye şirketi addolunur." hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun Ticari Kazancın Tarifi Başlıklı 37. maddesinin 6 numaralı bendinin ikinci fıkrasında, "Kollektif ortaklıklarda ortakların, adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir." denilmektedir.
Yukarıda yer alan kanun maddelerinden de anlaşılacağı üzere limited şirketin kazancı kurumlar vergisi mükellefiyetini, kollektif şirket ortaklarının kazançları ise gelir vergisi mükellefiyetini gerektirmektedir.
Bu itibarla, mükellefiyet türünde değişiklik olması nedeniyle kollektif şirket adına basılan belgelerin limited şirket bünyesinde kullanılması mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini ve Defterdarlığınızca tayin edilen muktezanın yukarıda yer alan açıklamalarımız doğrultusunda yeniden gözden geçirilmesini rica ederim.