488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 4 üncü maddesinde, bir kâğıdın tabi olacağı verginin tayini için o kâğıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kâğıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kâğıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kâğıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kâğıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kâğıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükmü yer almaktadır.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Kdv ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
Sayı : 66813766-155[1-2017/23]-112194 03.11.2017
Konu : Aynı taşınmazın yapı denetimi için
iki farklı tarihte düzenlenen hizmet
sözleşmesinin damga vergisi hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, … İli, … Belediyesi, … Mah., … Cad., … Sk. No:… …/İZMİR adresinde bulunan ve tapunun … ada, … parsel numarasında kayıtlı arsa/arazi üzerine yapılacak toplam … m2 inşaat alanına sahip yapının, firmanızca projelerinin incelenmesi, ruhsata ve eklerine uygun olarak yapılmasının denetlenmesi hizmeti ile ilgili olarak …/…/2016 tarihinde yapı sahibi … A.Ş. ile … TL hizmet bedelli "…. Sözleşmesi" düzenlendiği ve damga vergisinin ödendiği, ancak yapı denetim mevzuatı gereği sistem üzerinde, denetimi yapılacak arsanın metrekare bilgilerinin güncellenmesi gerektiği, bunun üzerine ilgili idarenin bilgisi ve isteği doğrultusunda …/…/2016 tarihli sözleşmenin iptal edildiği ve …/…/2017 tarihinde önceki sözleşme hükümlerinde hiçbir değişikliğe gidilmeden yeni bir "… Sözleşmesi" düzenlendiği belirtilerek, yeni düzenlenen …/…/2017 tarihli sözleşmenin de damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.