Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
MALİYE BAKANLIĞI
Kabul Tarihi:
07.07.2004
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.07.2004
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI: B.07.0.GEL.0.31/3185-98 - 032030
........................ VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)
İLGİ: 30/04/2004 tarih ve GVK-2/4499 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınızda, Seydişehir Vergi Dairesi mükellefi ........................ A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılında bankalarda bulunan faiz gelirlerinden dolayı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesine göre yapılan tevkifat tutarı üzerinden hesaplanan %10 oranındaki fon payının, 4842 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi uyarınca mahsup imkanının bulunmaması sebebiyle, ne şekilde muhasebeleştirilerek tasfiye edileceği hususunda Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmiştir.
Bilindiği üzere, 4842 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 1 inci maddesinde "...2003 yılı vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak 1.1.2004 tarihinden sonra verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi tutarlarından ayrıca fon payı hesaplanmaz, bu kazanç ve iratlara ilişkin olarak vergilendirme dönemi içinde ödenen fon payları mahsup ve iadeye konu olmaz...." hükmü yer almaktadır.
4842 sayılı Kanunla 1.1.2004 tarihinde yürürlükten kaldırılan 3824 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 24 üncü maddeleri gereğince vergi tevkifatı yapmak zorunda olan sorumluların, hesapladıkları fon payını muhtasar beyannameye dahil ederek beyan edeceği ve tevkif edilen vergilerle birlikte ödeyeceği; yıllık, münferit ve özel beyanname veren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, beyannamelerinde hesaplayacakları fon payını, ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisinin ödeme süreleri içinde ödeyeceği, ancak beyannameye dahil kazanç ve iratlar üzerinden daha önce tevkif suretiyle alınan fon payının beyanname üzerinden hesaplanan fon payına mahsup edileceği, mükellef ve sorumlularca ödenen fon payının, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider yazılamayacağı, gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre, ..................... A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılı vergilendirme dönemi içerisinde bankalarca tevkif edilerek ödenen fon payı tutarlarının anılan Kurumca mahsup ve iadeye konu edilmesi mümkün olmadığı gibi kurum kazancının tespitinde de gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, .................... A.Ş. Genel Müdürlüğünce mahsup/iadeye konu edilemeyen ve muhasebe kayıtlarında peşin ödenen vergi ve fonlar hesabında bekleyen fon payı gider hesaplarına alınarak, peşin ödenen vergi ve fonlar hesabı kapatılır. Ayrıca, kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacak olan bu tutarın nazım hesaplarda da izlenmesi uygun olacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.