This document is published in different source than the Official Gazette. Consolidated text can be prepared as the related source is updated.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı: .4.35.16.01-176200-328
Konu: 5746 sayılı Kanun
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Bölümünüz öğretim üyelerinden ...'in yürütmekte olduğu TÜBİTAK ... nolu projenin alt projesi olan ... no'lu ... projesinde ... TC kimlik numaralı Biyomühendis ...'ın Bölümünüzün ... sicil numaralı işyerinde çalıştırılacağı ve adı geçenin herhangi bir işyerinde çalışmadığı, dışarıdan temin edilerek bu projede çalıştırılacağı belirtilerek, adı geçenin 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında damga ve gelir vergilerinden muaf olabilmeleri hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
12 Mart 2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5746 sayılı Araştırma Ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun'un "İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları" başlıklı 3'üncü maddesinde;
"... ...
(2) Gelir vergisi stopajı teşviki: Kamu personeli hariç olmak üzere, teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde ve rekabet öncesi işbirliği projelerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar için yüzde doksanı, diğerleri için yüzde sekseni gelir vergisinden müstesnadır." hükmüne yer verilmiştir.
Anılan kanunun "Uygulama ve Denetim Esasları" başlıklı 4'üncü maddesinde:
"... ...
(5) Bu Kanun kapsamındaki indirim, istisna, destek ve teşviklerden yararlananlar; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun aynı mahiyetteki hükümlerinden ayrıca yararlanamazlar" hükmü yer almaktadır.
Konuya ilişkin olarak açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu 5746 Sayılı Kanun Genel Tebliği'nin "Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması" başlıklı 3'üncü bölümünün "3.1 Uygulama Esasları" başlıklı alt bölümünde;
"5476 sayılı Kanun uyarınca Ar-Ge Merkezi belgesi alabilmek için en az50 (elli) tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi zorunludur. Bu nedenle, gelir vergisi stopaj teşvikinden yararlanmak için Ar-Ge merkezlerinde en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi gerekmektedir.
Ar-Ge merkezleri dışında, teknoloji merkezi işletmelerinde Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde ve rekabet öncesi işbirliği projelerinde gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanmak için personel sınırlaması bulunmamaktadır.
...."
"3.2 Uygulamanın Başlangıcı" başlıklı bölümünde ise;
"Gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması 01/04/2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Teşvik uygulamasından bu Kanun uyarınca yayımlanan "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği"nde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yararlanılacaktır.
Bu nedenle anılan yönetmelikte yer alan hükümler çerçevesinde;
-Ar-Ge merkezlerinde, Ar-Ge merkezi belgesinin düzenlendiği,
-Rekabet öncesi işbirliği projelerinde, proje sözleşmesinin yürürlüğe girdiği,
-Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge ve yenilik projesinin onaylandığı,
-Teknogirişim sermaye desteklerinde, kamu idaresi tarafından iş planının onaylandığı,
-Kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, destek karar yazısının düzenlendiği veya proje sözleşmesinin yürürlüğe girdiği,
tarihten itibaren gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanılabilecektir.
Öte yandan, 5746 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce başlanılmış olan Ar-Ge ve yenilik projelerinde;
-Kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerine ilişkin destek karar yazısı veya proje sözleşmesinin 01/04/2008 tarihinden önce yürürlüğe girmesi halinde 01/04/2008,
-Ar-Ge merkezlerinde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, Ar-Ge merkezi belgesinin düzenlendiği,
tarih itibarıyla gelir vergisi stopajı teşviki hükümlerinden yararlanılacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; TÜBİTAK tarafından ... nolu (Alt proje no:...,...,...) "... (...)" isimli proje sözleşmesi 03.11.2008 tarihinde onaylandığından, 1 Seri No.lu 5746 Sayılı Kanun Genel Tebliği uyarınca, proje sözleşmesinin düzenlendiği (03.11.2008) tarihten itibaren anılan projede çalışmakta olan ...'ın elde ettiği ücretlerin, adı geçenin doktoralı olması durumunda yüzde doksanının, doktoralı olmaması durumunda ise yüzde sekseninin gelir vergisistopaj teşvikinden yararlanması mümkün bulunmaktadır.